Gegrilde bavette met sjalottensaus – Het is een klassiek Frans bistrorecept: bavette à l’échalote oftewel bavette met een sjalottensaus. De bavette is puur al zo’n heerlijk stuk vlees dat wij aan tafel bijna vergaten de saus op te scheppen. Het is overigens nauwelijks een saus want van het vocht blijft weinig over.
De bavette wordt op dezelfde wijze gebakken zoals biefstuk, in de pan of op de barbecue. De bereidingstijd is afhankelijk van hoe rood je het vlees wenst te eten. Bij het grillen van de bavette speelt de hitte van de barbecue natuurlijk ook een rol. Indien je 1 seconde lang een hand vlak boven het grillrooster kan houden, heb je de beste temperatuur om te gaan grillen. Bij bavette is het belangrijk om schuin dwars op de draad te snijden. De draad is mooi zichtbaar dus dat wijst zich vanzelf.
Barbecue; recepten en tips voor een heerlijke zomer
Alles voor de barbecue. Goed barbecuevlees, recepten met vis, maar ook vegetarisch en we hebben uiteraard ook aan de bijgerechten voor de barbecue gedacht.
Gegrilde bavette met sjalottensaus
- 8 sjalotten, gesnipperd of in reepjes
- 30 gram boter
- 50 ml rode wijn
- zout
- vers gemalen peper
- takje rozemarijn
- takje tijm
Verwarm de boter in een pannetje tot het bruin is geworden en stoof hier de sjalotten in tot ze zacht zijn geworden. Voeg dan de wijn en kruiden toe en laat het geheel een half uur stoven. Verwijder de kruidentakjes voor het serveren.
Bestrijk het rooster van de barbecue met olie. Laat zoals hierboven al aangegeven de barbecue op de goede temperatuur komen. Bestrooi de bavette met versgemalen peper en zout. Check de temperatuur van de barbecue door een hand boven het grillrooster te houden: lukt dit 1 seconde lang dan is de temperatuur goed om te gaan grillen.
Grill het vlees ca. 4 ½ minuten per kant, dan is het nog mooi rood van binnen.