Gehaktballetjes in mosterdsaus – Wie vlees eet, houdt ook van gehaktballetjes. Er zijn talloze manieren om ze te bereiden, met net zo veel sauzen en in elke eetcultuur is er wel een gerecht met gehaktballetjes dat populair is. Je eet ze als vleesgerecht bij een warme maaltijd, als snack tussendoor, of als warm borrelhapje. Ook deze gehaktballetjes in mosterdsaus zijn op al deze manieren in te zetten. En ook de romige, en gevulde mosterdsaus maak je er natuurlijk zelf bij. Gehaktballetjes met mosterdsaus zijn heerlijk bij gekookte aardappels en groente, of bij een gerecht met bruine bonen of kapucijners.
Gehakt
In het recept is rundergehakt gebruikt. Je kunt de gehaktballetjes in mosterdsaus ook maken van bijvoorbeeld half-om-half gehakt, of kalfsgehakt. Neem niet het magerste gehakt dat je kunt vinden. Een beetje vet doet heel veel voor de smaak en het voorkomt het uitdrogen van het vlees. Let dus goed op welk gehakt je kiest.
Welke soort mosterd neem je voor de gehaktballetjes?
Er zijn een heleboel verschillende soorten mosterd te koop. De soort mosterd die je kiest, bepaalt de smaak of het resultaat van je gehaktballetjes in mosterdsaus. Hou je van pittig en vind je een stevige mosterdsmaak lekker? Kies dan bijvoorbeeld voor pittige Groninger mosterd of Franse Dijonmosterd. Mag het voor jou wel een beetje minder uitgesproken? Zaanse mosterd is mild, en geeft een wat subtielere mosterdsmaak aan de saus. Je kunt ook 2 soorten mosterd mengen.
Gehaktballetjes in mosterdsaus – tips
Wil je het gerecht van tevoren bereiden? Dat kan. Maak de gehaktballetjes en ook de mosterdsaus, maar doe ze pas bij elkaar als je het serveert.
Natuurlijk kun je dit gerecht ook maken als ‘grote’ gehaktballen. Dat is een lekker idee voor bij de warme maaltijd. Je kunt uit onderstaand recept 4 grote gehaktballen halen.
Gehaktballen; oneindig veel variatie!
Ze worden overal ter wereld gegeten, gemaakt van allerlei soorten vlees, op allerlei manieren gekruid, in ontelbare variaties; gehaktballen!
Gehaktballetjes in mosterdsaus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram rundergehakt
- 1 eetlepel koffiemelk, of kookroom
- 1 theelepel cayennepeper
- 1 ei
- 1 eetlepel mosterd (voor het gehakt)
- 1 theelepel zout (voor het gehakt)
- olie om in te bakken
- 50 gram boter
- 50 gram bloem
- 500 ml melk
- 3 à 4 eetlepels mosterd
- 50 gram augurk, fijngesneden
- 50 gram zilveruitjes
- peper en zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gehaktballetjes in mosterdsaus:
Meng het gehakt voor de gehaktballetjes met de koffiemelk, het ei, 1 eetlepel mosterd, de cayennepeper en een theelepel zout. Vorm balletjes ter grootte van een pingpongbal. Leg ze op een bord en zet dat in de koelkast om het gehakt wat te laten opstijven.
Smelt de boter in een pan, laat deze niet bruin worden. Voeg de bloem in een keer toe en bak deze 3 minuten mee om te garen. Dat is belangrijk, anders gaat je saus naar meel smaken. Voeg dan in scheutjes de melk toe, terwijl je blijft roeren. Zo ontstaat er een dikke saus. Laat deze een paar minuten doorkoken. Roer de mosterd er door en breng wanneer nodig op smaak met peper en zout. Voeg de augurk en de zilveruitjes aan de saus toe.
Verhit een scheut olie in een koekenpan en bak de gehaktballetjes rondom bruin aan. Zet het vuur lager en bak tot ze gaar zijn.
Leg de balletjes in een schaal en schenk de mosterdsaus er over heen. Gehaktballetjes in mosterdsaus zijn lekker met gekookte aardappels en groente. Of als warme borrelhap.
Tafel lekker !!