Gehaktbrood met ui en paddenstoelen – Iedereen kent wel het basis-gehaktbrood. Een heerlijk en klassiek gerecht. En heel makkelijk om te maken. Een dergelijk recept leent zich er natuurlijk heel goed voor om mee te variëren. Want een gehaktbrood is een gerecht dat je bij allerlei gelegenheden kunt serveren. Ook als groot stuk vlees bij een feestelijke maaltijd bijvoorbeeld. En dan is het wel zo leuk om er iets bijzonders van te maken. Je maakt van een gewoon gehaktbrood makkelijk een bijzonder gehaktbrood door er, specifieke, andere ingrediënten aan toe te voegen. Een gehaktbrood met ui en paddenstoelen bijvoorbeeld. Een gehaktbrood met een klein, herfstachtig tintje. Lees het recept onderaan het artikel.
Maak eens een ander gehaktbrood met dit recept
Met dit recept kun je heel makkelijk een variant op het basis-gehaktbrood maken. Je vindt de paddenstoelen duidelijk terug in het gehaktbrood, waardoor het een wat andere textuur krijgt dan een gehaktbrood zonder die extra vulling. Het ziet er wat speelser uit, en natuurlijk geef je het vlees een lekkere paddenstoelensmaak mee. Een gehaktbrood is een lekkere toevoeging aan een warme maaltijd. Vervang de gewone gehaktbal eens door een plak gehaktbrood en je maaltijd ziet er compleet anders uit. Of maak eens een makkelijk voorgerecht van een plakje gehaktbrood met ui en paddenstoelen, met een pittige barbecuesaus erbij, of ook heel lekker, een chutney. Omdat je gehaktbrood zowel warm als koud kunt eten, kun je er ook andere dingen mee doen dan bij een warme maaltijd serveren. In blokjes gesneden is het een heerlijk borrelhapje. Koude plakken gehaktbrood passen prima bij een picknick. En heb je een restje over? Snijd eens wat dunne plakjes van een gehaktbrood met ui en paddenstoelen om je boterham mee te beleggen. Blaadje sla er onder, wat mayonaise of een lik mosterd er op en je hebt een lunch waar je collega’s op kantoor of je klasgenoten jaloers op zijn!
Het lekkerste gehakt om een gehaktbrood met ui en paddenstoelen van te maken
Wil je een lekker sappig gehaktbrood maken? Het beste resultaat bereik je met wat vetter gehakt. Half-om-half gehakt is een prima keuze om een gehaktbrood met ui en paddenstoelen mee te maken. Rundergehakt, en zeker mager rundergehakt is geen goed idee. Er zit te weinig vet in en je loopt het risico dat het gehaktbrood te droog wordt. In plaats van half-om-halfgehakt zou je in dit recept eventueel voor lamsgehakt kunnen kiezen.
Gehaktbrood; een verborgen schat
Maak je wel eens een gehaktbrood? Als je dat nog nooit hebt gedaan moet je dat echt eens doen. We helpen je op weg met de lekkerste recepten.
Gehaktbrood met ui en paddenstoelen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 750 gram half-om-half gehakt
- 250 gram gemengde paddenstoelen
- 1 grote ui
- 2 eieren
- 1 eetlepel gerookt paprikapoeder
- 1 eetlepel zoet paprikapoeder
- 1 eetlepel hotcurrypoeder
- 1,5 theelepels Engelse mosterd poeder, of 1,5 eetlepels Engelse mosterd
- 3 eetlepels paneermeel
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een gehaktbrood met ui en paddenstoelen:
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Snipper de ui en snijd de paddenstoelen in partjes of plakjes.
Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak hierin de ui en de paddenstoelen aan. Laat even afkoelen.
Doe het gehakt in een grote kom. Doe het paneermeel, de eieren, het paprikapoeder, het gerookt paprikapoeder en de mosterdpoeder erbij. Breng het op smaak met zout en flink zwarte peper. Voeg als laatste de ui en champignons toe aan met gehaktmengsel en meng ze goed door het vlees heen.
Vet een cakevorm, of een patévorm van ongeveer een liter in met wat olie. Doe het gehakt er in en druk het goed aan. Strijk de bovenkant van het gehaktbrood met ui en paddenstoelen glad met de achterkant van een lepel die je vochtig maakt met koud water. Druk eventuele naadjes met je vinger dicht.
Zet de vorm in het midden van de oven op het rooster en bak het gehaktbrood in ongeveer 40 minuten bruin en gaar.
Laat het gehaktbrood een minuut of 10 rusten voor je het aansnijdt.
Serveer het gehaktbrood met ui en paddenstoelen bij een AGV’tje, koud als borrelhapje of doe het lekker op je boterham.
Tafel lekker !!