Gekonfijte eendenbout – Er worden niet alleen aardappelen, pindakaas en hagelslag massaal richting Frankrijk meegenomen, maar ook weer terug richting Nederland wordt de achterbak volgestopt met lekkernijen die hier niet of moeilijk te krijgen zijn. Zo ook potten vol Confit de Canard, gekonfijte eend of Confit d’Oie, gekonfijte gans.
Konfijten, dat is toch schilletjes citrusvruchten met suiker bedekken? Ja klopt, maar ook vlees kan gekonfijt worden. Het is een oude manier van conserveren, uit noodzaak geboren. Vroeger hadden we geen vriezer, geen koelkast en moest vlees geconserveerd worden of direct opgegeten. Bij de techniek die oorspronkelijk uit het zuidwesten van Frankrijk komt, wordt het vlees langzaam gegaard in veel vet en bewaard onder datzelfde vet. Kon en kan wekenlang mee op deze manier.
Boterzacht vlees, altijd bij de hand, even in de pan of oven leggen voor een fijn korstje en klaar.
Ook hier zijn de toverwoorden weer: langzaam garen op lage temperatuur. Volgens het recept in Werken met Wild, zou de pan op laag vuur een aantal uur moeten staan. Mijn fornuis is wat fanatiek met warmte geven, waardoor ik constant het idee had dat de temperatuur in de pan toch iets te hoog was. Uiteindelijk heb ik de pan in de oven geplaatst en het vlees op een lage temperatuur laten garen. Beter te controleren en uiteindelijk sneller dan de 6-7 uur die bij het recept stond aangegeven.
Het ziet er (nog) niet uit….
Ik heb echt geprobeerd een foto van de gekonfijte eendenbout te maken waarvan je direct zou zeggen: ‘heerlijk, zou ik zo mijn tanden in zetten…….”, maar bedenk maar zelf hoe iets eruit ziet dat gekookt is in vet en waar geen lekker bruin korstje omheen zit……juist, gaat het water niet van in je mond lopen. Maar dit is stap 1! Het enige dat je boutje nog nodig heeft is een bruin korstje. En dat kan je bijvoorbeeld ook 1e Kerstdag geven of elke andere dag dat je met visite zit en geen uren in de keuken wilt staan.
Gekonfijte eendenbout
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 eendenbouten
- 500 gr. ganzenvet
- zout
Bereidingswijze van dit recept
Gekonfijte eendenbout maak je zo:
Ik lees overal dat 24 uur marineren en zouten vooraf ontzettend belangrijk is bij het konfijten van eendenbout. In het recept uit ‘Werken met wild’ wordt wel vooraf licht gezouten, maar gaan de boutjes daarna, zonder het zout af te spoelen direct in het ganzenvet. Wil je echter meer smaak toevoegen aan het vlees, smeer de bouten dan in met zout, peper, tijm en gehakte knoflook en laat in een gesloten zak 24 uur in de koelkast marineren. Spoel daarna het vlees af en dep goed droog. Volg daarna het recept na het zouten hieronder.
Zout de boutjes aan beide zijden. Smelt het ganzenvet in een grote steelpan. Breng het vet op temperatuur (ca. 90 graden, dus niet pruttelen) en leg de boutjes erin. De boutjes moeten geheel onder het vet staan. Nu kan je kiezen, 6-8 uur op het fornuis (volgens recept) of een uur of 3-4 op 95 graden in de oven.
Juist, ik koos dus voor het laatste. Na een aantal uur controleer je of het vlees gaar is. Dit doe je door een mesje in het vlees te steken. Wanneer je geen weerstand voelt is het vlees gaar. Je kan dit ook met een dikke breinaald doen.
Laat het vet een beetje afkoelen. Doe de boutjes voorzichtig in een pot of bak. Giet hier het gezeefde ganzenvet bij totdat de boutjes onderstaan. (Doe bijvoorbeeld in een zeef een velletje keukenpapier en giet hier het ganzenvet doorheen). Zet de pot in de koelkast tot gebruik.
Wanneer je de gekonfijte eendenbout wilt gebruiken, zet de pot dan in warm/heet water totdat het vet weer vloeibaar is. Haal dan voorzichtig de gekonfijte eendenbout eruit en bereid deze op vuur of in de oven.
Tafel lekker !!
Hallo !
Is dit recept ook met een slowcooker te maken? En zo ja, hoe lang beveel je aan (ongeveer) op low en/of high?
Alvast bedankt !
Groetjes Zwaantje
Hallo Zwaantje,
Dank voor je reactie. Ik heb zelf geen ervaring met een slowcooker, maar even zoekend op het web zie ik dat de hoogste stand van een slowcooker 95 graden zou moeten zijn. Dezelfde temperatuur als ik in de oven gebruikt heb en dan zou het om 3-4 uur moeten gaan. Gebruik je de lage stand dan begrijp ik dat de tijd verdubbeld zou moeten worden. Maar zoals ik zei, ik heb geen ervaring met een slowcooker, bij mij staat alles of op het fornuis, of in de oven. Ik kan je daarom helaas niet met zekerheid helpen met je vraag.
Laat je het ons weten wat het uiteindelijk geworden is? Groet, Marlène
Geweldig idee die gekonfijte-eendenbout, maar… lukt dat ook met eendenborst-filet???
Overigens dank voor de heerlijke recepten en prachtige foto’s.
Hallo Robbie, mijn eerste reactie is : zonde van de eendenborstfilet. Die bereid je net zoals biefstuk, kort bakken aan beide kanten en rosé van binnen. Deze wijze van garing, langdurig op lage temperatuur, werkt vooral bij delen met veel bindweefsel, zoals bouten. Maar het is een oude wijze van conserveren en ik kan me zo voorstellen dat vroeger alles in de pan ging om zo de rest van de maanden altijd vlees bij de hand te hebben. Ik ga het voor de zekerheid nog even voor je (en mijzelf ook) bij de expert navragen.
Hallo Robbie, de slager is het met mij eens. Bak de eendenborstfilet lekker alsof je een biefstuk klaarmaakt en ga bij konfijten aan de gang met de bouten. Eet smakelijk!