Gehaktbrood met verse kruiden – Gehaktbrood heeft eigenlijk niks met brood te maken, maar met het feit dat je dit gerecht in een bakvorm voor brood maakt. Daardoor heeft gehaktbrood de vorm van een brood. Er zijn vele soorten gehaktbrood. We maakten al een variant met verstopte eieren en eentje met Italiaanse smaken. Het gehaktbrood wat we dit keer voor jullie maakten krijgt zijn extra smaak van de verse kruiden en de Goudse kaas die we aan het gehaktmengsel toevoegen. Over gehakt hebben we trouwens een uitgebreid artikel geschreven dat je hier kunt lezen. Zo weet je precies waar je op moet letten als je gehakt gaat kopen voor dit recept.
Verse kruiden
Van huis uit weet ik niet beter dan dat er altijd verse kruiden in de tuin stonden. Grote en kleine potten vol met allerlei soorten verse kruiden. Maar ook in de grond kwam er her en der een bladselderijplant omhoog. Van tijm en rozemarijn tot citroenmelisse, diverse soorten munt en laurier. En ook nu in mijn eigen tuin staan er steeds meer potten met verse kruiden.
Tegenwoordig vind je in de winkel steeds meer soorten verse kruiden in potten en ook op de markt zie ik regelmatig een groenverkoper met verse groente en kruidenplantjes. Een handig alternatief voor als je niet alle tijd hebt om je eigen op te kweken. Het voordeel van verse kruiden in potten op je vensterbank, balkon of in je tuin vind ik vooral dat je ze altijd bij de hand hebt.
Harde en zachte kruiden
Er zijn in de wereld van kruiden harde en zachte kruiden. Zachte kruiden zijn bijvoorbeeld peterselie en bieslook. Ze hebben zachte bladeren en zachte stengels. Tijm en rozemarijn zijn harde kruiden, kruiden die een houtachtige stengel hebben en stevige blaadjes. Harde kruiden zijn ideaal voor warme bereidingen zoals in stoofgerechten omdat lang hun smaak afgeven en niet verpieteren. Zachte kruiden zijn perfect voor koude bereidingen en garneren. Maar kunnen ook in warme gerechten verwerkt worden, in het eindresultaat zie je zachte kruiden bijna niet terug en zullen ze grauwer van kleur worden. Hun smaak geven ze echter wel goed af en dat is waar het om gaat. Zoals in dit recept voor gehaktbrood met verse kruiden waarin harde en zachte kruiden worden gebruikt.
Gehaktbrood; met stap voor stap uitleg
Bekijk hier hoe eenvoudig het maken van gehaktbrood is en waar je op moet letten als je gehakt koopt. Plus zes gehaktbrood recepten.
Gehaktbrood met verse kruiden
Voor 4 personen
Voor het gehaktbrood
- 1 kg H.O.H. gehakt
- 3/4 el. gerookte paprikapoeder
- 150 gr. gerookte spekreepjes
- 1 ei
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 20 gr. vers gehakte kruiden zoals peterselie, bieslook en bladselderij
- 4 kleine blaadjes salie
- 1/2 el. tijm
- 75 gr. geraspte Goudse kaas
- zout en peper
- 2 el. gesmolten boter
- extra verse kruiden voor garneren
Voor de jus
- 300 ml. water
- 100 ml. witte wijn
- 4 kruidnagels
- 3 laurierblaadjes
- 1/2 el. tijm
- 1/2 el. peterselie (gedroogd)
- Al het overgebleven vocht van het gehaktbrood
Extra nodig
- Cakeblik of broodblik
- Bakpapier
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Doe het gehakt in een grote kom. Voeg hier de paprikapoeder aan toe. Zet een koekenpan op het vuur en bak hierin de gerookte spekreepjes tot ze gaar zijn. Voeg deze bij het gehakt. Bewaar de pan met residu voor de jus.
Voeg het ei bij het gehaktmengsel. Haal de schil van de ui en knoflook. Snipper de ui heel fijn en pers de knoflook. Doe beide bij het gehakt. Hak de kruiden en voeg deze met de geraspte Goudse kaas toe aan het gehakt. Kneed het geheel goed door elkaar tot alles goed verdeeld is door het gehakt heen. Breng het geheel op smaak met zout en peper.
Proef een heel klein beetje rauw gehakt en kijk of er nog wat zout en peper bij moet. Vet je broodblik of cakeblik in met de gesmolten boter. Knip een stuk bakpapier af zodat hij over de breedte van je bakblik erin past. De randen van het bakpapier mogen wat over de rand heen vallen. Doe hier het gehakt in. Druk het gehakt heel goed aan zodat een stevige compacte massa wordt.
Zet het gehaktbrood in de oven en bak hem ongeveer 45 minuten. Het beste is om een kernthermometer te gebruiken, zo zorg je ervoor dat je gehaktbrood niet uitdroogt in de oven en lekker mals wordt. Houd een kerntemperatuur aan van 75 graden Celsius, dan zit je altijd goed.
Zet ondertussen de pan met residu weer op het fornuis en voeg hier het water, de wijn, kruidnagel, laurierblaadjes, tijm en peterselie aan toe en laat dit zachtjes pruttelen op het vuur zodat het wat inkookt. Als het gehaktbrood klaar is zul je zien dat er wat vocht in het bakblik zit wat uit het vlees gekomen is. Voeg dit allemaal toe aan je jus, dit is namelijk het magische ingrediënt dat je jus heerlijk maakt. Zeef je jus vervolgens zodat je een mooie gladde jus hebt om te serveren bij je gehaktbrood met verse kruiden.
Hak de extra verse kruiden en strooi die vlak voor het serveren over je gehaktbrood heen. Heerlijk met gebakken aardappelen en groenten van het seizoen.
Tafel Lekker!