Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Gebraden kip met knoflook en tijm

Handige truc van Donna Hay om kip in de oven open te klappen waardoor deze sneller gaart. Hier vind je het recept en onze ervaring. “Uit Nieuwe Klassiekers”

0 2.653

Gebraden kip met knoflook en tijm – Een hele of halve kip komen we regelmatig tegen in de horeca. Wanneer je tussen 17 en 19 uur een Laplace binnenloopt zie je zeker wel iemand kluiven aan een halve kip. Maar maak je het thuis ook? Bijna iedereen lust graag kip, maar te vaak komen we dan uit bij de kipfilet. Waarom niet een heel kippetje in die oven. Juist in de tijd waarin shared dining een grotere rol inneemt. Zo’n hele kip op tafel is toch gewoon feest! Maar we willen dit tegenwoordig allemaal snel, sneller snelst. Die hele kip in de oven vinden we al lastig en heeft dan ook nog eens best wat tijd nodig. Wij vinden dat echt niet erg. Wat is nu een uurtje? In die tijd kun je de afwas doen, en een wijntje drinken en dat terwijl dat kippetje in de oven heerlijk ruikt. Niets mis mee! Gaat dit niet snel genoeg? Dan is er de gevlinderde kip. Simpel gezegd betekend dit dat je de kip openvouwt voor je deze in de oven schuift. Hierdoor gaart de kip sneller. We hebben een uitgebreide uitleg op deze website staan. Het is ook één van de kooktechnieken die beschreven staat in Nieuwe Klassiekers van Donna Hay. Naast deze heerlijke variant met knoflook en tijm vind je in het boek nog 4 smaakvariaties.


Gebraden kip met knoflook en tijm

Vleesgerecht voor 4 personen

  • 1 kip van krap 2 kilo
  • 60 gram ongezouten boter, zacht
  • 3 tenen knoflook, geperst
  • 1 eetlepel tijmblaadjes
  • 4 takjes tijm
  • 1 citroen, gehalveerd
  • olijfolie, om te bedruppelen
  • zeezout
  • grofgemalen zwarte peper

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Leg de kip met de borstzijde op de snijplank; de rug ligt dus boven en de drumsticks wijzen jouw kant op. Met een scherpe keuken- of gevogelteschaar knip je pal langs beide zijde van de ruggengraat en je verwijdert hem.

Draai de kip nu met de borstzijde naar boven en duw stevig op het borstbeen om de kip plat te drukken. Vouw de vleugels onder de kip voor je hem gaat braden.

Meng de boter, knoflook, tijm, zout en peper in een kom. Maak voorzichtig de huid van het borstvlees los en duw de boter eronder. Leg de kip in een braadslee met de extra tijm en de citroen en druppel er olie over.

Braad in ongeveer 45 minuten gaar en goudbruin. Als vuistregel geldt dat een kip per 500 gram 20-25 minuten moet garen op 200 graden. Bestrijk het vlees halverwege een keer met het braadvocht.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer