Entrecote als braadstuk – de oplossing bij etentjes voor echte vleesliefhebbers.
Met een vetrandje
De entrecote kennen we als een flinke lap rundvlees met een vetrand. Deze vetrand moet je nooit vooraf verwijderen. Houd je niet van een vetrandje? Snijd deze er dan na het bakken af, het vet zorgt namelijk voor veel smaak aan het vlees en voorkomt uitdrogen. De entrecote wordt in de meeste gevallen geportioneerd verkocht. Een entrecote weegt dan zo’n 200 gram. Echte vleesliefhebbers willen daar misschien wel 300 gram van maken, maar niet iedereen wil zo’n groot stuk vlees. Je kunt dit heel eenvoudig oplossen door aan je slager om een entrecote als braadstuk te vragen. Je kunt deze dan na het bakken (aan tafel) in plakken verdelen en iedereen kan zelf bepalen hoe groot het stuk vlees op zijn of haar bord moet zijn.
Vet geeft smaak en voorkomt uitdrogen!
De garing
Met een vleesthermometer kun je precies controleren wat de kerntemperatuur van het vlees is. Neem het vlees uit pan als het 5 graden minder is dan de gewenste kerntemperatuur. Verpak het in aluminiumfolie. Zo gaart het nog een beetje na en het vlees ontspant zodat niet gelijk al het vocht uit het vlees loopt als je het aansnijdt. Houd voor een mooie rosé entrecote een kerntemperatuur van 50 graden aan. Wil je het vlees roder of juist niet? Neem dan 5 tot 10 graden meer of minder.
Entrecote als braadstuk; In de pan of in de oven?
In alle gevallen bak je een entrecote als braadstuk eerst ca. 5 minuten aan in een flink hete pan. Gebruik geen vetstof! Snijd de vetrand van het vlees kruislings in en leg het vlees met de vetkant naar beneden in de pan. Zo gaart het vlees in z’n eigen vet. Als het vlees mooi op kleur is, kun je het vuur lager zetten en een deksel op de pan doen en het vlees langzaam verder laten garen tot de juiste temperatuur. Voor meer gemak en ruimte op je fornuis kun je de pan (alleen als deze daar geschikt voor is!!) in een op 180 graden voorverwarmde oven schuiven.
Entrecote als braadstuk
Print receptIngrediënten voor dit recept
- een stuk entrecote van minimaal 1 kg
- 1 tl zwarte peper
- 2 tl paprikapoeder
- 1/2 tl knoflookpoeder
- 1/2 tl gemberpoeder
- 1/2 tl korianderpoeder
- 1/2 tl gedroogde dille
- zout
- 1 glas rode port/wijn
- 1 eetl maizena
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je entrecote als braadstuk:
Een uurtje voor de maaltijd snijd je de entrecote kruislings op de vetkant in, maar zo dat je net niet door de vetrand snijdt. Meng de kruiden en smeer hier het vlees mee in. Dek het vlees af en laat een half uurtje op temperatuur komen.
Verhit een pan met dikke bodem tot deze zeer heet is. Bestrooi de entrecote met zout naar smaak. Leg het vlees er op de vetkant in en laat dit zonder te verschuiven 5 minuten op een half hoog vuur uitbakken. Draai het vlees om, zonder erin te prikken en bak het aan alle kanten even aan. Leg het vlees met de vetkant naar boven in de pan en steek de vleesthermometer er midden in. Zet nu de pan in een voorverwarmde oven van 180 graden of zet het vuur laag en leg de deksel schuin op de pan. Houd de thermometer in de gaten, de kerntemperatuur moet 50 graden zijn. Haal het vlees uit de pan en dek dit af met aluminiumfolie.
Schud het meeste vet uit de pan en voeg een half glas warm water toe. Roer de aanbaksels goed los. Voeg er de wijn of port aan toe en kook even door. Neem een half glas water en los daar de maizena in op. Roer goed door. Schud nu al roerende bij beetjes dit mengsel in de jus tot de gewenste dikte is bereikt. Breng verder op smaak met peper en/of zout. Schenk het eventuele braadvocht van het vlees dat op het bord ligt, bij de jus en kook even mee door.
Leg de entrecote als braadstuk op een plank en snijdt deze met een zeer scherp in plakjes. Serveer samen met de jus.
Tafel lekker !!