- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Gemarineerde haaskarbonade

Gemarineerde haaskarbonade – Haaskarbonade is de meest magere soort van de diverse karbonades. Ga je echter naar de wat meer bijzondere (en duurdere) soorten zoals Livar of Ibérico dan zal je zien dat het vlees gemarmerd is en juist die lijntjes, die door het vlees lopen, geven meer smaak. Haal het vlees voor het bereiden niet van het bot af, ook dit geeft extra smaak aan het vlees.

Voor dit recept vraag je de slager de karbonade wat dikker (2,5 tot 3 cm) af te snijden, dit omdat het vlees sappiger blijft na de bereiding in de oven, met dunne karbonaadjes loop je het risico dat het vlees droog en taai wordt. Schrik niet van het gewicht, dat bot eet je toch niet op! De marinade geeft het vlees door de combinatie van zoet en zuur nog wat extra’s.


Gemarineerde haaskarbonade

Vleesgerecht[1] voor 4 personen

Plet de knoflook met een mes, bestrooi met een beetje zout en stamp fijn tot een pasta. Meng dit samen met de paprikapoeder, olijfolie, azijn, ahornsiroop en peper. Wrijf de karbonades aan beide kanten goed in met het mengsel, dek af en laat minimaal 1 uur intrekken.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Schroei de karbonades voordat ze de oven ingaan eerst in een koekenpan dicht tot ze aan beide kanten lichtbruin zijn. Neem vooral het vetrandje mee, houd met een tang de karbonade op zijn kant totdat dit randje krokant en goudbruin is. Leg ze in een licht ingevette braadslee en schenk hier de eventueel overgebleven marinade overheen en zet ongeveer 15 tot 20 minuten in de oven tot ze gaar zijn.

Eet lekker!

Links in dit recept:
  1. Vleesgerecht: https://lekkertafelen.nl/rubriek/recepten/hoofdgerecht/vleesgerechten/