Gegrilde Tomahawk: een geweldig mooie steak voor op de barbecue. Met niet al te veel werk en tijd tover ook jij een prachtige gegrilde tomahawk op tafel.
Tomahawk van de grill
Een tomahawk is een mooi stuk rundvlees wat zich prima leent om op barbecue te grillen. Het vlees wordt in gemasseerd met een rub waardoor de smaken er goed in kunnen trekken. Na het rusten wordt de gegrilde tomahawk nogmaals bestrooit met rub en grof zeezout waarna deze in plakken wordt gesneden en verdeeld.
Serveer de tomahawk met een zelfgemaakte barbecuesaus gevulde aardappels en een frisse groene salade.
Gegrilde tomahawk met…
Zelfgemaakte rub
Een lekkere barbecue rub bij de gegrilde tomahawk kun je ook zelf maken. Met dit recept kun je meerdere porties vlees kruiden.
Doe 1 tl grove zwarte peper, 2 tl uipoeder, 4 tl rietsuiker, 4 tl bruine suiker, 5 tl paprikapoeder, 2 tl gerookt paprikapoeder, 1 tl tijm, 3 tl komijnpoeder, 1 tl chilivlokken in een jampotje en meng goed door. Goed afgesloten bewaren tot gebruik.
Supersimpele barbecuesaus
Serveer de gegrilde tomahawk met een zelfgemaakte simpele barbecuesaus. Die maak je zo: Doe 150 ml cola, 150 gr tomatenketchup, 30 ml azijn, 30 gram bruine suiker 1/2 theelepel gerookt paprikapoeder en een theelepeltje oploskoffie in een pannetje en breng aan de kook. Zet het vuur half hoog en laat onder af en toe roeren inkoken tot je 2/3 overhoudt. Breng op smaak met een paar druppels tabasco, peper en zout. En klaar is de barbecuesaus voor dit vleesgerecht.
Rundvlees; soorten + heel veel heerlijke recepten
Hier vind je alles over rundvlees. Soorten rundvlees als biefstuk, picanha, ossenhaas en rosbief worden hier uitgelegd, inclusief recepten.
Rundvlees op de barbecue; de lekkerste recepten
Doe eens gek en leg een goed en stoer stuk rundvlees op de barbecue. Met deze recepten helpen we je op weg naar de ultieme BBQ-beleving.
Gegrilde tomahawk
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 tomahawk
- kruidenrub
- olijfolie
- grof zeezout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gegrilde tomahawk:
Haal de tomahawk minimaal een half uur voor gebruik uit de koeling. Bestrooi deze vlak voor gebruik royaal met de rub. Druppel er een beetje olijfolie op en wrijf er alles goed in. Zorg dat je een mooi vuur hebt. Leg het vlees op het rooster en laat deze 4 minuten grillen. Draai om en steek er de vleesthermometer in. Voor een medium rare gegrilde steak heb je een kerntemperatuur van 50 graden nodig. Haal tomahawk van de grill en leg deze op een bord. Leg er een stuk aluminiumfolie op en laat 5 minuten en bij een groot stuk 10 minuten rusten. Tijdens de rust zal de kerntemperatuur nog ongeveer 5 graden stijgen, zodat we uitkomen op 55 graden. Snijd de gegrilde tomahawk in plakken en verdeel ze over de borden.
Tafel lekker !!