- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Enchilada’s; Zo maak je ze helemaal zelf

Enchilada’s; Zo maak je ze helemaal zelf – We gaan op de Mexicaanse tour met de Enchilada’s. De Mexicaanse keuken[1] staat erom bekend dat het een vrij pittige keuken is met donkere smaken. Denk hierbij aan het combineren van koffie of chocolade in gerechten waar je ze totaal niet in zou verwachten.

Tortilla, Enchilada’s of Quesadilla

Een Enchilada wordt altijd gerold van een tortilla, Quesadilla’s zijn gevouwen tortilla’s. De vulling kan variëren vaak gehakt, kip of rundvlees. Na het rollen worden ze vaak overgoten met saus en altijd bestrooid met kaas. Voor het serveren gaan ze de oven in zodat ze goed warm worden en de kaas lekker smelt.

Voor de Enchilada van dit recept gebruiken we rundergehakt wat we krachtig op smaak brengen. Enchilada betekent letterlijk in chili gedoopt,laten wij het maar bij instrijken van de tortilla en een beetje saus voor de afwerking houden, dan kan een ieder er zelf nog wat extra saus bij eten als ze behoefte aan wat extra hebben. Voor de vulling maken we het gehakt met lekker veel kruiden, tomaat en koffie op smaak. De koffie zorgt voor een extra diepte in de smaak. De saus is een eigengemaakte salsa roja, waarbij je zelf de pittigheid kunt bepalen. Vind je het teveel gedoe om de saus zelf te maken neem dan een tomaten/chilisaus die jij lekker vind.

Enchilada’s

8 grote of 12 kleinere tortilla’s

Vleesvulling:

Zo maak je de Enchilada’s:

Snijd de pepertjes en de knoflook fijn. Snij de tomaat in stukken. Bak het gehakt rul in een droge koekenpan en breng het op smaak met de kruiden, wanneer het gehakt verkleurd is doe je er de gesneden pepertjes en knoflook bij. Bak dit kort mee en voeg de tomaten, suiker en de koffie toe. Laat dit een 10 minuutjes pruttelen tot de tomaat gaar zijn en het meeste vocht verdampt is. Snij een handje koriander grof en roer dit door het gehaktmengsel.

Meng de kaas en houd hiervan 1/3 apart voor te gratineren. Vul de tortilla’s door eerst een royale eetlepel saus erover te verdelen. Schep 2-3 eetlepels gehaktmengsel op net boven het midden van links naar rechts. Verdeel er wat van de kaas overheen en rol op. Leg de Enchilada in een ovenschaal en vul de rest op dezelfde manier. Wanneer ze allemaal gevuld zijn schep je wat saus over de Enchilada’s en strooi je er de rest van de kaas overheen. Zet de Enchilada’s ongeveer 20 minuten in een oven van 175 graden tot ze goed warm van binnen zijn en de kaas gesmolten is.

Salsa roja:

Snij de ui en de tomaten in stukken en pers de knoflook uit. Bak dit even aan in een scheutje olie en blus af met de bouillon. Doe er de chilipoeder en wat zout bij en kook deze saus totdat de tomaten en de uien gaar zijn. Voeg de koriander toe en maak er met de staafmixer een gladde puree van. Proef en breng eventueel nog verder op smaak met chilipoeder en zout. Wanneer je de saus in een pot of fles giet en deze in koelkast bewaard is deze ongeveer 2 weken houdbaar.

Yoghurt saus lekker voor erbij

Snipper 1 ui en snijd een handvol koriander fijn en meng met 3 eetlepels Griekse yoghurt.

Links in dit artikel
  1. Mexicaanse keuken: https://lekkertafelen.nl/special/Mexicaans
  2. kaas: https://lekkertafelen.nl/special/kaas/
  3. mozzarella: https://lekkertafelen.nl/special/mozzarella/
  4. rundergehakt: https://lekkertafelen.nl/special/rundergehakt/
  5. [Image]: https://lekkertafelen.nl/wp-content/uploads/2015/05/2015-05-06-16.57.14.jpg
  6. [Image]: https://lekkertafelen.nl/wp-content/uploads/2015/05/2015-05-06-16.56.29.jpg