Gehaktballetjes met feta in een witlof stoofpotje met groene pepersaus – Dit recept is een beetje “Belgïe ontmoet Griekenland”. In België zijn we dol op witlof (Brussels lof!) en de feta komt natuurlijk uit Griekenland. Het is een makkelijk recept voor door de week, maar ook feestelijk genoeg om aan vrienden of familie voor te schotelen. Gehaktballetjes met feta zijn sowieso lekker, ook om los eens te maken in een ander gerecht.
Dit gerecht is eigenlijk ontstaan toen mijn kinderen klein waren, op gehaktballetjes waren ze echt dol, maar witlof vonden ze daarentegen maar bah.. dus als moeder probeerde je alles om ze toch witlof te leren eten. Kinderen hebben meestal ook heel graag saus, en hun lievelings saus was pepersaus. Dus dacht ik: ik laat alles samen garen en dan saus erover en we zien wel. Zo geschiede en inderdaad: alles werd opgegeten! Mijn opzet was gelukt en de clou van het verhaal was erna, dat ze kwamen vragen wanneer ik die lekkere balletjes nog eens opnieuw maakte !!
Ik gebruikte in het recept gekruid kipgehakt. Als je dat niet kunt krijgen, kun je het kipgehakt zelf kruiden met kipkruiden, of met een mengsel van paprikapoeder, wat nootmuskaat, peper en (een beetje) zout.
Gehaktballen; oneindig veel variatie!
Ze worden overal ter wereld gegeten, gemaakt van allerlei soorten vlees, op allerlei manieren gekruid, in ontelbare variaties; gehaktballen!
Gehaktballetjes met feta in een witlof stoofpotje met groene pepersaus
Voor 6 – 8 personen:
- 1 kg witlof
- 1 kg (gekruid) kipgehakt
- 1 ei geklutst
- 50 à 100 gr paneermeel
- 100 gr feta kaas
- 2 el. (braad)boter
- 100 à 150 ml kippenbouillon
Voor de pepersaus
- 1 klein potje ingelegde groene pepertjes
- 20 gr.boter
- 20 gr.bloem
- 50 mlroom
- 1 bouillonblokje (kip)
- zout en peper
Zo maak je groene pepersaus
Los het bouillonblokje op in ½ liter kokend water. Laat de boter in een steelpannetje smelten en voeg de bloem toe. Roer goed door en laat even doorbakken totdat er een droge bal ontstaat. Giet er voorzichtig 200 ml van de bouillon bij en breng het al roerend aan de kook. Roer goed door met een garde. Voeg er de room en peperbolletjes bij en laat alles nog even doorkoken. Als de saus wat te dik is, leng dan aan met nog een beetje bouillon.
Zo maak je de gehakballetjes met feta en het witlof stoofpotje
Snijd de feta in kleine kruimels. Kneed het gehakt met het paneermeel en het geklutste ei en meng er de stukjes fetakaas door voor de gehaktballetjes met feta. Snijd de witlof in repen van 1 cm. breed en verwijder desgewenst de harde, dikke kernen. Smelt de boter in een ruime hapjespan doe je al het gesneden witlof erbij. Dit laat je even slinken en je voegt er de kippenbouillon bij.
Je rolt kleine balletjes van het gehakt en legt dit op het witloof: de balletjes garen terwijl het witlof verder gaart. Wanneer alles gaar is voeg je de groene pepersaus toe.
Tip: Bak één gesneden stronkje witlof niet mee, maar meng die op het laatst nog door de gekookte witlof. Zo krijg je nog een knapperige beet in je bereiding.
Je kan dit gerechtje eten met aardappel puree of rijst….