• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zondag, januari 17, 2021

Geen producten in je winkelmand.

  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Vleesgerechten

Gebakken middenrif met linzen; Vlees om te kauwen

door Marlene
in Vleesgerechten
Gebakken middenrif met linzen
Deel op facebookPin op PinterestDeel op twitter

Gebakken middenrif met linzen – Ik kreeg een waarschuwing mee van de slager: “Middenrif, een prachtig stuk vlees, maar je moet wel kauwen!”. Oké, dat gebit heb ik niet voor niets, maar wat moest ik nu precies verwachten. Eindeloos kauwen op een hap zonder smaak of hele kleine stukjes snijden en snel doorslikken? Waarom deze waarschuwing, want een slager zal toch zeker geen taai stuk vlees verkopen? Tegenwoordig is al het vlees “botermals” of “om te zuigen zo zacht” en toegegeven dat is best wel lekker, maar een beetje kauwen doet je echt geen kwaad, die tanden en kiezen hebben we niet voor niets. In het kookboek We Love Beef staat een heerlijk recept van de middenrif met linzen en als dit deel van een rund echt te taai zou zijn zou het zeker niet opgenomen zijn in die lijst met andere mooie gerechten. Dus de stoute schoenen aangetrokken en het “risico” genomen dat dit misschien toch niet helemaal goed zou lukken. Toen ik de gebakken middenrif op tafel zette riep ik de opmerking van de slager dus maar meteen om het gezin alvast voor te bereiden. En dat was helemaal nergens voor nodig! Een mooi, wat gemarmerd stuk vlees met veel smaak. Je kan inderdaad je vinger niet volledig door het vlees drukken, maar een eindeloos kauwen om het vlees door te kunnen slikken komt niet in de buurt van dit mooie stukje rund.

Middenrif, waar zit dat?

Het middenrif is een lang stuk vlees van het onderste deel van de buik van de koe. Niet te verwarren met de longhaas, die daar trouwens wel vlakbij zit.  Allebei in het middenrif van het rund, maar verschillende stukken vlees. Je slager zal daar onderscheid tussen maken. In Engelstalige kookboeken kom je het tegen onder de naam Thin skirt, men bereidt het vaak op de barbecue. En het schijnt zelfs dat dit stuk vlees vroeger “slagersbiefstuk” werd genoemd, omdat de slager dit deel vanwege de smaak liever zelf opat. Terecht, want dit ‘vergeten’ stuk vlees geeft veel smaak voor je geld, is makkelijk te bereiden en snel klaar. Wij zijn om, gebakken middenrif komt vaker op tafel en als de weergoden het toelaten gaan we het zeker ook nog een keer op de barbecue leggen. Probeer het zelf ook eens met dit recept uit het boek We Love Beef, waarbij het intro bij het recept is: “Minder chic misschien, maar net zo lekker als ossenhaas”. En daar is geen woord van onwaar!

Gebakken middenrif met linzen

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 800 gram middenrif ( vraag je slager het middenrif schoon te maken )
  • 1 kruidnagel
  • 1 ui, gepeld
  • 1 winterwortel, in grove stukken
  • 160 gram linzen
  • 1 (vers) laurierblaadje
  • 4 el platte peterselie
  • 2 el zonnebloem- of arachideolie
  • 1 grote teen knoflook, gepeld en geplet
  • 2 el hazelnoten, geplet (optie)
  • 1 el bieslook, fijngehakt (garnering)
  • Voor de Sherry-hazelnoot-vinaigrette:
  • 1 el sherryazijn
  • 2 sjalotjes, fijngesnipperd
  • 2 el dijonmosterd
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • vers gemalen peper en zout
  • 1 el hazelnootolie (optie)

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je gebakken middenrif:

Steek de kruidnagel in de ui. Spoel de linzen onder de koude kraan, doe ze in een pan met water en zorg dat de linzen 3 cm onder water staan. Voeg de wortel, de ui en het laurierblaadje toe, breng aan de kook en laat 20 minuten op laag vuur koken. Dreigen de linzen droog te koken, voeg dan beetje bij beetje heet water toe. Giet de linzen af als ze beetgaar zijn. Verwijder de kruidnagel en het laurierblaadje. Hak de ui en wortel fijn (let op: heet!) en meng ze door de linzen. Meng ondertussen voor de vinaigrette de sherryazijn, sjalotjes, mosterd, peper en zout. Klop langzaam de olijf- en hazelnootolie door het mengsel (ik heb geen hazelnootolie gebruikt en extra olijfolie genomen). Meng de vinaigrette met de linzen, voeg de peterselie toe, dek de schaal toe met aluminiumfolie en laat de smaken op kamertemperatuur intrekken. Snijd het middenrif in 4 stukken en bestrooi met peper en zout. Verhit de olie in een braadpan, voeg de knoflook (gewoon het hele geplette teentje) en het middenrif toe en bak het vlees rondom 6-8 minuten op hoog vuur. Verdeel de linzen over 4 borden. Snijd de gebakken middenrif in stukken van 2-3 cm en leg ze op de linzen. Bestrooi met hazelnoten en bieslook.

Tafel lekker !!

Tags: VleesVlees - Rundvlees

Gerelateerde Artikelen & Recepten

hele kip delen
Kookschool

Een hele kip snijden in acht delen

Beef Stroganoff
Vleesgerechten

Beef Stroganoff; Feest op tafel

Goulash met rundvlees recept
Stoofschotel

Goulash op eigen wijze – Een verrukkelijk familiegerecht met rundvlees

Stoofpot van rundvlees
Stoofschotel

Stoofpot van rundvlees; Na een dag nóg lekkerder

Rookworst - ingrediënten
Kookschool

Rookworst; Slagersrookworst is het lekkerst

Reacties 2

  1. Maarten van Thiel says:
    11 maanden geleden

    Dit gaat over de longhaas, die op het middenrif zit. Het middenrif zelf wordt ook gegeten, maar dat is heel wat anders.

    Beantwoorden
    • Marlène says:
      11 maanden geleden

      Beste Maarten, zoals je aangeeft is de longhaas inderdaad een onderdeel van het middenrif. Zoals ik in mijn intro aangeef heb ik dit deel, het middenrif, bij een echte slager gehaald. Een, helaas, uitstervend ras, de echte slager. Iemand die precies weet wat waar zit, hoe het uitgesneden moet worden en de juiste benamingen kent, kortom iemand met kennis. Maar ze bestaan nog wel. Ik vertrouw daarom volledig op zijn kunde en trek dat niet in twijfel. Overigens koop ik ook wel eens longhaas bij hem, lekker op de bbq!

      Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitgelicht

wintersoepen
Specials

Wintersoepen; drie oer-Hollandse klassiekers

Drie oer- Hollands klassieke wintersoepen, stampensvol verse, gezonde- en lekkere ingrediënten. Wintersoepen staan ook bekend om hun voedzame karakter.

Lees verder
Prei recepten

Prei recepten; Omdat je gewoon meer kan met prei

Poke bowl recepten; het beste uit Hawaï en Japan

Poke bowl recepten; het beste uit Hawaï en Japan

Nieuwe recepten

Hartige taart met wintergroenten en blauwe kaas
Quiche

Hartige taart met wintergroenten en blauwe kaas

Alweer die broccolitaart? Eet met de seizoenen mee. Deze hartige taart met wintergroenten en blauwe kaas scoort in de winter...

Lees verder
Orzo salade met rode biet en geitenkaas

Orzo salade met rode biet en geitenkaas

Tex-Mex gehaktballen

Tex-Mex gehaktballen

Handige kooktips

Botercrème
Kookschool

Botercrème – voor het vullen en afsmeren van uw taart

Er zijn verschillende recepten voor botercrème, die gaan van simpel boter en suiker mengen tot de botercrème met eiwitschuim als basis.

Lees verder
hele kip delen

Een hele kip snijden in acht delen

Dadels

Dadels; een verantwoorde traktatie bij zoete trek

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • sam op Vis ovenschotel met aardappel, wortel en een mosterdsausje
  • Redactie op Chocoladecake met peren, dadels en pecannoten
  • Elise op Pizzadeeg; Zo maak je dat eenvoudig zelf
  • Eveline op Pizzadeeg; Zo maak je dat eenvoudig zelf
  • Suzanne op Chocoladecake met peren, dadels en pecannoten
  • Redactie op Yoghurt zelf maken; makkelijk en leuk om te doen
  • Martin op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Redactie op Kip ovenschotel, kip en groente onder een kaaskorstje

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen