Gehaktbrood met Tex-mex kruiden – Tex-mex is een fusie van Texaanse en Mexicaanse culinaire invloeden, en die staat bekend om zijn pittige smaken en creatieve combinaties. Het is een culinaire traditie die de zuidwestelijke Verenigde Staten en Mexico met elkaar verbindt en veel bijzondere gerechten heeft voortgebracht. Stel je een gehaktbrood voor, met Tex-mex kruiden. Die kruiden zijn een essentieel ingrediënt voor het bereiken van de kenmerkende smaak van het gerecht. Gehakt met die kruiden is een heerlijke combinatie van smaken. Het brengt de warmte van de Texaanse zon en de pittigheid van de Mexicaanse keuken samen in een gerecht. Dit is een gerecht dat gemakkelijk te maken is. De oven doet namelijk het meeste werk bij het klaarmaken van dit vleesgerecht, jij hoeft alleen de ingrediënten te mengen. Heel geschikt dus voor een familie-etentje, maar zeker ook voor een doordeweekse maaltijd.
Gehaktbrood met Tex-mex kruiden van gemengd gehakt of lamsgehakt
Een gehaktbrood mag best een beetje pittig zijn. Je kunt in een gerecht als dit de hoeveelheid peper altijd aanpassen. Controleer wel hoe scherp de kruiden zijn die je wilt gebruiken, daar wil nog wel eens wat verschil in zitten. Wil je het flink pittig? Voeg dan wat extra chilipeper toe. Je kunt eventueel ook jalapeñopepers gebruiken.
Het slagen van het gehaktbrood met Tex-mex kruiden is mede afhankelijk van welke soort gehakt je kiest. Het is niet aan te raden om rundergehakt, en zeker geen mager rundergehakt te gebruiken. Dat vlees is te mager. In het recept is half-om-half gehakt gebruikt. 50% rundvlees en 50% varkensvlees dus, daar zit genoeg vet in om te zorgen dat een gehaktbrood smeuïg blijft en niet uitdroogt. Eet je liever geen varkensvlees? Met lamsgehakt, waar ook een beetje vet in zit, lukt het ook prima.
Je kunt een gehaktbrood met Tex-mex kruiden ook in blokjes snijden, aan een prikkertje doen en met een lekkere barbecuesaus als een borrelhapje serveren. Ook leuk bij een picknick, want een gehaktbrood is koud ook lekker.
Gehaktbrood; een verborgen schat
Maak je wel eens een gehaktbrood? Als je dat nog nooit hebt gedaan moet je dat echt eens doen. We helpen je op weg met de lekkerste recepten.
Gehaktbrood met Tex-Mex kruiden
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 750 gram half-om-half gehakt
- 1/2 groene paprika
- 1/2 rode paprika
- 1 groene chilipeper
- 10 blaadjes munt
- 2 teentjes knoflook
- 2 eieren
- 3 eetlepels melk
- 2,5 eetlepels Tex-mex kruiden
- 2 theelepels Worcestershire sauce
- 40 gram panko
- zout en peper, naar smaak
- 2,5 eetlepel ketchup
- 1 eetlepel mosterd
- 1 eetlepel bruine suiker
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een gehaktbrood met Tex-mex kruiden:
Snipper de paprika, de chilipeper, de knoflook en de munt heel fijn.
Meng in een grote kom het gehakt met de paprika, de knoflook, de chilipeper, de eieren, de melk, de panko, de Worcestershire sauce, de Tex-mex kruiden, 1,5 theelepel zout en zwarte peper naar smaak.
Meng in een kommetje de ketchup, de mosterd en de bruine suiker. Dit is om het gehaktbrood mee te bestrijken.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vet een cakeblik met een inhoud van een liter in met wat olie. Je kunt ook een rechthoekige ovenschaal in dat formaat gebruiken. Ben je in het bezit van een patévorm, dan is die ook heel geschikt.
Doe het gehaktmengsel in de vorm, druk het goed aan en maak de bovenkant glad met de achterkant van een lepel.
Bestrijk het gehaktbrood met het ketchupmengsel.
Bak het gehaktbrood met Tex-mex kruiden, in het midden van de oven, in 40-45 minuten gaar en bruin. De kerntemperatuur moet tussen de 75-80 graden liggen.
Laat het gehaktbrood na het bakken een minuut of 5 rusten voor je het aansnijdt. Serveer er een lekkere barbecuesaus bij.
Tafel lekker !!
Goedenmiddag. Bij het bezig zijn in de tuin staat er tussen een paar tegel een klein struikje met smalle puntige groene bladeren. Na opzoeken via een app komt de naam pandan naar voren. Maar ook dat het zeldzaam is in het wild. Dus wel iets apart. Via de wind of vogels wie weet.
Dat is zeker iets aparts Ton. Maar misschien moet je het eerst echt onderzoeken voor je het gaat gebruiken. Je weet maar nooit.