- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Gevulde fazantfilet met kalfszwezerik, champignons en witlof

Gevulde fazantfilet met kalfszwezerik, champignons en witlof – Durf jij het aan om eens echt een mooi seizoensgerecht te maken met niet alledaagse ingredi├źnten? Dan is dit gerecht voor jou een aanrader. We maken fazantfilet met een vulling van kalfszwezerik en champignons. Fazantfilet is topklasse scharrelvlees. Heerlijk mager met een fijne, aromatische smaak. Koop bij een goede slager om je te verzekeren van de beste kwaliteit.

Gevulde fazantfilet met kalfszwezerik, champignons en witlof

Vleesgerecht[1] voor 4 personen

Eerst maken we de vulling:

Begin om de kalfszwezerik te d├ęgorgeren (onder stromend water zetten tot het bloed eruit is) en vervolgens minstens een half uur in koud water laten liggen. Blancheer de zwezeriken in een groentebouillon (ca. 10 minuten) en laat ze afkoelen. Verwijder dan de vliezen en scheur in kleine stukjes.

Borstel de champignons schoon met een borsteltje of met keukenpapier. Pel de sjalotten. Snijd champignons en sjalotten in kleine blokjes (brunoise). Bak beide groenten in een klontje boter en kruid af met peper en zout. Meng er wat gesnipperde peterselie en een snufje bloem door en laat afkoelen.

De fazantfilets bereiden

Maak een envelop van de fazantfilet en vul deze met de door jou gemaakte vulling. Bind ze daarna dicht met keukentouw.

Verhit in een royale pan een hoeveelheid boter maar laat niet bruinen. Braad zachtjes de filet rondom en leg er de witlofstronkjes langs. Kruid af met peper en zout en voeg een scheutje wildfond toe.

Dek af met aluminiumfolie zodat het vocht en de damp in de pan blijven en leg het deksel op de pan. Laat het geheel rustig verder sudderen. Reken zo’n 1 1/2 uur.

De aardappel pastinaak puree bereiden

Neem een gelijke hoeveelheid aardappelen en pastinaken. Schil was en kook gaar in ca. 18 minuten. Stamp met een pureestamper fijn en schep er een klontje boter door. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Meng er eventueel wat fijn gesnipperde verse peterselie door.

Serveren doe je zo

Leg eerst een laagje witlof op het bord. Snijd de gevulde fazantfilets voorzichtig in plakken en leg deze er dakpansgewijs bovenop. Schep met een ijslepel bolletjes van de puree en zet deze ernaast op het bord. Overgiet het vlees met de jus uit de pan.

Links in dit artikel
  1. Vleesgerecht: https://lekkertafelen.nl/rubriek/recepten/hoofdgerecht/vleesgerechten/
  2. kalfszwezerik: https://lekkertafelen.nl/kookschool/kalfszwezerik-zelf-klaarmaken/
  3. groentebouillon: https://lekkertafelen.nl/recepten/groentebouillon-maken/
  4. witlof: https://lekkertafelen.nl/special/witlof/
  5. aardappelen: https://lekkertafelen.nl/special/aardappelen/