• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, augustus 7, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Vleesgerechten

Gehaktballen in jus

door Redactie
in Vleesgerechten
0
4
Gehaktballen in jus

Gehaktballen in jus – Ieder goed gerecht begint met een goede basis. Dat geldt ook voor een gerecht als gehaktballen in jus. Want met een goede basis kun je variëren. Kruiden of specerijen toevoegen, stukjes spek of zelfs kaasblokjes. Maar als je de basis niet goed hebt dan is de kans groot dat je met een droge gehaktbal eindigt of eentje die uit elkaar valt in de jus. In dit artikel vertel ik je hoe je lekkere gehaktballen maakt en gaart in je zelfgemaakte jus.

En als we het over jus hebben, hebben we het niet over juspoeder natuurlijk. Zelf jus maken als je lekker vlees braad is echt super makkelijk. Je hebt genoeg voor het avond eten en om in te vriezen voor latere keren. Door handig gebruik te maken van wat standaard keukenkruiden en specerijen krijg je een mooie, smaakvolle jus. Bij de keuze van gehakt draait het om smaak en sappigheid. Als basis gehakt kun je kiezen voor een zogenaamd half om half of gemengd gehakt, dit is een gehakt van varkensvlees en rundvlees. Maar je kunt ook kiezen voor alleen varkensgehakt of rundergehakt. Bij rundergehakt kun je het beste kiezen voor een vetter gehakt en de magere laten staan. Meestal is het zo dat hoe minder vet er in het vlees zit, hoe droger de gehaktbal zal worden. Hoe vetter hoe sappiger dus. Daarom is half om half gehakt een mooie maatstaaf. Niet te droog en een lekkere smaak.

Gehaktballen

Gehaktballen; oneindig veel variatie!

Ze worden overal ter wereld gegeten, gemaakt van allerlei soorten vlees, op allerlei manieren gekruid, in ontelbare variaties; gehaktballen!

Gehaktballen in jus

Vleesrecept voor 4 personen

  • 500 gr. half om half gehakt
  • 1 ei
  • 2 el. paneermeel
  • 1,5 tl. mosterd
  • Zout & peper
  • Boter om in te braden

Voor de jus

  • 1 ui
  • 3 kruidnagels
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 tl. rozemarijn gedroogd
  • 1 l. water
  • 1 el. maïzena

Doe het gehakt in een kom met het ei, het paneermeel, de mosterd en een flinke snuf peper en zout. Kneed dit alles goed samen tot je een mooie egale massa hebt. Maak van de massa gehakt 4 ballen. Je kunt natuurlijk altijd voor kleinere of grotere gehaktballen kiezen. Doe een flinke klont braadboter in een braadpan. Braad de gehaktballen eerst helemaal rondom aan tot ze mooi bruin zijn.

Snipper ondertussen de ui fijn. Als de ballen bijna rondom bruin zijn doe je de uien erbij en bak je deze mee tot ze glazig zijn. Voeg dan de kruidnagels, laurier en rozemarijn toe. Even 30 seconden meebakken en voeg dan het water toe. Laat het geheel met een dicht deksel 30 minuten zachtjes pruttelen zodat de gehaktballen kunnen garen. Draai de gehaktballen om de 10 minuten als ze niet helemaal onder staan. Je gehaktballen in de jus zijn al halverwege.

Haal het deksel van de pan en laat de jus koken. Laat de jus net zo lang koken tot het in vocht is gehalveerd. Dit noemen we inkoken. Zo concentreren de smaken zich in minder vocht en krijg je dus meer smaak aan je jus. Breng je jus vervolgens op smaak met zout & peper. Persoonlijk houd ik van een wat dikkere jus en daarom bind ik de jus met maïzena. Doe 1 el. maïzena in een kommetje en voeg hier 2 el. water aan toe. Roer dit met je vinger tot de maïzena is opgelost. Ik doe dit met mijn vinger omdat je dit dan heel goed aanvoelt. Doe het papje bij de jus en laat het nog even 1 minuut doorkoken. Je gehaktballen in jus zijn nu klaar.

Tafel Lekker!

Gehaktballen-in-de-jus-basisgerecht-om-zelf-te-maken-ingrediënten
Gehaktballen in de jus basisgerecht om zelf te maken braadpan
Gehaktballen in jus
Tags: Vlees
DeelPin26Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Pakketjes kipfilet gevuld met Brie
Vleesgerechten

Pakketjes kipfilet gevuld met brie

Kip in het pannetje
Vleesgerechten

Kip in het pannetje; de klassieker!

gegrilde ribeye
Vleesgerechten

Gegrilde ribeye in een whiskey-marinade

spies van biefstuk
Vleesgerechten

Spies van biefstuk

Varkenshaas met champignons en krieltjes
Vleesgerechten

Varkenshaas met champignons en krieltjes

Lamsbiefstuk met kruidenboter
Vleesgerechten

Lamsbiefstuk met kruidenboter

saté van varkenshaas
Vleesgerechten

Saté van varkenshaas ( Saté Babi )

Runderribstuk
Vleesgerechten

Runderribstuk slowcooking op de barbecue

Reacties 4

  1. Hanneke Dekker says:
    5 jaar geleden

    Beste Robert, beide opties kunnen wel. Maar de meest veilige manier is om de gehaktballen eruit te halen en dan de jus in te koken. Voeg ze weer toe als je de jus genoeg ingekookt vindt. Eet smakelijk alvast!

    Beantwoorden
    • Robert says:
      5 jaar geleden

      Beste Hanneke,

      Dankjewel, heb de gehaktballen er inderdaad uit gehaald.

      Fantastisch recept!

      Smakelijke groeten,

      Beantwoorden
      • Hanneke Dekker says:
        5 jaar geleden

        Wat fijn dat het jullie zo goed gesmaakt heeft! Dat doet ons erg goed. Groeten Hanneke

        Beantwoorden
  2. Robert says:
    5 jaar geleden

    Dat inkoken vd jus, met ballen erbij, of eerst de ballen eruit en dan inkoken?

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

kaasplankjes
Specials

Kaasplankjes; meerdere combinaties om zelf te proeven

Verschillende kaasplankjes als dessert of voor bij de borrel. Opbouw, verrijken en presenteren, het komt allemaal voorbij in dit artikel.

Check het recept of lees de info
Rondvis

Rondvis; dit zijn de meest voorkomende soorten + recepten

Eiervinaigrette

Eiervinaigrette; frisse dressing die bij veel past

Vruchtenyoghurt; maar dan wel met echt fruit

Vruchtenyoghurt; maar dan wel met echt fruit

Recept in de picture

bloemkool broccoli salade
Bijgerecht

Bloemkool broccoli salade

Verrukkelijke nazomer salade. Breng variatie in je salades en maak deze stoere bloemkool broccoli salade met kaas en een vleugje knoflook.

Check het recept of lees de info
Risotto met venkel, citroen en geitenkaas

Risotto met venkel, citroen en geitenkaas

Mango chutney zelf maken

Mango chutney zelf maken

Handige kooktips

Emmentaler
Kookschool

Emmentaler; de beroemde Zwitserse gatenkaas

Emmentaler; de beroemde Zwitserse gatenkaas. Deze kaas is onmisbaar in de Zwitserse kaasfondue en op een Zwitsers kaasplankje!

Check het recept of lees de info
Appenzeller

Appenzeller; een bijzondere Zwitserse kaas

Toppings voor ovenschotels

Toppings voor ovenschotels; Dit zijn de lekkerste varianten

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Koude Italiaanse tomaten-pesto soep
  • Joris op Koude Italiaanse tomaten-pesto soep
  • Redactie op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Eline op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Redactie op Spaanse tortilla met chorizo en serranoham
  • jaap op Spaanse tortilla met chorizo en serranoham
  • Connie Derks op Peren-amandelcake met kardemom
  • Marie Curie op Peren-amandelcake met kardemom

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen