• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, juli 6, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Vleesgerechten

Gebakken middenrif met linzen; Vlees om te kauwen

door Marlene Stolte
in Vleesgerechten
0
2
Gebakken middenrif met linzen

Gebakken middenrif met linzen – Ik kreeg een waarschuwing mee van de slager: “Middenrif, een prachtig stuk vlees, maar je moet wel kauwen!”. Oké, dat gebit heb ik niet voor niets, maar wat moest ik nu precies verwachten. Eindeloos kauwen op een hap zonder smaak of hele kleine stukjes snijden en snel doorslikken? Waarom deze waarschuwing, want een slager zal toch zeker geen taai stuk vlees verkopen? Tegenwoordig is al het vlees “botermals” of “om te zuigen zo zacht” en toegegeven dat is best wel lekker, maar een beetje kauwen doet je echt geen kwaad, die tanden en kiezen hebben we niet voor niets. In het kookboek We Love Beef staat een heerlijk recept van het middenrif met linzen en als dit deel van een rund echt te taai zou zijn zou het zeker niet opgenomen zijn in die lijst met andere mooie gerechten. Dus de stoute schoenen aangetrokken en het “risico” genomen dat dit misschien toch niet helemaal goed zou lukken. Toen ik de gebakken middenrif op tafel zette riep ik de opmerking van de slager dus maar meteen om het gezin alvast voor te bereiden. En dat was helemaal nergens voor nodig! Een mooi, wat gemarmerd stuk vlees met veel smaak. Je kan inderdaad je vinger niet volledig door het vlees drukken, maar een eindeloos kauwen om het vlees door te kunnen slikken komt niet in de buurt van dit mooie stukje rund.

Middenrif, waar zit dat?

Het middenrif is een lang stuk vlees van het onderste deel van de buik van de koe. Niet te verwarren met de longhaas, die daar trouwens wel vlak bij zit.  Allebei in het middenrif van het rund, maar verschillende stukken vlees. Je slager zal daar onderscheid tussen maken. In Engelstalige kookboeken kom je het tegen onder de naam Thin skirt, men bereidt het vaak op de barbecue. En het schijnt zelfs dat dit stuk vlees vroeger “slagersbiefstuk” werd genoemd, omdat de slager dit deel vanwege de smaak liever zelf opat. Terecht, want dit ‘vergeten’ stuk vlees geeft veel smaak voor je geld, is makkelijk te bereiden en snel klaar. Wij zijn om, gebakken middenrif komt vaker op tafel en als de weergoden het toelaten gaan we het zeker ook nog een keer op de barbecue leggen. Probeer het zelf ook eens met dit recept uit het boek We Love Beef, waarbij het intro bij het recept is: “Minder chic misschien, maar net zo lekker als ossenhaas”. En daar is geen woord van onwaar!

Gebakken middenrif met linzen

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 800 gram middenrif ( vraag je slager het middenrif schoon te maken )
  • 1 kruidnagel
  • 1 ui, gepeld
  • 1 winterwortel, in grove stukken
  • 160 gram linzen
  • 1 (vers) laurierblaadje
  • 4 el platte peterselie
  • 2 el zonnebloem- of arachideolie
  • 1 grote teen knoflook, gepeld en geplet
  • 2 el hazelnoten, geplet (optie)
  • 1 el bieslook, fijngehakt (garnering)
  • Voor de Sherry-hazelnoot-vinaigrette:
  • 1 el sherryazijn
  • 2 sjalotjes, fijngesnipperd
  • 2 el dijonmosterd
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • vers gemalen peper en zout
  • 1 el hazelnootolie (optie)

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je gebakken middenrif:

Steek de kruidnagel in de ui. Spoel de linzen onder de koude kraan, doe ze in een pan met water en zorg dat de linzen 3 cm onder water staan. Voeg de wortel, de ui en het laurierblaadje toe, breng aan de kook en laat 20 minuten op laag vuur koken. Dreigen de linzen droog te koken, voeg dan beetje bij beetje heet water toe. Giet de linzen af als ze beetgaar zijn. Verwijder de kruidnagel en het laurierblaadje. Hak de ui en wortel fijn (let op: heet!) en meng ze door de linzen. Meng ondertussen voor de vinaigrette de sherryazijn, sjalotjes, mosterd, peper en zout. Klop langzaam de olijf- en hazelnootolie door het mengsel (ik heb geen hazelnootolie gebruikt en extra olijfolie genomen). Meng de vinaigrette met de linzen, voeg de peterselie toe, dek de schaal toe met aluminiumfolie en laat de smaken op kamertemperatuur intrekken. Snijd het middenrif in 4 stukken en bestrooi met peper en zout. Verhit de olie in een braadpan, voeg de knoflook (gewoon het hele geplette teentje) en het middenrif toe en bak het vlees rondom 6-8 minuten op hoog vuur. Verdeel de linzen over 4 borden. Snijd de gebakken middenrif in stukken van 2 tot 3 cm en leg ze op de linzen. Bestrooi met hazelnoten en bieslook.

Tafel lekker !!

Tags: VleesVlees - Rundvlees
DeelPin6Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

beefburgers - recept - barbecue
Vleesgerechten

Beefburgers; Jouw creatie is het lekkerst

Beef back rib van de BBQ
Vleesgerechten

Beef back ribs van de BBQ; oftewel runderspareribs!

Gefrituurde kippenvleugeltjes
Hapjes

Gefrituurde kippenvleugeltjes, die maak je zelf!

Babi ketjap
Vleesgerechten

Babi ketjap; een heerlijk Oosters gerecht vol smaak

Kipcurry spiesjes
Vleesgerechten

Kipcurry spiesjes; van de barbecue

Kipsaté van de barbecue
Vleesgerechten

Kipsaté van de barbecue

Skinny kipsalon
Vleesgerechten

Skinny kipsalon

kalfsbiefstuk
Vleesgerechten

Kalfsbiefstuk

Reacties 2

  1. Maarten van Thiel says:
    2 jaar geleden

    Dit gaat over de longhaas, die op het middenrif zit. Het middenrif zelf wordt ook gegeten, maar dat is heel wat anders.

    Beantwoorden
    • Marlène says:
      2 jaar geleden

      Beste Maarten, zoals je aangeeft is de longhaas inderdaad een onderdeel van het middenrif. Zoals ik in mijn intro aangeef heb ik dit deel, het middenrif, bij een echte slager gehaald. Een, helaas, uitstervend ras, de echte slager. Iemand die precies weet wat waar zit, hoe het uitgesneden moet worden en de juiste benamingen kent, kortom iemand met kennis. Maar ze bestaan nog wel. Ik vertrouw daarom volledig op zijn kunde en trek dat niet in twijfel. Overigens koop ik ook wel eens longhaas bij hem, lekker op de bbq!

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Huisgemaakte spreads voor op brood
Specials

Huisgemaakte spreads voor op brood; verrassend lekker

Homemade sandwich spread in meerdere varianten. Deze huisgemaakte spreads maken we op basis van yoghurt, kwark met roomkaas of mayonaise.

Check het recept of lees de info
Steenfruit

Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit

Broodje Hamburger

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Vruchtgroenten

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

Recept in de picture

beefburgers - recept - barbecue
Vleesgerechten

Beefburgers; Jouw creatie is het lekkerst

Beefburgers van puur rundvlees. Het ideale recept als er mensen blijven eten na een feestje. Grill ze met verse groenten op de barbecue.

Check het recept of lees de info
Mediterrane maaltijdsalade met kip, pasta en zongedroogde tomaten

Mediterrane maaltijdsalade met kip

Souffle van kwark en rode bessen

Soufflé van kwark en rode bessen

Handige kooktips

platvis fileren
Kookschool

Platvis fileren doe je zo (met foto instructies)

Ben je een echte visliefhebber, maar vind je platvis fileren een lastige klus? Met deze stap voor stap uitleg gaat het ook jou vast lukken.

Check het recept of lees de info
marineren in karnemelk

Marineren in karnemelk

Kernhem

Kernhem, zacht, maar wel met pit!

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Joop Hermes op Zelf hamburgers maken; Met tips voor de lekkerste kruiden
  • marina op Abrikozenvlaai; de echte Limburgse
  • Elise de Haan op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • gerrit schout op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • Elise de Haan op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Mieke, op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Redactie op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Philippe Ceciora op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen