Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Eendenborstfilet in sinaasappelsaus

Canard ala orange oftewel eendenborstfilet in sinaasappelsaus, een klassieker uit de Franse keuken. Maak hem eens zelf in je eigen keuken.

0 6.657

Eendenborstfilet in sinaasappelsaus – Canard ala orange, het staat op vele menukaarten. Het is een mooi klassiek gerecht uit de Franse keuken. Vind je dit erg lekker maar zie je er tegenop om dit thuis te maken? Met dit recept tover ook jij dit thuis op tafel.

Koop ze bij de poelier

Koop je eendenborstfilets bij een goede poelier dan weet je zeker dat je ook wat goeds op tafel zet. Ze kunnen je ook goede productinformatie geven omdat ze weten wat ze verkopen. Zo wist ik bijvoorbeeld niet dat er  zoveel verschil zat tussen de filets van de mannetjes en de vrouwtjes eend.  De filets van een vrouwtjes eend zijn namelijk veel kleiner dan die van een mannetjes eend. Die van een mannetjes eend zijn zelfs bijna eens zo zwaar. Nou kun je denken dat is toch logisch, maar ik had er niet bij stil gestaan. Het is voor 4 personen dus 4 filets dacht ik maar 2 was ook genoeg als ik de grote exemplaren nam. Ik heb gekozen voor de kleinere omdat ik dat mooier vond staan. De kleinere bak je makkelijker medium terwijl de grote perfect zijn voor een rood stukje vlees. Het is maar net waar je van houdt.


Eendenborstfilet in sinaasappelsaus

eendenborst file

Vleesgerecht voor 4 personen

 • 2 grote of 4 kleine eendenborstfilets ( online bestellen )
 • 200 gram kippenbouillon
 • sap van 4 sinaasappels
 • partjes van 2 sinaasappels
 • rasp van 1 sinaasappel
 • 1 sjalot
 • 2 eetlepels suiker
 • 2 eetlepels witte wijnazijn
 • 1 theelepel grof zeezout
 • zwarte peper
 • 1 eetlepel maïzena

Haal de eendenborstfilets ruim een uur voor bereiding uit de koelkast. Snijd de sjalot fijn. Rasp de schil van 1 schoongemaakte sinaasappel en pers de sinaasappels uit. Snijd de schil van de 2 sinaasappels en snijd er de partjes tussenuit. Verwarm de bouillon. Verwarm een koekenpan en strooi hierin de suiker. Laat de suiker smelten en bruin kleuren maar roer er niet in. Let op dat je de suiker niet te bruin laat kleuren want dan smaakt deze bitter. Wanneer je denkt dat de kleur bijna goed is schud je er voorzichtig de bouillon bij, let op dit geeft stoom en de suiker zal een klont vormen maar dit lost weer op door te verwarmen. Voeg er nu het sinaasappelsap, de gehakte sjalotjes en de azijn aan toe en laat dit tot ongeveer de helft inkoken. Zet opzij. Dep de filets droog en snijd ze aan de velkant kruislings in. Strooi het zout op de velkant van de filets en wrijf het er goed in. Bestrooi de filets met zwarte peper. Verwarm een koekenpan tot heet en leg de filets er op de velkant in. Zet het vuur laag en laat dit 8-12 minuten bakken al naar gelang de grootte van de filets. Draai de filets en bak ze nog 2 minuten aan de andere kant. Haal ze uit de pan en verpak ze in aluminiumfolie. Laat ze 5-10 minuten rusten. Schud het meeste vet uit de pan maar laat er ongeveer 2 eetlepels inzitten. Doe de sinaasappelsaus in de pan en roer de aanbaksels los. Zeef nu de saus en doe ze terug in de pan. Los de maïzena op in een beetje water en voeg dit al roerende bij de saus tot de saus dik genoeg is. Je hoeft niet alles te gebruiken. Proef en breng eventueel op smaak met peper en zout. Snijd de filets in plakjes met de velkant boven en verwarm deze voorzichtig heel even in de warme saus. Verdeel de filets over 4 borden en decoreer met sinaasappelpartjes en een beetje saus. Doe de overige saus in een kommetje en geef deze er apart bij.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer