Gehaktballen met pindakaas – De meeste vleesliefhebbers eten op zijn tijd graag een lekker gehaktballetje. In veel gevallen zal dit de klassieke Hollandse gehaktbal zijn. Maar wat is er nu leuker om eens een ander soort gehaktbal op tafel te zetten? Onderaan de pagina vind je een recept van gehaktballen met pindakaas. Pindakaas? Ja, pindakaas! En die ballen zijn niet alleen geschikt voor bij de warme maaltijd, maar in een kleinere vorm serveer je er een primas borrelhap mee! Word je al nieuwsgierig? Lees dan snel verder.
Ben jij een pindakaas of pindaliefhebber?
Dan heb je vast wel een grote pot pindakaas in de kast staan. Behalve als broodbeleg kun je dat bruine goedje ook gebruiken om mee te koken en bakken. Naast de pindakaas zijn er nog wat Oosterse ingrediënten aan het recept toegevoegd en zo ontstaat er een lekker gekruide gehaktbal waarin je de pindakaas duidelijk proeft. Ben je echt gek op pinda’s? Serveer er dan een lekkere (zelfgemaakte) pindasaus bij om je balletje pindakaas compleet te maken. Wordt dat je iets te veel pinda in één recept? Gewoon uit de jus, geserveerd bij aardappelen en groente zijn ze ook heerlijk!
Grote of kleine gehaktballen met pindakaas
In het recept is uitgegaan van grote ballen, maar uiteraard kun je ook kleine balletjes draaien en die als borrelsnack eten. Houd je van pittig? Voeg dan wat extra sambal aan het recept toe om de gehaktballen met pindakaas wat extra pit te geven. Kortom, je kunt er alle kanten mee uit. Stop jij de pindakaas ook eens in een gehaktbal in plaats van dat je het op je brood smeert?
Een handige tip
Vallen jouw gehaktballen uit elkaar tijdens het bakken? Gebruik dan eens de volgende tip. Als je de gehaktballen met pindakaas, als je ze hebt gedraaid, een half uurtje in de koelkast legt om op te stijven, dan blijven ze tijdens het bakken mooi van vorm en zullen ze minder snel uit elkaar vallen!
Gehaktballen; oneindig veel variatie!
Ze worden overal ter wereld gegeten, gemaakt van allerlei soorten vlees, op allerlei manieren gekruid, in ontelbare variaties; gehaktballen!
Gehaktballen met pindakaas
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram rundergehakt
- 50 gram paneermeel
- 4 eetlepels pindakaas
- 2 theelepels sambal oelek
- 1 theelepel korianderpoeder
- 1 theelepel komijnpoeder
- 3 eetlepels gefrituurde uitjes
- 3 eetlepels ketjap manis
- 2 eieren
- 1,5 theelepel zout
- boter of olie om in te bakken
- heet water of runderbouillon
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gehaktballen met pindakaas:
Meng in een grote kom het gehakt met het paneermeel, de pindakaas, de sambal oelek, het korianderpoeder, het komijnpoeder, de gefrituurde uitjes, de ketjap manis, de eieren en het zout. Zorg dat alle ingrediënten goed gemengd zijn. Bevochtig je handen met koud water en draai er vier grote of vijf iets kleinere ballen van. Druk de naadjes goed dicht.
Verhit, in een grote braadpan, de boter of de olie. Als die bruin is bak je de gehaktballen met pindakaas rondom bruin aan. Let er op dat het niet te hard gaat. Zet het vuur lager en laat de ballen mooi bruin worden. Voeg dan, voorzichtig heet water of hete runderbouillon toe zo dat de gehaktballen net onder staan. Let er op dat dit enorm kan gaan spetteren. Laat de gehaktballen vervolgens op een heel laag vuurtje zachtjes gaar sudderen.
Serveer de gehaktballen met pindakaas bij een agv-tje (aardappelen, groente en vlees), als lunch met wat pindasaus en stokbrood of kleine balletjes (in pindasaus) als borrelsnack.
Tafel lekker !!