• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, september 30, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Vleesgerechten

Enchilada’s; Zo maak je ze helemaal zelf

door Connie Derks
in Vleesgerechten
1
1
Enchilada's

Enchilada’s; zo maak je ze helemaal zelf – We gaan op de Mexicaanse tour met de Enchilada’s. De Mexicaanse keuken staat erom bekend dat het een vrij pittige keuken is met donkere smaken. Denk hierbij aan het combineren van koffie of chocolade in gerechten waar je ze totaal niet in zou verwachten.

Tortilla, Enchilada’s of Quesadilla

Eerst even een stukje uitleg. Want wat is nu eigenlijk het verschil tussen een tortilla en een enchilada? Want we hebben het hier over Enchilada’s. Dit is het verschil:

  • een Enchilada wordt altijd gerold van een tortilla
  • een Quesadilla is een gevouwen tortilla

We gaan dus hier verder kijken naar de enchilada. Een opgerolde tortilla dus en daar hoort een vulling in. Je kunt daar allerlei soorten vulling inrollen. Meestal wordt zo’n vulling gemaakt met gehakt, kip of rundvlees. Vandaag gaan we deze enchilada’s vullen met gehakt dat we krachtig op smaak brengen. Na het rollen worden ze meestal overgoten met saus en ze worden altijd bestrooid met kaas. Voor het serveren gaan ze de oven in zodat ze goed warm worden en de kaas lekker smelt.

Een zelfgemaakte salsa roja maakt het een topgerecht

Nog even over die saus. De saus voor deze enchilada’s is een zelfgemaakte salsa roja. De pittigheid kun je daardoor zelf bepalen. Als je dat teveel gedoe vindt, kun je een tomatensaus of chilisaus gebruiken, maar de salsa roja raden we echt aan. Enchilada betekent letterlijk “in chili gedoopt”. Dat is dus de Mexicaanse versie. Wil je een vlammend lekkere ervaring? Dan moet je daar vooral voor kiezen. Wij houden het hier bij het instrijken van de tortilla en een beetje saus voor de garnering. Extra saus zet je erbij op tafel, dan kan iedereen aan tafel nemen waar hij of zij behoefte aan heeft.

Kwaliteit smaakt!

Dat krachtig gekruide rundergehakt is natuurlijk goed rundergehakt. Haal het op een adres waarvan je weet dat de kwaliteit goed is. Goed rundergehakt laat geen water los tijdens het bakken heeft daardoor meer smaak en structuur. Breng dat rundergehakt voor deze enchilada’s op smaak met veel kruiden, verse tomaten en koffie. Ja, echt, koffie! De koffie zorgt namelijk voor een extra diepte in de smaak.

Goed rundergehakt laat geen water los tijdens het bakken

Voor de diehard thuiskok

Heb je even tijd? Dan maak je er een echt feest van als je ook de tortilla zelf maakt. Dat is superleuk om te doen en als je er een beetje handigheid in krijgt, is het ook eigenlijk een klusje van niets. Maar je moet die handigheid dan ook wel eerst even krijgen. Wat je ervoor terugkrijgt, is een boel gezelligheid (als je het samen met iemand doet) of een zenmomentje met een glaasje wijn en een muziekje aan in de keuken. Maar nog belangrijker, als jij de enchilada straks serveert, kun je echt met trots zeggen dat je het helemaal zelf gemaakt hebt.

tortilla's maken

Verse Mexicaanse tortilla’s maken

Zelf tortilla's maken is niet moeilijk maar vereist wel even je aandacht. Voorkom dat ze droog worden tijdens het bakken en maak ze het liefst met maismeel.

Enchilada's
Mexicaanse Enchilada's zelf maken

Enchilada’s

Porties: 8 grote of 12 kleinere tortilla’s
Bereidingstijd: 40 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 200 gram kaas, geraspt
  • 200 gram mozzarella, geraspt
  • 500 gram goed rundergehakt
  • 2 rode pepers
  • 4 tenen knoflook
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 a 2 verse tomaten
  • een handje verse koriander
  • 1 eetlepel suiker
  • zout
  • 100 cc koffie
  • 8 grote of 12 kleine tortillas

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je de Enchilada’s:

Snijd de pepertjes en de knoflook fijn. Snij de tomaat in stukken. Bak het gehakt rul in een droge koekenpan en breng het op smaak met de kruiden, als het gehakt verkleurd is, doe je er de gesneden pepertjes en knoflook bij. Bak dit kort mee en voeg de tomaten, suiker en de koffie toe. Laat dit een 10 minuutjes pruttelen tot de tomaat gaar zijn en het meeste vocht verdampt is. Snij een handje koriander grof en roer dit door het gehaktmengsel.

Meng de kaas en houd hiervan 1/3 apart voor te gratineren. Vul de tortilla’s door eerst een royale eetlepel saus erover te verdelen. Schep 2-3 eetlepels gehaktmengsel op net boven het midden van links naar rechts. Verdeel er wat van de kaas overheen en rol op. Leg de Enchilada in een ovenschaal en vul de rest op dezelfde manier. Wanneer ze allemaal gevuld zijn schep je wat saus over de Enchilada’s en strooi je er de rest van de kaas overheen. Zet de Enchilada’s ongeveer 20 minuten in een oven van 175 graden tot ze goed warm van binnen zijn en de kaas gesmolten is.

Salsa roja:

  • 1 ui
  • 4-5 tomaten
  • 4 tenen knoflook
  • 100 cc kippenbouillon
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 2-3 takjes koriander

Snij de ui en de tomaten in stukken en pers de knoflook uit. Bak dit even aan in een scheutje olie en blus af met de bouillon. Doe er de chilipoeder en wat zout bij en kook deze saus totdat de tomaten en de uien gaar zijn. Voeg de koriander toe en maak er met de staafmixer een gladde puree van. Proef en breng eventueel nog verder op smaak met chilipoeder en zout. Als je de saus in een pot of fles giet en deze in koelkast bewaard is deze ongeveer 2 weken houdbaar.

Yoghurt saus lekker voor erbij

Snipper 1 ui en snijd een handvol koriander fijn en meng met 3 eetlepels Griekse yoghurt.

DeelPin31Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Gehaktbrood van kipgehakt
Vleesgerechten

Gehaktbrood van kipgehakt met paprika en champignons

Gehaktbrood met verse kruiden
Vleesgerechten

Gehaktbrood met verse kruiden

Gehaktbrood uit de airfryer
Vleesgerechten

Gehaktbrood uit de airfryer; met een lekker oosters tintje

Gehaktbrood met Tex Mex kruiden
Vleesgerechten

Gehaktbrood met Tex-Mex kruiden

Gehaktbrood
Vleesgerechten

Gehaktbrood; een basisrecept

Gevulde champignons met gehakt
Hapjes

Gevulde champignons met gehakt

Mozzarella
Specials

Mozzarella, voor de pizza, de pasta en de salade

Ovenschotel met rundergehakt
Ovenschotel

Ovenschotel met rundergehakt; een stevige maaltijd!

Reacties 1

  1. francine says:
    8 jaar geleden

    Wat is een super leuke en mooie gerechten, ik ga er meteen mee aan de slag.

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee
Specials

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

Met deze tips bak je thuis de mooiste en lekkerste soezen, eclairs en profiteroles. Pas op, het kiezen van een vulling kan lastiger zijn.

Check het recept of lees de info
gerookte vis

Gerookte vis

karnemelk

Karnemelk; ook dat is een musthave in je koelkast

Krieltjes

Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes

Recept in de picture

Mosselen in gele curry
Visgerechten

Mosselen in gele curry

Mosselen worden vaak gekookt in wijn, bier of visbouillon. In een gele curry moet je zeker ook eens proberen. Zo pittig als je zelf wilt.

Check het recept of lees de info
quiche met paddenstoelen

Quiche met paddenstoelen; Zet de seizoenen op tafel!

Fruitige roombotercake met peer en gember

Fruitige roombotercake met peer en gember

Handige kooktips

Groene currypasta
Kookschool

Groene currypasta; vers gemaakt het lekkerst!

Eet je graag curry? Maak hem dan eens helemaal vers, dus ook de currypasta. We hebben het recept van een heerlijke groene currypasta voor je!

Check het recept of lees de info
zelf soezen maken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Redactie op Vis ovenschotel met aardappel, wortel en een mosterdsausje
  • Ria op Vis ovenschotel met aardappel, wortel en een mosterdsausje
  • Redactie op Champignons à la grecque, zelf gemaakt zoveel lekkerder
  • An Quaghebeur op Champignons à la grecque, zelf gemaakt zoveel lekkerder
  • Hans op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Elise de Haan op Gehaktbrood met verse kruiden
  • Peter op Gehaktbrood met verse kruiden
  • Connie Derks op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Currysoep met courgette

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen