Gestoofd kalfsvlees – Stoofvlees is heerlijk, maar het kost wel wat tijd om het goed te bereiden. Vooral met het stoven van rundvlees ben je wel even zoet. Maar er is een alternatief! Ook met kalfsvlees maak je namelijk de heerlijkste stoofpotjes. Zoals ons gestoofd kalfsvlees met een Italiaans tintje. Het vlees wordt gestoofd in een heerlijk gekruide tomatensaus met veel verse tomaten. Lekker met pasta, of rijst. Een groene salade erbij en je hebt een complete maaltijd. Maar ook met gekookte aardappels of aardappelpuree en gekookte groente een prima combinatie. Stoven met kalfsvlees is altijd een goed idee! Meer weten over kalfsvlees? Lees dan ook vooral onze special over stoven met kalfsvlees.
Gestoofd kalfsvlees, welk deel van het kalf gebruik je?
Ondanks dat er in Nederland veel kalveren worden gefokt voor de slacht, wordt er hier maar weinig kalfsvlees gegeten. Dat betekent dat veel mensen niet bekend zijn met kalfsvlees en welk stuk van het kalf je waarvoor gebruikt. Er zijn verschillende delen van het kalf die je kunt gebruiken om te stoven. De kalfssukade, die ook wel kalfslap wordt genoemd is geschikt. Daarnaast de kalfsmuis of eventueel de kalfswangen. Dat laatste stukje is misschien wat minder bekend, maar wel heel erg lekker. Wij hebben voor het gestoofd kalfsvlees met een Italiaans tintje de kalfsborst gebruikt. Het vlees heeft een randje vet, maar dat smelt bij de bereiding er van grotendeels weg. Snijd het er niet af, want het geeft wel veel smaak aan het gerecht. In stukjes gesneden duurde het ruim twee uur voordat het gestoofd kalfsvlees was. Maar dat is altijd nog sneller dan als je rundvlees had gebruikt. Natuurlijk koop je kalfsvlees bij de slager. In de supermarkt is weinig kalfsvlees te vinden, daarom adviseren we je om eens een babbeltje te maken met die slager. Hij of zij heeft ongetwijfeld een prima advies voor je.
Gestoofd kalfsvlees; met een Italiaans tintje
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1250 gram kalfsborst, in dobbelstenen
- 1 flinke ui, grof gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, in heel dunne plakjes
- 3 stengels bleekselderij, in boogjes
- 1 winterpeen, in kleine blokjes
- 500 gram tomaten, in stukjes
- 140 gram tomatenpuree
- 2 theelepels gedroogde tijm
- 2 theelepels gedroogde oregano
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- 150 ml rode wijn
- 300 ml kalfs- of runderbouillon
- 1 eetlepel Worcestershiresauce
- olijfolie om in te bakken
- peper en zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gestoofd kalfsvlees; met een Italiaans tintje:
Verhit de olie in een braadpan. Bak het kalfsvlees rondom bruin aan. Je doet dit het best in twee gedeelten. Voeg als het tweede deel van het vlees bruin is, de ui, de knoflook, de bleekselderij, de winterpeen en de tomatenpuree toe. Bak deze even goed mee. Voeg dan de tomaten erbij en bak deze ook even mee. Doe dan de eerste helft van het vlees er weer bij en blus alles af met de wijn en de bouillon. Voeg de tijm, de oregano, de laurierblaadjes en het gerookte paprikapoeder toe en breng alles aan de kook. Laat op een heel laag vuur een uur of twee sudderen.
Controleer na twee uur of het gestoofd kalfsvlees goed gaar is. Zo niet, laat het dan nog een half uurtje op staan. Als het gerecht gaar is, breng het dan op smaak met peper, zout en de Worcestershiresauce.
Serveer met rijst of pasta en een groene salade om er een complete maaltijd van te maken.
Tafel lekker !!