Gehaktballetjes met pompoencrème – Met een restje pompoen (uit de diepvries) maak je een heerlijke pompoencrème. Supereenvoudig en daarmee kun jij vanavond bij de maaltijd of bij de borrel deze heerlijke gehaktballetjes met pompoencrème serveren.
De pompoen is familie van de courgette. Toch doen we met zijn allen veel meer met de courgette dan met de pompoen. De grootste reden is de dikke schil van de pompoen. Maar het is echt supereenvoudig om een pompoen te snijden. Je zou dit echt vaker moeten doen, want onder die schil zit een heerlijke en waardevolle groente. Een flespompoen weegt gemiddeld tussen de 1 à 2 kilo. Vaak gebruik je in een recept niet de hele pompoen en houd je een restje over. Zonde om weg te gooien, natuurlijk. Met de restjes kun je bijvoorbeeld een lekker soepje voor de lunch maken of roosteren voor in een salade of stamppot. Ook toastjes van pompoen zijn een leuke tips om met zo’n restje te maken. Pompoen kun je ook heel goed invriezen. De textuur verandert na invriezen wel, zodat je er het beste een soep, saus of een crème mee kunt maken.
Recepten met pompoen; en wat zijn nu eigenlijk eetbare pompoenen?
Maar liefst 34 huisgemaakte recepten met pompoen. En we geven je tips over de soorten pompoen en het schoonmaken van een pompoen.
Gehaktballetjes
De lekkerste gehaktballetjes? Die vind je op Lekker Tafelen! Internationale balletjes, kipgehaktballetjes, balletjes voor elke smaak!
Gehaktballetjes met pompoencrème
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 800 gram half om half gehakt
- 2 eieren
- 100 gram paneermeel
- 125 gram geraspte flespompoen
- 3 eetlepels gehakte peterselie
- cayennepeper
- knoflookpoeder
- scheutje melk
- 250 gram flespompoen
- 1 ui
- 1 wortel
- 1 bouillonblokje kip
- scheutje water
- 200 ml kalfsfond
- een halve limoen
- 30 gram boter
- 20 gram bloem
- 300 ml melk
- peper en zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gehaktballetjes met pompoencrème:
Doe gehakt, eieren, paneermeel, geraspte pompoen, gehakte peterselie in een mengkom en voeg cayennepeper, zout, knoflookpoeder en een scheutje melk toe. Meng goed. Indien nodig voeg je iets meer melk toe, het gehakt mag niet te droog zijn. Kruid goed, want flespompoen is nogal zacht van smaak, de balletjes mogen een beetje pikant zijn. Rol niet te grote balletjes en bak ze in een pan met boter en arachideolie goudbruin.
Stoof voor de crème de geschilde pompoen in een klontje boter samen met de gesnipperde ui en stukjes wortel. Verkruimel het kippenbouillonblokje boven de pan en laat verder garen met een scheutje water tot alles superzacht is. Mix alles nu heel fijn tot een crème.
Doe voor de saus de boter in een sauspannetje en laat smelten op een laag vuurtje. Als de boter gesmolten is voeg je er onmiddellijk de bloem aan toe en roer goed met een garde tot alle klontjes verdwenen zijn. Haal de pan van het vuur en giet langzaam de kalfsfond erbij en de helft van de melk, onder voortdurend roeren met de garde. Zet het sauspannetje terug op het vuur, voeg de pompoencrème toe en werk vervolgens verder af met de melk (volgens de dikte die je wenst). Kruid met peper, zout en limoensap. Proef en breng optimaal op smaak met eventueel nog wat cayennepeper.
Nog pompoen over? Snijd het restje in kleine brunoise en stoom deze in 10 à 15 minuten beetgaar. Verdeel deze over de balletjes.
Serveer de gehaktballetjes met pompoencrème direct
Tafel lekker !!