Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Gehaktbrood met gember; verrassend sappig

Dit gehaktbrood met gember is verrassend sappig en heeft een subtiele gembersmaak. We hebben dit gehaktbrood vrij gevormd voor een extra lekkere buitenkant.

0 2.517

Gehaktbrood met gember – Van gehaktbrood kunnen wij niet genoeg krijgen. Dit is zo’n gemakkelijk gerecht om te maken en je kunt er eindeloos mee variëren. Het voordeel van dit gerecht is dat je met een relatief klein budget een lekker vleesgerecht op tafel kunt zetten voor vier of meer personen. Dit keer maakten wij een gehaktbrood met oosterse smaken zoals gember en soja. Dit is een klein gehaktbroodje maar je kunt gemakkelijk het recept verdubbelen als je dat wilt. Houd er dan wel rekening mee dat de oventijd dan iets langer kan zijn. In dit recept heb ik bewust gekozen om het gehaktbrood te bakken zonder broodvorm, maar meer in een vrije vorm, zo krijgt je brood een krokanter korstje aan de zijkanten, wat wij hier erg lekker vinden.

Gember

Gember heeft van zichzelf een hele uitgesproken smaak ietwat scherp en naar mijn mening nergens mee te vergelijken. Van oorsprong komt gember uit de oosterse keuken en is daar net zo’n grote smaakmaker als onze ui en knoflook. Gember is de wortel van de gemberplant en word vooral verbouwd in tropische klimaten. De plant houdt namelijk erg veel van warmte en zal het in ons koude kikkerlandje buiten niet zo goed doen. Wel zou je hem in een kas kunnen verbouwen of op je vensterbank.

Gember kun je in verschillende vormen kopen. Zo kun je hem krijgen in poedervorm en natuurlijk vers. Wel verschilt de smaak enorm tussen de gemalen poeder variant en de verse. Gember kun je ook gesuikerd op suikersiroop (stemgember) krijgen en als gembersiroop. Beide heerlijke zoete smaakmakers. Vers kun je hem verwerken door hem heel fijn te hakken of te raspen. Hier zijn speciale raspen voor. Dit kan handig zijn omdat gember heel veel draden bevat, op een normale rasp heb je daar iets meer last van, maar ik vind het met een normale handrasp goed te doen. Voor dit recept heb ik de gember met de knoflook en ui fijn gesneden met een klein elektrisch hakmolentje, maar dit kan ook prima met de hand. Deze heilige drie ingrediënten zijn de basis voor dit gehaktbrood met gember.


Gehaktbrood met gember

Gehaktbrood met gember ui knoflook en gemberGehaktbrood voor 4 à 6 personen

  • 500 gram h.o.h Gehakt
  • 1 Ei
  • 1 Ui
  • 3 tenen Knoflook
  • 3 centimeter verse Gember
  • 1 eetlepel Sojasaus
  • 1 theelepel Sambal
  • 1 eetlepel Gembersiroop
  • 1 theelepel Gemberpoeder
  • 65 gram Paneermeel
  • 1 eetlepel Zonnebloemolie
  • 1 snuf Zout
  • eventueel 2 stengels Lente-ui

Doe het gehakt in een kom en laat het op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Maak de ui, knoflook en gember schoon door de schil eraf te halen. Snijd het in grove stukjes en doe deze in een kleine elektrische hakmolen en hak het fijn maar pureer het niet. Het moet er ongeveer uit zien zoals op de foto. Heb je geen elektrisch hakmolentje dan kun je het beste de ui heel fijn hakken, de knoflook persen en de gember raspen.

Zet een pan op het vuur en fruit hierin zachtjes de ui met knoflook en gember in aan tot het glazig wordt en lekker ruikt. Zet het vuur uit en laat het iets afkoelen. Voeg het dan bij het gehakt samen met het ei, de sojasaus, de sambal, gembersiroop, gemberpoeder en het paneermeel. Meng het geheel eerst door elkaar met een vork en kneed het dan door elkaar met je handen. Het gehakt mag best een beetje aan de natte kant zijn, dat geeft niet, als het maar wel goed zijn vorm houdt.

Vet een kleine ovenschaal in met 1 eetlepel zonnebloemolie en vorm het gehakt in de vorm van een brood. Leg deze in de schaal en steek er een vleesthermometer in. Bak het gehaktbrood ongeveer 40 minuten of tot de vleesthermometer 80 graden aangeeft. Laat het gehaktbrood even 5 minuten rusten en serveer hem dan.

Serveertip: Sprenkel wat dun gesneden lente-ui over je gehaktbrood met gember heen voor een extra oosterse smaak.

Tafel lekker !!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer