Gehaktbrood met verstopte eieren – Ken je de Schotse eieren, ook wel verborgen eieren genoemd? Onze Belgische zuiderburen noemen ze wel vogelnestjes. Wat zijn dat dan? Verborgen eieren zijn gehaktballen waarin een gekookt ei verstopt zit. Het is een leuk en lekker gerecht, maar niet heel makkelijk om te maken, want het gehakt blijft niet altijd even goed om de eieren zitten. Daarom krijg je een recept waarmee je de eieren nog steeds kunt verbergen in het gehakt, maar dan op een manier die minder bewerkelijk is en die niet snel zal mislukken. Je krijgt het recept van een gehaktbrood met verstopte eieren.
Het gehaktbrood met verstopte eieren
Stel je een gehaktbrood voor dat je in plakken snijdt. In elke plak zit dan een plakje gekookt ei. Dat ziet er natuurlijk fantastisch uit. En het leuke is dat het helemaal niet zo ingewikkeld is om zo’n mooi gehaktbrood met verstopte eieren te maken. Met Pasen worden er traditioneel eieren verstopt. Dit gerecht is dus een geweldige blikvanger op tafel bij een paasbrunch. Maar ook als het geen Pasen is is dit een heerlijk gerecht om op tafel te zetten. Je kunt het net zo goed serveren bij je doordeweekse maaltijd. Bij een spinaziestamppot is dit gehaktbrood heerlijk, maar ook bij gebakken aardappeltjes met sla past het prima.
Kies wel voor het juiste gehakt
Je wilt geen uitgedroogd gehaktbrood. Daarom is het van belang dat je gehakt koopt waar genoeg vet in zit om er een sappig gehaktbrood met verstopte eieren van te maken. Je kunt het beste kiezen voor half-om-half gehakt, oftewel een gehaktmengsel dat bestaat uit 50% rundvlees en 50% varkensvlees. Daar zit genoeg vet in om te zorgen dat het vlees niet uitdroogt. Neem dus geen rundergehakt, en zeker geen mager rundergehakt, daar zit te weinig vet in. Als je geen varkensvlees wilt gebruiken, ga dan eens voor lamsgehakt, dat is een beetje vetter dan rundergehakt.
Gehaktbrood; een verborgen schat
Maak je wel eens een gehaktbrood? Als je dat nog nooit hebt gedaan moet je dat echt eens doen. We helpen je op weg met de lekkerste recepten.
Eieren
Oh wat kun je veel met eieren! Verse scharreleieren van de boer zijn een must have in je voorraadkast. Ontdek hier recepten met eieren.
Gehaktbrood met verstopte eieren
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 750 gram half-om-half gehakt
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 eieren
- 70 gram tomatenpuree
- 1 rode chilipeper
- 3 eetlepels panko
- 1,5 theelepel zout
- 2 theelepels Worcestershiresauce
- vers gemalen peper
- 1,5 eetlepel vers gehakte peterselie
- 4 à 5 gekookte eieren*
- 8 à 12 plakjes zeeuws spek**
- gerookt paprikapoeder
- olie om in te bakken en om in te vetten
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een gehaktbrood met verstopte eieren:
Je hebt een cakevorm of een patévorm met een inhoud van ongeveer een liter nodig om dit gehaktbrood te kunnen maken.
De hoeveelheid gekookte eieren* en Zeeuws spek** die je nodig hebt hang af van de lengte van de vorm die je gebruikt.
Verwarm de oven voor op 175 C.
Snipper de ui en de knoflook en maak de chilipeper schoon en snijd hem in ringetjes.
Verhit een scheutje olie in een koekenpan en fruit de knoflook, de ui en de chilipeper even aan. Zet het vuur uit en laat wat afkoelen.
Breek de rauwe eieren in een grote kom. Voeg de tomatenpuree, de Worcestershiresauce en wat zout en peper toe. Klop dit met een garde goed door elkaar. Voeg het gehakt, de peterselie, het uienmengsel en de panko toe en kneed dit goed door het gehakt.
Vet de vorm een beetje in met wat olie.
Doe ongeveer een laag van 2 centimeter gehakt in de vorm. Vorm een geul in het midden waar de gekookte eieren komen te liggen tot een diepte van circa een centimeter. Leg dan de eieren in de geul en bedek ze met de rest van het gehakt. Maak de bovenkant glad met de achterkant van een lepel die je even onder de koude kraan hebt gehouden. Bedek de bovenkant van het gehaktbrood met verstopte eieren met de plakjes Zeeuws spek en bestrooi ze met wat gerookt paprikapoeder.
Bedek de vorm met aluminiumfolie of zet als je een patévorm gebruikt het deksel erop. Zet de vorm in het midden van de oven en bak het gehaktbrood 40 minuten. Verwijder dan het folie of het deksel en bak nog een minuut of 10 zodat het spek wat krokant wordt. Voor degene met een vleesthermometer; bij een kerntemperatuur van ongeveer 75C is het gehaktbrood gaar.
Serveer het gehaktbrood met verstopte eieren warm of koud. Laat het in ieder geval even een minuut of 10 rusten voor je het aansnijdt.
Tafel lekker !!
Goedenavond, is het ook mogelijk om voor dit recept kipgehakt te gebruiken?
Dat kan wel, Gea, maar let er dan wel op dat je kipgehakt gebruikt waar genoeg vet in zit, dus bijvoorbeeld gehakt gedraaid van kippendijen. Als je gehakt van alleen gewone kipfilet gebruikt loop je het risico dat het gehaktbrood met verstopte eieren te droog wordt.