• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, februari 1, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Ovenschotel

Gevogeltepastei

door Redactie
in Ovenschotel, Vleesgerechten
0
0
Gevogeltepastei-wild-pastei-gevogelte-feestdagen2231

Gevogeltepastei – Verrassen! Wat mij betreft is dat echt het sleutelwoord van een hobbykok. Verrassen houdt namelijk niet alleen jezelf actief in de keuken, ook je gasten houden van een verrassing. Bovendien is niets leuker dan nieuwe dingen ontdekken en struinen op de markt of in specialistische winkeltjes. Met het oog op de aanstaande feestdagen was ik dan ook op zoek naar zo’n verrassing. Het grappige is dat ik bij zo’n zoektocht soms zo vol zit met ideeën dat ik nog niet weet wat de definitieve keuze gaat worden.

Pastei; een pure verrassing

Een pastei kennen wij vaak als pasteitje. Het bekende bladerdeegbakje dat oma altijd vulde met blikjes ragout voor de kerstdagen. Die bladerdeegbakjes gebruik ik nog steeds, maar dan met een verse ragout. Een pastei kan echter ook inhouden dat je een gerecht afdekt met (blader)deeg. Dat maakt dan ook deel 1 van de verrassing. Het mooie gerecht is verstopt onder een deksel en het oplichten van die deksel aan tafel is een waardevol en gezellig moment! Daarnaast heb ik in deze pastei gekozen voor een bijzondere en verrassende vulling.

Gevogelte; Geen angst, alleen filets

Kom op, vertel, wat zit er onder dat deeg. Tja, bloggen met verrassingen bestaat bijna niet. Samen met onze huisslager Spoelder heb ik gekozen voor een ragout-achtige vulling met diverse soorten gevogelte, maar ook passende groenten. Meerdere smaken komen prachtig samen en het eten van deze pastei is echt verrassend. Herfst of winter, kerst of gewoon een tafel vol gezellige vrienden, deze pastei verrast altijd! Je maakt het gerecht bovendien van tevoren klaar. Morgen zijn de smaken nog voller.

Gevogeltepastei-wild-pastei-gevogelte-feestdagen2224

Wild in de keuken

Er is nog altijd veel angst voor het bereiden van wild en gevogelte. Voor wie de smaken toch eens wil ontdekken is deze pastei een echte aanrader. Je kunt bij je slager of poelier gewoon vragen naar filets. Het avontuur is niet anders dan het snijden van een kipfilet. Bovendien hebben de fazant, duif en kalkoen echt een beter leven dan de gemiddelde kip. Ze verschillen enorm in smaak en dat maakt de ontdekkingstocht in dit gerecht alleen maar mooier. De zoetige smaak van de kastanjes combineren goed bij de smaken van het vlees.

Gevogeltepastei

  • 500 gram gehakt
  • 400 gram kalkoenfilet, in blokjes
  • 400 duivenfilets, in blokjes
  • 500 gram fazantenfilet, in blokjes
  • 200 gram tamme kastanjes
  • 2 uien
  • 2 theelepels verse tijmblaadjes
  • 3 stengels bleekselderij, in maantjes
  • 3 tenen knoflook, gepeld en gesnipperd
  • 900 ml. wild- of kippenbouillon
  • 500 ml. Kippenbouillon (voor de kastanjes)
  • 25 + 50 gram roomboter
  • 50 gram bloem
  • 1 rol vers bladerdeeg
  • 1 ei, losgeklopt
  • zout en peper
  • 1 pasteischaal met een inhoud van 2 liter

Dubbel gedopte en gekookte kastanjes

Zet een pan water op en breng aan de kook. Zet er een pan of schaal koud water naast. Maak een sneetje in het witte staartje van de tamme kastanjes en doe ze in het kokende water. Laat 2 a 3 minuten dobberen en schep ze er met een schuimspaan uit. Doe ze direct in het koude water. Knijp nu flink in de kastanje. De schil barst open en ook het dunne velletje aan de binnenkant laat zo los. Verwarm 500 ml. Kippenbouillon en kook hierin de kastanjes in ca. 15 minuten beetgaar.

Gekruide gehaktballetjes

Snipper 1 ui. Meng het gehakt met de uisnippers, tijm en een snufje zout en peper. Draai er balletjes van, ter grootte van flinke soepballen. Je hebt dan als het goed is ca. 20 balletjes. Smelt 25 gram boter in een koekenpan en bak hierin de gehaktballetjes lichtjes gaar. Haal ze eruit zodra ze rondom gekleurd zijn.

Gevogelte- en groenten bakken

Bak ook de in blokjes gesneden fazant, duif en kalkoen even aan in het achtergebleven vet. Let op, niet te lang, het gaart straks verder in de oven. Zodra het rondom dichtgeschroeid is kun je het uit de pan halen.

Snij de andere ui in ringen. Doe de andere 50 gram roomboter in de pan. Bak hierin ui, bleekselderij en knoflook beetgaar. Roer er 50 gram bloem door. Laat de bloem even bakken (je maakt een roux) en giet er dan beetje voor beetje de bouillon bij. Blijf roeren. Laat 4 tot 5 minuten zachtjes doorkoken.

Gevogeltepastei-wild-pastei-gevogelte-feestdagen2209

Pastei maken

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Leg je pasteischaal eerst op je vel bladerdeeg. Snij een cirkel uit het bladerdeeg die rondom ca. 2 cm groter is dan de diameter van je pasteivorm. Vul vervolgens de vorm met het vlees, de kastanjes en de saus met groenten. Vul tot ca. 2 cm onder de rand. Dek af met het deeg. Leg er eventueel nog versieringen op van de restjes bladerdeeg. Bestrijk met het losgeklopte ei en zet een uur in de voorverwarmde oven.

Wat eet je erbij

Deze pastei is geschikt voor 8 grote eters en de dag erna nog lekkerder. Je hoeft er niets bij te serveren, het is voedzaam genoeg, maar voor het leuke serveer je er bijvoorbeeld gestoofde peertjes bij.

Tags: VleesVlees - GehaktVlees - GevogelteVlees - Gevogelte - FazantVlees - Kalkoen
DeelPin3Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

hamrolletjes met zuurkool uit de oven
Ovenschotel

Hamrolletjes met zuurkool uit de oven

Kip met 40 teentjes knoflook
Vleesgerechten

Kip met 40 teentjes knoflook

zuurkool ovenschotel met gehakt
Ovenschotel

Zuurkool ovenschotel met gehakt

pittige kip
Vleesgerechten

Pittige kip in zoetzure ananassaus

Souvlaki
Vleesgerechten

Griekse souvlaki van varkenshaas

Oma’s gehaktballen
Vleesgerechten

Oma’s gehaktballen

runderrollade uit de oven
Vleesgerechten

Runderrollade uit de oven

goulash uit de snelkookpan met paprika
Vleesgerechten

Goulash uit de snelkookpan

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

Eieren, vastkokende aardappels, een paar uien en extra vierge olijfolie. Meer heb je niet nodig voor een lekkere tortilla.

Check het recept of lees de info
citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

Recept in de picture

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas
Stamppot

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas

Stamppot die je zo in de oven schuift als je thuiskomt? Gegratineerde hutspot met Leidse kaas kun je voorbereiden en opwarmen in de oven!

Check het recept of lees de info
eieren met mayonaise

Eieren met mayonaise (oeuf mayonaise)

Risotto alla Milanese

Risotto alla Milanese

Handige kooktips

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Jij kunt ook de lekkerste mayonaise zelf maken met deze tips. Maak de mayonaise zo zoet, zout, zuur of kruidig zoals jij lekker vindt.

Check het recept of lees de info
Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Redactie op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Leentje Put op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Elise de Haan op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Fred Bouwmeester op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Connie Derks op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Tans op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Redactie op Paté maken, heerlijk om zelf te doen
  • Ger Dikhoff op Paté maken, heerlijk om zelf te doen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen