• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zondag, mei 29, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Vleesgerechten

Gekonfijte eendenbout; De sfeer van Frankrijk op tafel

Marlene Stolte door Marlene Stolte
in Vleesgerechten
0
5
Gekonfijte eendenbout; De sfeer van Frankrijk op tafel

Gekonfijte eendenbout – Er worden niet alleen aardappelen, pindakaas en hagelslag massaal richting Frankrijk meegenomen, maar ook weer terug richting Nederland wordt de achterbak volgestopt met lekkernijen die hier niet of moeilijk te krijgen zijn. Zo ook potten vol Confit de Canard, gekonfijte eend of Confit d’Oie, gekonfijte gans.

Konfijten, dat is toch schilletjes citrusvruchten met suiker bedekken? Ja klopt, maar ook vlees kan gekonfijt worden. Het is een oude manier van conserveren, uit noodzaak geboren. Vroeger hadden we geen vriezer, geen koelkast en moest vlees geconserveerd worden of direct opgegeten. Bij de techniek die oorspronkelijk uit het zuidwesten van Frankrijk komt, wordt het vlees langzaam gegaard in veel vet en bewaard onder datzelfde vet. Kon en kan wekenlang mee op deze manier.

Boterzacht vlees, altijd bij de hand, even in de pan of oven leggen voor een fijn korstje en klaar.

Ook hier zijn de toverwoorden weer: langzaam garen op lage temperatuur. Volgens het recept in Werken met Wild, zou de pan op laag vuur een aantal uur moeten staan. Mijn fornuis is wat fanatiek met warmte geven, waardoor ik constant het idee had dat de temperatuur in de pan toch iets te hoog was. Uiteindelijk heb ik de pan in de oven geplaatst en het vlees op een lage temperatuur laten garen. Beter te controleren en uiteindelijk sneller dan de 6-7 uur die bij het recept stond aangegeven.

Het ziet er (nog) niet uit….

Ik heb echt geprobeerd een foto van de gekonfijte eendenbout te maken waarvan je direct zou zeggen: ‘heerlijk, zou ik zo mijn tanden in zetten…….”, maar bedenk maar zelf hoe iets eruit ziet dat gekookt is in vet en waar geen lekker bruin korstje omheen zit……juist, gaat het water niet van in je mond lopen. Maar dit is stap 1! Het enige dat je boutje nog nodig heeft is een bruin korstje. En dat kan je bijvoorbeeld ook 1e Kerstdag geven of elke andere dag dat je met visite zit en geen uren in de keuken wilt staan.

Gekonfijte eendenbout

Porties: 2 personen
Bereidingstijd: 240 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 2 eendenbouten
  • 500 gr. ganzenvet
  • zout

Bereidingswijze van dit recept

Gekonfijte eendenbout maak je zo:

Ik lees overal dat 24 uur marineren en zouten vooraf ontzettend belangrijk is bij het konfijten van eendenbout. In het recept uit ‘Werken met wild’ wordt wel vooraf licht gezouten, maar gaan de boutjes daarna, zonder het zout af te spoelen direct in het ganzenvet. Wil je echter meer smaak toevoegen aan het vlees, smeer de bouten dan in met zout, peper, tijm en gehakte knoflook en laat in een gesloten zak 24 uur in de koelkast marineren. Spoel daarna het vlees af en dep goed droog. Volg daarna het recept na het zouten hieronder.

Zout de boutjes aan beide zijden. Smelt het ganzenvet in een grote steelpan. Breng het vet op temperatuur (ca. 90 graden, dus niet pruttelen) en leg de boutjes erin. De boutjes moeten geheel onder het vet staan. Nu kan je kiezen, 6-8 uur op het fornuis (volgens recept) of een uur of 3-4 op 95 graden in de oven.

Juist, ik koos dus voor het laatste. Na een aantal uur controleer je of het vlees gaar is. Dit doe je door een mesje in het vlees te steken. Wanneer je geen weerstand voelt is het vlees gaar. Je kan dit ook met een dikke breinaald doen.

Laat het vet een beetje afkoelen. Doe de boutjes voorzichtig in een pot of bak. Giet hier het gezeefde ganzenvet bij totdat de boutjes onderstaan. (Doe bijvoorbeeld in een zeef een velletje keukenpapier en giet hier het ganzenvet doorheen). Zet de pot in de koelkast tot gebruik.

Wanneer je de gekonfijte eendenbout wilt gebruiken, zet de pot dan in warm/heet water totdat het vet weer vloeibaar is. Haal dan voorzichtig de gekonfijte eendenbout eruit en bereid deze op vuur of in de oven.

Tafel lekker !!

Tags: VleesVlees - GevogelteVlees - Gevogelte - Eend
DeelPin13Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Asperges met biefstuk
Vleesgerechten

Asperges met biefstuk; Smaakvol, puur en eenvoudig

Kalfsschnitzel met Parmaham en salie
Vleesgerechten

Kalfsschnitzel met Parmaham en salie, Saltimbocca alla Romana

Drumsticks in kokos-kerriesaus
Vleesgerechten

Drumsticks in kokos-kerriesaus, heerlijke kippenpootjes!

Asperges met kip in champignonsaus
Vleesgerechten

Asperges met kip in champignonsaus

Kipfilet in honing-sinaasappelsaus
Vleesgerechten

Kipfilet in honing-sinaasappelsaus met groentespaghetti

varkensribstuk
Vleesgerechten

Varkensribstuk met broodkruim en peterselie, onweerstaanbaar!

Label Rouge Kip met limoen
Vleesgerechten

Label Rouge Kip met limoen en rode peper

Gehaktbrood van lamsgehakt
Vleesgerechten

Gehaktbrood van lamsgehakt, met een Grieks tintje

Reacties 5

  1. Zwaantje says:
    2 jaar geleden

    Hallo !

    Is dit recept ook met een slowcooker te maken? En zo ja, hoe lang beveel je aan (ongeveer) op low en/of high?

    Alvast bedankt !

    Groetjes Zwaantje

    Beantwoorden
    • Marlène says:
      2 jaar geleden

      Hallo Zwaantje,

      Dank voor je reactie. Ik heb zelf geen ervaring met een slowcooker, maar even zoekend op het web zie ik dat de hoogste stand van een slowcooker 95 graden zou moeten zijn. Dezelfde temperatuur als ik in de oven gebruikt heb en dan zou het om 3-4 uur moeten gaan. Gebruik je de lage stand dan begrijp ik dat de tijd verdubbeld zou moeten worden. Maar zoals ik zei, ik heb geen ervaring met een slowcooker, bij mij staat alles of op het fornuis, of in de oven. Ik kan je daarom helaas niet met zekerheid helpen met je vraag.

      Laat je het ons weten wat het uiteindelijk geworden is? Groet, Marlène

      Beantwoorden
  2. Robbiekok says:
    7 jaar geleden

    Geweldig idee die gekonfijte-eendenbout, maar… lukt dat ook met eendenborst-filet???
    Overigens dank voor de heerlijke recepten en prachtige foto’s.

    Beantwoorden
    • Marlene Stolte says:
      7 jaar geleden

      Hallo Robbie, mijn eerste reactie is : zonde van de eendenborstfilet. Die bereid je net zoals biefstuk, kort bakken aan beide kanten en rosé van binnen. Deze wijze van garing, langdurig op lage temperatuur, werkt vooral bij delen met veel bindweefsel, zoals bouten. Maar het is een oude wijze van conserveren en ik kan me zo voorstellen dat vroeger alles in de pan ging om zo de rest van de maanden altijd vlees bij de hand te hebben. Ik ga het voor de zekerheid nog even voor je (en mijzelf ook) bij de expert navragen.

      Beantwoorden
    • Marlene Stolte says:
      7 jaar geleden

      Hallo Robbie, de slager is het met mij eens. Bak de eendenborstfilet lekker alsof je een biefstuk klaarmaakt en ga bij konfijten aan de gang met de bouten. Eet smakelijk!

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Recepten met langoustines
Specials

Recepten met Langoustines; een feestje op je bord!

Als je van langoustines houdt, en je hebt inspiratie nodig kijk dan eens bij onze recepten met langoustines en leef je uit!

Check het recept of lees de info
Dressings op basis van yoghurt

Dressings op basis van yoghurt

Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Aardappels van de barbecue

Aardappels van de barbecue

Recept in de picture

Penne met verse zalm en verse spinazie
Pastagerechten

Penne met verse zalm en verse spinazie

Eenvoudige en pure smaken vormen de basis van deze penne met verse zalm en verse spinazie, natuurlijk mogen de verse tomaten niet ontbreken.

Check het recept of lees de info
Oosterse wokschotel met broccoli

Oosterse wokschotel met broccoli

Gevulde aubergine

Gevulde aubergines; met een vulling van groenten en kikkererwten

Handige kooktips

verse zalm bakken
Kookschool

Zalm bakken of grillen doe je zo

De perfect malse zalm bakken of grillen is best makkelijk! Volg de stap-voor-stapinstructies en eet nooit meer droge zalm.

Check het recept of lees de info
Morbier

Morbier; Het fantastische verhaal achter een drielaags kaasje

Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Ratatouille; Frans gerecht met Nederlandse groenten
  • Gerda op Ratatouille; Frans gerecht met Nederlandse groenten
  • Connie Derks op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Eliann Benneheij op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Peter op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Connie Derks op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Tineke Oud op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Redactie op Pizza met wilde spinazie en haloumi

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?
  • Adverteren

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen