Gegrilde ribeye – Een stoer stuk vlees van de barbecue waar je je vingers bij opeet.
Whiskey
Een ribeye is al heerlijk op zich en heeft niet echt een marinade nodig maar de smaak van whiskey en blauwe kaas maken van dit mooie stuk rundvlees een ware smaakbeleving. De whiskey voegt smaak toe en zorgt er samen met het vet voor dat het vlees heerlijk mals wordt. Door het grillen gaan de suikers karameliseren en als je de gegrilde ribeye serveert, geef je er een lekker zoutig stuk blauwe kaas boter bij. Het zout uit de boter geeft een perfecte match met het lichte zoete van de steak…
De whiskey voegt smaak toe en zorgt er samen met het vet voor dat de gegrilde ribeye heerlijk mals wordt.
Wat heb je nodig
Een mooi stuk vlees, een goede marinade, een gloeiend vuurtje, een kernthermometer en niet te vergeten tijd. Niet dat je er steeds mee bezig bent, maar je moet er wel op tijd aan beginnen. Goede dingen hebben nu eenmaal tijd nodig. En eenmaal in de marinade heb je er geen omkijken meer naar. Ook het grillen is vrij snel gebeurd, dit is natuurlijk wel afhankelijk van de dikte van het vlees en de temperatuur van de grill. De kernthermometer geeft aan wanneer het de gewenste gaarheid heeft. Het is een kwestie van even in de gaten houden, maar een kind kan de was doen.
Rundvlees; Soorten & Recepten
Hier vind je alles over rundvlees. Soorten rundvlees als biefstuk, picanha, ossenhaas en rosbief worden hier uitgelegd, inclusief recepten.
Gegrilde ribeye
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kg ribeyes
- 3 eetlepels bruine suiker
- 3 eetlepels honing
- 2 eetlepels mosterd
- 150 ml whiskey
- 50 ml balsamico azijn
- 50 ml olijfolie
- 1 eetlepel uienpoeder
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel peper
- 100 gram roomboter
- 75 gram roquefort
- 1 teentje knoflook, geperst
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gegrilde ribeye:
Meng voor de marinade de suiker, honing, mosterd, whiskey, azijn, olie en de kruiden door elkaar. Wrijf het vlees in met de marinade en doe dit bij voorkeur in een zak. Dit kan een ziplock zijn, maar nog liever een welke je vacuüm kunt trekken. Giet de overgebleven marinade bij het vlees en maak de zak zo dicht dat er zo weinig mogelijk lucht in zit. Leg de zak in een schaal of op een bord en zet dit voor minimaal 6 uur in de koelkast.
Maak de blauwe kaas boter door de boter goed los te roeren, verkruimel er de blauwe kaas doorheen samen met de knoflook en breng op smaak met peper en zout. Neem een stuk huishoudfolie of bakpapier en schep de boter er als een worst op. Rol het bakpapier op en draai de uiteindes strak aan zodat je een mooie egale worst van kruidenboter hebt. Leg koel weg tot gebruik.
Haal het vlees minimaal een half uur voor bereiding uit de koelkast om op temperatuur te komen. Zorg dat de gril goed heet is. Haal het vlees uit de marinade en dep een klein beetje droog. Gril de steaks 4 minuten op een kant. Draai de steaks om en zet een kernthermometer in het dikste gedeelte van 1 stuk vlees. Gaar nu verder tot 5 graden onder de gewenste kerntemperatuur. Voor een medium rare heb je 55 graden nodig dus bij 50 graden haal je de gegrilde ribeyes van het vuur. Leg ze op een plank en laat ze 5 minuten rusten. Snijd plakjes van de boter. Bestrooi het vlees met grof zeezout en flink peper uit de molen. Verdeel de gegrilde ribeyes over borden en leg op ieder stuk vlees een plakje blauwe kaas boter.
Tafel lekker !!