Gemarineerde lamskoteletten van de grill met tomaten – Zet je schrap voor een grillig avontuur met dit recept.
Als je denkt aan barbecue, dan denk je waarschijnlijk aan de standaard vleessoorten zoals een hamburger, kipsaté, barbecue worst… Maar gooi het vandaag eens over een andere boeg en kies voor smaak met verse en lekkere lamskoteletten van de slager.
Als je eenmaal het lekkerste lamsvlees hebt uitgekozen, moet er natuurlijk ook nog gedacht worden aan bijpassende groenten. Je denkt misschien niet als eerste aan tomaten, toch passen verse tomaten perfect bij die malse lamskoteletten. Als je tomaten op een barbecue, in de grillpan of in de oven grilt, worden die wat zoeter, en dat zoetje combineert fantastisch bij de gemarineerde lamskoteletten. Ben je de gelukkige bezitter van een houtskoolbarbecue dan heb je dubbel voordeel. Het houtskool geeft namelijk ook nog eens extra smaak aan zowel het vlees als de tomaten. Dus stook die barbecue maar op!
Het geheim van de perfecte lamskoteletten: Marinade en prachtige grillstrepen
Lamsvlees is van zichzelf al heerlijk. Gewoon een beetje zout en peper en je bent klaar. Dat is basic. Maar door het vlees te marineren creëer je nog meer smaak en bovendien geef je met die marinade je eigen identiteit mee aan het vlees. Je zet echt jouw vleesgerecht op tafel. De lamskoteletten kun je marineren met azijn en honing. De azijn zorgt voor malser vlees en de honing voegt er dat heerlijke zoetje aan toe. Bovendien zorgt de honing voor mooie sticky lamskoteletten. Zo serveer je dus heerlijke gemarineerde lamskoteletten waar iedereen van geniet.
Het oog wil ook wat. Niets is mooier dan stukjes vlees met van die prachtige grillstrepen erop. Dat lukt door je barbecue goed op temperatuur te hebben voor je begint. Doe wat olie op het rooster, maar zorg dat het niet gaat druipen. Als de olie in de kooltjes komt krijg je vlammen en dat resulteert in zwart vlees. Dat wil je niet. Je wilt alleen die grillstrepen. Wees dus voorzichtig met die olie. En dan, als het vlees erop ligt, is het de kunst om eraf te blijven. Gewoon laten liggen en pas draaien als dat echt nodig is. Doordat je de lamskoteletten rustig laat liggen krijg je een mooie strakke grillstreep op de koteletten. En dat is wat je wilde bereiken.
Lamsvlees; dat betekent voorjaar
Lammetjes horen bij het voorjaar, dus dat is de tijd om van Nederlands lamsvlees te genieten. Met deze lamsvleesrecepten gaat dat lukken!
Gemarineerde lamskoteletten van de grill met tomaten
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 600 gram verse (tros)tomaten
- 8 lamskoteletten
- 5 eetlepels honing
- 8 eetlepels rode wijnazijn
- 2 eetlepels balsamicoazijn
- Zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je die heerlijke gemarineerde lamskoteletten van de grill met tomaten:
Meng in een kommetje de honing, rode wijnazijn, zout en peper en doe die marinade vervolgens in een afsluitbare plastic zak. Voeg de lamskoteletten hier ook een toe en pers alle lucht uit het zakje. Marineer de lamskoteletten gedurende 1 uur in de koelkast, draai de zak elk kwartier even om.
Bereid de barbecue voor, of verhit een grillpan. Haal de lamskoteletten uit de marinade, bewaar de marinade echter wel. Zodra de grill op temperatuur is, bestrijk je die met wat olijfolie en leg je de lamskoteletten op de grill. Gril de lamskoteletten circa 2 á 3 minuten per zijde. Haal de lamskoteletten van de grill en houd ze warm.
Doe de tomaten in een aluminium bakje en dek af met aluminiumfolie. Bak ongeveer 8 minuten totdat ze bijna beginnen te barsten. Sprenkel de balsamicoazijn over de tomaten en zet het bakje tomaten terug op de grill, dit keer niet afdekken, en laat de balsamicoazijn voor ongeveer de helft verdampen. Dit zal ongeveer 2 minuten duren. Haal het bakje tomaten van de grill af.
Laat de marinade in een afgedekt steelpannetje sudderen totdat die iets is ingedikt. Serveer de gemarineerde lamskoteletten van de grill met tomaten en een scheutje marinade.
Tafel lekker !!
Niet bijzonder