Gevogeltepastei – Verrassen! Wat mij betreft is dat echt het sleutelwoord van een hobbykok. Verrassen houdt namelijk niet alleen jezelf actief in de keuken, ook je gasten houden van een verrassing. Bovendien is niets leuker dan nieuwe dingen ontdekken en struinen op de markt of in specialistische winkeltjes. Met het oog op de aanstaande feestdagen was ik dan ook op zoek naar zo’n verrassing. Het grappige is dat ik bij zo’n zoektocht soms zo vol zit met ideeën dat ik nog niet weet wat de definitieve keuze gaat worden.
Pastei; een pure verrassing
Een pastei kennen wij vaak als pasteitje. Het bekende bladerdeegbakje dat oma altijd vulde met blikjes ragout voor de kerstdagen. Die bladerdeegbakjes gebruik ik nog steeds, maar dan met een verse ragout. Een pastei kan echter ook inhouden dat je een gerecht afdekt met (blader)deeg. Dat maakt dan ook deel 1 van de verrassing. Het mooie gerecht is verstopt onder een deksel en het oplichten van die deksel aan tafel is een waardevol en gezellig moment! Daarnaast heb ik in deze pastei gekozen voor een bijzondere en verrassende vulling.
Gevogelte; Geen angst, alleen filets
Kom op, vertel, wat zit er onder dat deeg. Tja, bloggen met verrassingen bestaat bijna niet. Samen met onze huisslager Spoelder heb ik gekozen voor een ragout-achtige vulling met diverse soorten gevogelte, maar ook passende groenten. Meerdere smaken komen prachtig samen en het eten van deze pastei is echt verrassend. Herfst of winter, kerst of gewoon een tafel vol gezellige vrienden, deze pastei verrast altijd! Je maakt het gerecht bovendien van tevoren klaar. Morgen zijn de smaken nog voller.
Wild in de keuken
Er is nog altijd veel angst voor het bereiden van wild en gevogelte. Voor wie de smaken toch eens wil ontdekken is deze pastei een echte aanrader. Je kunt bij je slager of poelier gewoon vragen naar filets. Het avontuur is niet anders dan het snijden van een kipfilet. Bovendien hebben de fazant, duif en kalkoen echt een beter leven dan de gemiddelde kip. Ze verschillen enorm in smaak en dat maakt de ontdekkingstocht in dit gerecht alleen maar mooier. De zoetige smaak van de kastanjes combineren goed bij de smaken van het vlees.
Gevogeltepastei
- 500 gram gehakt
- 400 gram kalkoenfilet, in blokjes
- 400 duivenfilets, in blokjes
- 500 gram fazantenfilet, in blokjes
- 200 gram tamme kastanjes
- 2 uien
- 2 theelepels verse tijmblaadjes
- 3 stengels bleekselderij, in maantjes
- 3 tenen knoflook, gepeld en gesnipperd
- 900 ml. wild- of kippenbouillon
- 500 ml. Kippenbouillon (voor de kastanjes)
- 25 + 50 gram roomboter
- 50 gram bloem
- 1 rol vers bladerdeeg
- 1 ei, losgeklopt
- zout en peper
- 1 pasteischaal met een inhoud van 2 liter
Dubbel gedopte en gekookte kastanjes
Zet een pan water op en breng aan de kook. Zet er een pan of schaal koud water naast. Maak een sneetje in het witte staartje van de tamme kastanjes en doe ze in het kokende water. Laat 2 a 3 minuten dobberen en schep ze er met een schuimspaan uit. Doe ze direct in het koude water. Knijp nu flink in de kastanje. De schil barst open en ook het dunne velletje aan de binnenkant laat zo los. Verwarm 500 ml. Kippenbouillon en kook hierin de kastanjes in ca. 15 minuten beetgaar.
Gekruide gehaktballetjes
Snipper 1 ui. Meng het gehakt met de uisnippers, tijm en een snufje zout en peper. Draai er balletjes van, ter grootte van flinke soepballen. Je hebt dan als het goed is ca. 20 balletjes. Smelt 25 gram boter in een koekenpan en bak hierin de gehaktballetjes lichtjes gaar. Haal ze eruit zodra ze rondom gekleurd zijn.
Gevogelte- en groenten bakken
Bak ook de in blokjes gesneden fazant, duif en kalkoen even aan in het achtergebleven vet. Let op, niet te lang, het gaart straks verder in de oven. Zodra het rondom dichtgeschroeid is kun je het uit de pan halen.
Snij de andere ui in ringen. Doe de andere 50 gram roomboter in de pan. Bak hierin ui, bleekselderij en knoflook beetgaar. Roer er 50 gram bloem door. Laat de bloem even bakken (je maakt een roux) en giet er dan beetje voor beetje de bouillon bij. Blijf roeren. Laat 4 tot 5 minuten zachtjes doorkoken.
Pastei maken
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Leg je pasteischaal eerst op je vel bladerdeeg. Snij een cirkel uit het bladerdeeg die rondom ca. 2 cm groter is dan de diameter van je pasteivorm. Vul vervolgens de vorm met het vlees, de kastanjes en de saus met groenten. Vul tot ca. 2 cm onder de rand. Dek af met het deeg. Leg er eventueel nog versieringen op van de restjes bladerdeeg. Bestrijk met het losgeklopte ei en zet een uur in de voorverwarmde oven.
Wat eet je erbij
Deze pastei is geschikt voor 8 grote eters en de dag erna nog lekkerder. Je hoeft er niets bij te serveren, het is voedzaam genoeg, maar voor het leuke serveer je er bijvoorbeeld gestoofde peertjes bij.