Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Gehaktballetjes met pompoencrème

Gehaktballetjes met pompoencrème; geen alledaagse combinatie maar het proberen meer dan waard. Ook enkele handige tips; wat te doen met pompoen die over is.

0 1.228

Gehaktballetjes met pompoencrème – Een flespompoen weegt gemiddeld tussen de 1 à 2 kilo. Vaak gebruik je in een recept niet de hele pompoen en houd je een restje over. Zonde om weg te gooien, natuurlijk. Met de restjes kun je bijvoorbeeld een lekker soepje voor de lunch maken of roosteren voor in een salade of stamppot. Pompoen kun je ook heel goed invriezen. De textuur veranderd na invriezen wel, zodat je er het beste een soep, saus of een crème mee kunt maken.


Gehaktballetjes met pompoencrème

Vleesgerecht voor 4 tot 6 personen

Voor de gehaktballetjes:

  • 800 gram half om half gehakt
  • 2 eieren
  • 100 gram paneermeel
  • 125 gram geraspte flespompoen
  • 3 eetlepels gehakte peterselie
  • Cayennepeper
  • Zout
  • Knoflookpoeder
  • Scheut melk

Voor de pompoencrème:

  • 250 gram flespompoen
  • 1 ui
  • 1 wortel
  • 1 bouillonblokje kip
  • Scheutje water

Voor de saus:

  • 200 ml kalfsfond
  • 1/2   limoen
  • 30 gram boter
  • 20 gram bloem
  • 300 ml melk
  • Peper en zout

Meng alle ingrediënten voor de balletjes samen. Indien nodig voeg je iets meer melk toe, het gehakt mag niet te droog zijn. Kruid goed, want flespompoen is nogal zacht van smaak, de balletjes mogen een beetje pikant zijn. Rol niet te grote balletjes en bak ze in een pan van boter en arachideolie goudbruin.

Stoof voor de crème de geschilde pompoen in een klontje boter samen met de gesnipperde ui en stukjes wortel . Verkruimel het kippenbouillonblokje boven de pan en laat verder garen met een scheutje water tot alles superzacht is. Mix alles nu heel fijn tot een crème.

Doe voor de saus de boter in een sauspannetje en laat smelten op een laag vuurtje. Als de boter gesmolten is voeg je er onmiddellijk de bloem aan toe en roer goed met een garde tot alle klontjes verdwenen zijn. Haal de pan van het vuur en giet langzaam de kalfsfond erbij en de helft van de melk, onder voortdurend roeren met de garde. Zet het sauspannetje terug op het vuur, voeg de pompoencrème toe en werk vervolgens verder af met de melk (volgens de dikte die je wenst). Kruid met peper, zout en limoensap. Proef en breng optimaal op smaak met eventueel nog wat cayennepeper.

Nog pompoen over? Snijd het restje in kleine brunoise en stoom deze in 10 à 15 minuten beetgaar. Verdeel deze over de balletjes.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer