Gehaktbrood met Italiaanse kruiden – Voor een bijzonder etentje kan het leuk zijn om eens een groot stuk vlees te serveren. Nu vind je zo’n recept misschien een beetje eng om te maken, of je hebt geen zin om heel veel geld aan een groot stuk vlees uit te geven. Een gehaktbrood met Italiaanse kruiden is dan een uitkomst. Een gehaktbrood is een makkelijke en voordelige manier om een groot stuk vlees te serveren. Met een gehaktbrood dat vol zit met Italiaanse ingrediënten zet je een heerlijk en zonnig gerecht op tafel. En een gehaktbrood met Italiaanse kruiden is zeker niet alleen geschikt voor bijzondere etentjes. Ook bij een gewone maaltijd is dit een passend stukje vlees, zeker als je die maaltijd een Italiaans tintje meegeeft. Overigens is dit gehaktbrood ook prima koud te eten. En dat maakt het een leuk ideetje voor een picknick. Je kunt het natuurlijk ook in stukjes snijden, en aan prikkertjes doen en bij een zomerse borrel met een lekker glas Italiaanse wijn erbij serveren. Het recept om het gehaktbrood met Italiaanse kruiden te maken vind je onderaan het artikel.
Het is belangrijk om het juiste gehakt te kiezen
Een belangrijk detail in dit recept is het juiste gehakt. De keuze van het gehakt kan een gehaktbrood maken of breken. Als je te mager gehakt gebruikt, loop je het risico dat het gehaktbrood met Italiaanse kruiden erg droog wordt. Dat wil je niet, dus koop bij voorkeur half-om-half gehakt, van 50% varkensvlees en 50% rundvlees voor dit gerecht. Daar zit wat meer vet in dan in alleen rundergehakt. Als je om een of andere reden geen varkensvlees wilt gebruiken, denk er dan eens aan om lamsgehakt te nemen. Lamsvlees is wat vetter, dus dat is een heel geschikt alternatief voor het recept voor een gehaktbrood met Italiaanse kruiden.
Je kunt kleine gehaktbroodjes met Italiaanse kruiden maken
Het is een leuk idee om in plaats van een groot gehaktbrood met Italiaanse kruiden eens kleinere broodjes te maken. Dat kan gewoon met hetzelfde recept. Verdeel daarvoor het gehakt over meerdere kleine vormpjes. Let er wel op dat kleine gehaktbroodjes sneller gaar zijn dan een grote. Bij een kerntemperatuur van 75 graden zijn ze gaar.
Gehaktbrood; een verborgen schat
Maak je wel eens een gehaktbrood? Als je dat nog nooit hebt gedaan moet je dat echt eens doen. We helpen je op weg met de lekkerste recepten.
Gehaktbrood met Italiaanse kruiden
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo half-om-half gehakt
- 2 eieren
- 2 eetlepels melk
- 70 gram tomatenpuree
- 2 teentjes knoflook
- 3 eetlepels panko
- 2 eetlepels verse Italiaanse kruiden, orgenano, tijm, rozemarijn, salie
- 2 theelepels Worcestershire sauce
- 1 à 1,5 theelepel zout
- flink wat versgemalen zwarte peper
- 125 gram halfdroge tomaatjes op olie, uitgelekt
- 125 gram mini mozzarella (uitgelekt gewicht)
- olie om in te vetten
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een gehaktbrood met Italiaanse kruiden:
Je hebt om dit recept te kunnen maken een cakeblik of een patévorm met een inhoud van een liter nodig.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Meng in een grote kom het gehakt met de eieren, de melk, de tomatenpuree, de panko, de verse Italiaanse kruiden, zout en peper.
Werk vervolgens de tomaatjes voorzichtig door het gehaktmengsel.
Vet de vorm in met wat olie.
Leg op de bodem een laagje gehakt van ongeveer 1,5 cm. Druk het goed aan.
Verdeel de helft van de mozzarellabolletjes over het gehakt. Daaroverheen doe je weer een laag gehakt. Daaroverheen verdeel je de rest van de mozzarella. Dek af met de rest van het gehakt.
Druk het vleesmengsel goed aan en strijk de bovenkant van het gehaktbrood met Italiaanse kruiden met de achterkant van een natte lepel glad.
Zet het cakeblik in het midden van de oven en bak het gehakt in ongeveer 45 minuten gaar en bruin. Heb je een vleesthermometer? Bij 75 graden is het gehaktbrood gaar.
Laat het gehaktbrood een minuut of 10 rusten voor je het aansnijdt. Je kunt het gehaktbrood ook koud eten. Lekker bij een eenvoudig gerecht als andijvie- of spinaziestamppot, maar ook heerlijk op het brood of bij de borrel!
Tafel lekker !!