Gemarineerde spiesjes van kalkoen – Vlees aan een spiesje ziet er altijd lekker uit. Door het vlees te marineren krijgt het vlees lekker veel smaak en de kleur ziet er meteen ook aantrekkelijker uit. Spiesjes zijn altijd het eerste op bij de barbecue, en dat is niet voor niets. Maar vleesspiesjes kun je niet alleen in de zomer als vleesgerecht op tafel zetten, ze kunnen het hele jaar door. In de eerste plaats denk je vaak aan garen op de barbecue, maar dat garen kan ook in een (grill)pan of in een contactgrill. Zelfs bij het gourmetten kun je de gemarineerde spiesjes van kalkoen gebruiken, je maakt ze dan alleen wat kleiner. Een van de voordelen van kip en kalkoenvlees is dat het snel gaar is en makkelijk op smaak te brengen is. Je kunt het dus aanpassen naar je eigen voorkeur.
Gemarineerde spiesjes van kalkoenen uit de wei
De gemarineerde spiesjes van kalkoen zijn gemaakt van weidekalkoen. Dit zijn kalkoenen die vrij rondlopen in een kruidenwei. De Sjroetefarm uit Limburg, waar het vlees van onze spiesjes vandaan komt, heeft Caringa Cartier kalkoenen. Ze kenmerken zich door de chique, zwarte veren en staan bekend om de unieke smaak van het vlees. De kalkoenen groeien op in rust en ruimte en krijgen, naast de verse kruiden en het gras uit de wei, speciaal voer. Het vlees van de weidekalkoen kun je meerdere plaatsen kopen, vraag ernaar bij je slager of poelier. Je kunt ook online vinden waar weidekalkoen te koop is.
Marineren voor nog meer smaak
Weidekalkoen is op zich al erg lekker. Door de spiesjes te marineren geven we het vlees nog meer smaak. Het vlees is heel mager, maar de olie uit de marinade voorkomt uitdrogen tijdens de bereiding. We hebben gekozen voor een makkelijke marinade, met gangbare ingrediënten, die iedereen thuis kan maken. De basis is een zachte paprikapoeder en een beetje kerrie, aangevuld met gedroogde oregano en tijm. De marinade van de gemarineerde spiesjes van kalkoen is heel mild, zodat de smaak van de marinade niet overheerst.
Gemarineerde spiesjes van kalkoen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram kalkoenfilet
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 theelepels zoete paprikapoeder
- 1 theelepel kerriepoeder
- 1/2 theelepel zout
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 1/2 theelepel gedroogde tijm
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gemarineerde spiesjes van kalkoen:
Als je houten spiezen op een barbecue wilt grillen, leg ze dan eerst een uurtje in een bak met water om verbranden te voorkomen.
Snijd het vlees in blokjes van 2-3 cm en doe ze in een kom. Doe er de olijfolie en de kruiden bij en meng alles goed door elkaar.
Neem 6 spiezen (of meerdere kleintjes als je dat wilt) en verdeel het vlees over de spiezen. Draai ieder spiesje in een stukje plasticfolie en draai dit goed aan zodat het vlees bij elkaar komt. Duw het in vorm en leg het koel weg tot gebruik. Her lekkerste is het vlees minimaal 2 uur of langer te laten marineren.
Laat de gemarineerde spiesjes van kalkoen een kwartiertje op kamertemperatuur komen.
Haal de folie voorzichtig van de spiesjes.
Verhit een pan, of gril en bak de spiesjes 3 minuten aan beide zijde tot het vlees net gaar is. Heb je een contactgrill zoals op de foto dan is het vlees in ongeveer 3 minuten gaar omdat het aan twee kanten verwarmd wordt. Het vlees is gaar als het niet meer roze ziet, het vocht moet helder zijn. Laat de spiesjes een paar minuutjes rusten voordat je ze serveert zodat het vlees kan ontspannen.
Tip: serveer de spiesjes in een stokbroodje met salade en een lekker zelf gemaakt sausje voor een makkelijke maaltijd.
Tafel lekker !!