Gehaktbrood van wildgehakt – Een gehaktbrood serveren bij een etentje? Waarom niet? Een groot stuk vlees doet het altijd wel goed bij zo’n gelegenheid en met een gehaktbrood scoor je altijd. Met een gehaktbrood van wildgehakt zet je helemaal iets speciaals op tafel. Dit vleesgerecht is zeker ook geschikt voor een etentje met een bijzonder karakter. Zelfs op je tweede kerstdag diner sla je absoluut geen flater met een gehaktbrood van wildgehakt. Serveer er een aardappelpuree of een aardappelgratin en wat gekookte spruitjes of rode kool bij en je hebt een prima maaltijd. Een chutney of wat cranberrycompote zijn er erg lekker bij.
Gehaktbrood van wildgehakt, maar let wel op de samenstelling van het gehakt!
In het recept voor het gehaktbrood van wildgehakt hebben we hertengehakt gebruikt, waaraan we wat worstvlees van varkenssaucijzen hebben toegevoegd. Dit omdat hertengehakt vrij mager is en een gehaktbrood snel te droog uitvalt. Het worstvlees maakt het geheel wat vetter en geeft een sappiger resultaat. Nu ga jij wildgehakt kopen. En dan kan het maar zo gebeuren dat het gehakt dat jouw poelier aanbiedt helemaal geen hert bevat, maar bijvoorbeeld gans en wild rund. Of haas, konijn, wild zwijn, in elke willekeurige samenstelling. Vraag dus de poelier wat hij heeft gebruikt. Als het gehakt wat vetter is, kun je het worstvlees weg laten en kun je bijvoorbeeld 950 gram wild zwijn-hertengehakt gebruiken. Kun je niet aan gehakt van 100% hert komen, overleg dan dus met de poelier of de slager.
Let er ook op waar het wild dat je koopt om het gehaktbrood van wildgehakt te maken vandaan komt. Wild is in basis duurzaam vlees, maar niet meer als het uit Nieuw-Zeeland wordt geïmporteerd. Overigens is dat meestal ook geen vlees van wilde herten, maar van herten die gefokt worden op enorme hertenfarms. Vraag dus naar lokaal, in Nederland, geschoten wild. Ook in Nederland wordt wild gefokt. Het enige waarvan je zeker weet dat het echt wild is zijn ree, haas en wild zwijn. Die dieren laten zich niet in gevangenschap fokken.
Gehaktbrood; een verborgen schat
Maak je wel eens een gehaktbrood? Als je dat nog nooit hebt gedaan moet je dat echt eens doen. We helpen je op weg met de lekkerste recepten.
Gehaktbrood van wildgehakt
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 650 gram hertengehakt
- 300 gram varkenssaucijzen
- 150 gram gerookte spekblokjes
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 4 eetlepels gedroogde cranberry's
- 1/4 theelepel gemalen laurierblad
- een snufje gemalen kruidnagel
- 1/2 theelepel gemalen zwarte peper
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 1 theelepel karwijzaad
- 5 eetlepels panko
- 1 ei
- 1 à 1,5 theelepel zout (het worstvlees bevat ook zout!)
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een gehaktbrood van wildgehakt:
Week de gedroogde cranberry’s even in wat kokend water.
Haal het worstvlees uit de varkenssaucijzen. Gooi het vel weg.
Snipper de ui heel fijn. Hak de knoflook fijn.
Verhit een koekenpan en bak hier het spek zachtjes in uit. Voeg de ui en de knoflook toe en bak ze mee tot de uien lichtbruin zijn. Draai het vuur uit en laat het mengsel afkoelen.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Meng in een grote kom het hertengehakt met het worstvlees. Voeg de tijm, de zwarte peper, de laurier, de kruidnagel, het karwijzaad, het zout, de panko en het ei toe. Meng dit alles goed door het vlees.
Vervolgens meng je het afgekoelde spekmengsel en de uitgelekte cranberry’s toe en meng je die door het vleesmengsel.
Vet de vorm in met een beetje zonnebloemolie.
Doe het gehakt in de vorm en druk het goed aan. Maak de bovenkant glad met de achterkant van een lepel. Zorg dat er geen naadjes zijn.
Plaats de vorm in de oven en bak het gehaktbrood van wildgehakt in ongeveer 45 minuten gaar. De kerntemperatuur moet ongeveer 75 graden zijn.
Als je het gehaktbrood warm serveert laat het dan een minuut of 5 rusten voor je het aansnijdt. Serveer er een cranberrycompote of een chutney bij.
Tafel lekker !!