Gevulde champignons met gehakt – Helaas is het zo dat de champignon vaak in de pasta of in de soep verdwijnt. En dat is jammer want je kunt met champignons veel meer dan dat. Champignons zijn lekker, gezond en veelzijdig. Daarnaast zijn ze het hele jaar door verkrijgbaar. Lekker bij de maaltijd, lekker als borrelhapje, deze gevulde champignons met gehakt. Ze zijn geschikt voor verschillende gelegenheden. Het lekker pittig gekruide gehakt en de gesmolten kaas doen het goed samen en maken dit een heerlijke hap. Wil je liever geen vlees eten of helemaal vegan? Vervang het gehakt dan door rauw ‘vegan gehakt’. Je kunt dit verder verwerken op dezelfde manier als rundergehakt. Eet je ook geen kaas? Vervang de mozzarella dan door geraspte vegan ‘kaas’.
Welke champignons?
Voor dit recept van gevulde champignons met gehakt hebben we grote kastanjechampignons gebruikt. Uiteraard kun je deze vervangen door witte champignons. Het voordeel van kastanjechampignons is dat ze minder vocht bevatten dan witte. Dat betekent dat ze tijdens de bereiding ook minder zullen slinken. En in het geval van gevulde champignons zal de vulling dus beter op zijn plaats blijven zitten. Daarnaast zijn kastanje champignons wat voller van smaak dan witte champignons. Kies niet te grote champignons uit, maar ook geen hele kleine. Te grote champignons eten lastig als je dit gerecht als borrelhapje wilt serveren, te kleine champignons laten zich niet zo makkelijk vullen. Een tussenmaatje voldoet prima.
Gebruik geen te grote (kastanje)champignons, maar ook geen hele kleine.
Gevulde champignons met gehakt
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 400 gram middelgrote kastanjechampignons
- 250 gram rundergehakt
- 1 bosui, zeer fijn gesneden
- 1 rode chilipeper, zonder zaad, zeer fijn gehakt
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- ½ theelepel zout
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 75 gram geraspte kaas naar keuze
- paar takjes gehakte peterselie, ter garnering
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je gevulde champignons met gehakt:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Borstel de champignons schoon en verwijder voorzichtig de steeltjes. Leg de hoedjes met de open kant naar boven in een ovenschaal. Hak de steeltjes fijn.
Doe het gehakt in een kom. Voeg hieraan de gehakte champignonsteeltjes toe, de bosui, de knoflook, de chilipeper, het paprikapoeder, het zout en de tomatenpuree. Meng alles goed door elkaar en vorm balletjes van het gehakt gelijk aan het aantal champignons dat je hebt.
Druk in elke champignon een gehaktballetje en druk dat voorzichtig een beetje plat.
Bestrooi de gevulde champignons met de geraspte kaas. Garneer met gehakte peterselie.
Zet de schaal 20-25 minuten in het midden van de oven. Let er op dat de kaas niet te snel verkleurt. Als het te hard gaat dek de schaal dan af met aluminiumfolie.
Serveer de gevulde champignons met gehakt direct. Wil je het gerecht voorbereiden en niet direct eten? Dan kun je alles helemaal voorbereiden tot het punt waar het de oven in gaat. Bewaar het dan afgedekt in de koelkast en bak het gerecht dan voordat je gaat eten.
Tafel lekker !!