Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Filet mignon in balsamico-rodewijnsaus

Filet mignon is z’n mooi mals stukje vlees dat je de smaken graag puur wilt houden. Dit stukje vlees heeft geen poespas nodig!

0 2.611

Filet mignon in balsamico-rodewijnsaus – Eerder schreven we al een stuk over de vele verschillende soorten biefstuk: Tournedos, entrecote, biefstuk, hoe zit dat ook alweer? Een erg fijn overzicht want soms zie je door de bomen het bos niet meer. In dat overzicht vind je naast ossenhaas, ribeye en kogelbiefstuk ook filet mignon. Dit was voor mij een nog onbekend stukje vlees. Mijn verwachtingen waren hoog want filet mignon is een eerste klas superieur stukje rundvlees. De filet mignon komt uit het lende deel van de rund. Dit gedeelte heeft een fijne structuur en het vetgehalte is nihil.

Filet mignon is z’n mooi mals stukje vlees dat je de smaken graag puur wilt houden. Dit stukje vlees heeft geen poespas nodig! Belangrijk is om het vlees perfect te bereiden. Haal het vlees voor het bereiden uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen. Dit is erg belangrijk om een mals stukje vlees op je bord te krijgen. Het vlees schrikt namelijk als het net uit de koelkast komt en vervolgens in aanraking komt met boter of olie, die erg heet is. Hierdoor krimpt het vlees en de structuur verandert. Hierdoor wordt je vlees taai en dat willen we natuurlijk niet!

Dit stukje vlees heeft geen poespas nodig!

Zoals ik al zei heeft filet mignon niet veel opsmuk nodig. Denk dan ook aan simpele smaakmakers zoals de balsamico en rode wijn. Filet mignon is ook erg lekker met een mooie zelfgemaakte champignonsaus. Houd je van hartig? Wikkel een plakje bacon om de filet mignon. Lekker met groenten zoals haricot verts, groene asperges of bimi. Serveer er eventueel aardappeltjes uit de oven of puree bij.

Ik koos voor de pure smaken van balsamico en rode wijn en maakte een balsamico-rode wijnsaus. De saus is een soort glaze, een mooi verfijnd stroperig laagje. Kies bij de filet mignon een mooie droge wijn zoals een rioja of cabernet.

Surf en turf

Ga je voor echte luxe? Surf en turf wordt pas interessant met een heerlijk stuk vlees zoals filet mignon. Wat dacht je van filet mignon met krab en een bearnaisesaus. Ook lekker met grote garnalen met knoflook in een roomsaus. Heb je echt iets te vieren? Combineer de filet mignon met kreeft of coquilles voor een feestelijk diner!


Filet mignon in balsamico-rode wijnsaus

Vleesgerecht voor 2 personen

  • 2 filets mignons, rond de 150 gram per stuk
  • 60 ml droge rode wijn
  • 60 ml balsamico azijn
  • 250 gr haricots verts
  • zout
  • peper
  • olijfolie

Het is belangrijk dat het vlees goed op kamertemperatuur komt voordat je ermee aan de slag gaat. Haal de filet mignon een uur voor het bereiden uit de koelkast.

Was de haricots verts en verwijder de steelaanzet. Kook de haricots verts in weinig water beetgaar in zo’n 4 tot 6 minuten.

Smeer de filets mignons aan beide kanten in met een beetje olijfolie. Bestrooi het vlees met peper en zout.

Laat een pan met goede antiaanbaklaag warm worden op hoog vuur. Bak de filets mignons 1 minuut per kant in de pan.

Zet het vuur nu lager en voeg de rode wijn en balsamicozijn toe. Bak de filets mignons nogmaals 3 tot 4 minuten per kant. Schep regelmatig wat van de saus over het vlees.

Serveer de filets mignons op de haricots verts, verdeel de saus over de borden.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer