Gehaktbrood met verse kruiden – Wil je eens een groot stuk vlees serveren, maar vind je dat eigenlijk een beetje spannend, of wil je er eenvoudig niet heel veel geld aan uitgeven? Maak dan eens een gehaktbrood. Dat is heel makkelijk, het kost ook geen vermogen, maar het is wel erg lekker. Met het recept hieronder maak je een gehaktbrood met verse kruiden, waarmee je de harten van je tafelgenoten direct verovert. Het gerookt spek en de kaas geven een lekkere, hartige smaak aan het vlees, en de verse tuinkruiden maken het gerecht helemaal af. Een of twee plakjes van dit gehaktbrood met verse kruiden zijn heerlijk als vlees bij een warme maaltijd met aardappelen en verse groente. Maar koud, en in stukjes gesneden, is dit een geweldige borrelhap of een makkelijk mee te nemen onderdeel van een picknick.
Tips voor het maken van een gehaktbrood met verse kruiden
In de ingrediëntenlijst zie je dat in het recept voor dit gehaktbrood met verse kruiden half-om-halfgehakt is gebruikt. 50% rundvlees en 50% varkensvlees dus. Nu kun je denken dat je graag wat minder vet wilt eten en het gehakt heel makkelijk kunt vervangen door rundergehakt. Niet doen! In half-om-halfgehakt zit meer vet, dat klopt, maar dat vet voorkomt wel dat het gehaktbrood uitdroogt en het voegt gewoon ook heel veel smaak toe. Wil je om een of andere reden geen varkensvlees eten? Vervang het dan door lamsgehakt, dat zit ook wat meer vet in.
‘Gehaktbrood met verse kruiden’ is de naam van dit recept. Welke verse kruiden gebruik je dan in het recept? Daar kun je heel makkelijk over zijn; kies de kruiden die jij lekker vindt, of die in jouw tuin groeien. Je kunt een mengsel maken van peterselie, selderij en bieslook, of geef er een meer Mediterraan tintje aan door oregano, tijm en rozemarijn te gebruiken. Heb je toevallig lavas, ook wel maggiplant genoemd, in je tuin? Voeg dan wat hiervan toe, dit past er heel goed in het gehaktbrood met verse kruiden.
Voor een beetje extra pit kun je een rode of groene chilipeper fijnsnijden en door het gehakt mengen. Volg verder gewoon het recept.
Gehaktbrood met verse kruiden
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 850 gram half-om-halfgehakt
- 250 gram gerookte spekreepjes
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 4 eetlepels gemengde verse tuinkruiden, gehakt
- 80 gram vers geraspte oude kaas
- 2 theelepels gerookt paprikapoeder
- 1 theelepel zout
- zwarte peper
- olie, om in te vetten
- optioneel: 1 verse groene of rode chilipeper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een gehaktbrood met verse kruiden:
Bak in een koekenpan, op een laag vuur de gerookte spekblokjes uit. Laat afkoelen.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Snipper de ui en hak de knoflook. Rasp de oude kaas.
Doe het gehakt in een grote kom. Voeg de ui, de knoflook, de gerookte paprika, de verse tuinkruiden, het zout en wat zwarte peper toe. Meng alles goed door elkaar.
Meng vervolgens de vers geraspte kaas en het uitgebakken spek door het gehakt.
Vet een cakevorm of een patévorm met een inhoud van een liter in met wat olie.
Doe het gehaktmengsel in de vorm, en druk het vlees goed aan. Strijk de bovenkant van het gehaktbrood met verse kruiden glad met de achterkant van een lepel en druk eventuele naadjes dicht.
Bak het gehaktbrood in ongeveer 40 minuten gaar en bruin. De kern van het vlees moet een temperatuur van 75 graden hebben.
Haal het gehaktbrood uit de oven en laat een paar minuten rusten in de vorm voor je het aansnijdt.
Serveer het gehaktbrood met verse kruiden warm als onderdeel van een maaltijd, of koud en in stukjes gesneden als borrelhapje.
Tafel lekker !!
Lekker recept. Tip: als je de uien meebakt met het spek zijn ze nog lekkerder in het gehaktbrood, sowieso is het lekkerder (veel meer smaak) om uien eerst aan te bakken voor je ze toe voegt aan rauw gehakt.
Dankjewel voor de tip, Peter. Houd de website in de gaten, binnenkort hebben we een recept voor een gehaktbrood, met paddenstoelen en gebakken uien!😉