Gevulde fazantfilet met oesterzwammen en abrikozen – Wanneer de dagen weer korter worden en de temperaturen in dalende lijn gaan, dient zich weer een hele andere tijd van het jaar aan. Dit zijn weer redenen om lekker te genieten van een glaasje rode wijn bij de open haard en een goed stukje gebraden wild.
Wild is een echt natuurproduct. De dieren voeden zich met datgene wat de natuur hun te bieden heeft. Het verschilt daarom zowel in smaak als in geur. Wild is tegenwoordig vrijwel overal verkrijgbaar. Het kan duur zijn, maar dat hoeft niet. Soms is het zelfs goedkoper dan het rundvlees dat u bij de slager koopt. Fazant ligt echter niet het hele jaar bij de poelier of slager. Bij het seizoen voor vlees van de fazant wordt zelfs onderscheid gemaakt tussen de hen en de haan. Voor de hen loopt dit van half oktober tot het begin van het nieuwe jaar. Voor de haan nog een maand langer.
Dit gerecht met fazantfilet maak je in dik een half uur klaar. Heb je weinig tijd of wil je liever met je bezoek kletsen, dan kan je de rollade de avond ervoor alvast garen. Je hoeft dan alleen nog de plakken à la minute aan te bakken in de pan.
Gevulde fazantfilet met oesterzwammen en abrikozen
- 4 fazantfilet
- 300 gram oesterzwammen
- 6 gedroogde abrikozen
- 2 sjalotjes
- 2 teentjes knoflook
- tijmblaadjes
- peper en zout
- klontje boter
Verwarm de oven voor op 70° C.
Snij de oesterzwammen en de gedroogde abrikozen in stukjes. Snipper het sjalotje en het knoflookteentje fijn. Rits de blaadjes van de tijm en hak ze fijn.
Bak de oesterzwammen kort aan in een klontje boter samen met sjalotje en knoflookteentje. Voeg de abrikozenblokjes toe en laat nog even warmen op een zacht vuurtje. Kruid af met peper, zout en de tijmblaadjes.
Snij de fazantfilets open zodat je één groot stuk vlees hebt. Leg er plasticfolie over en klop het plat. Verwijder de folie.
Vul nu de filets met het oesterzwammen – abrikozenmengsel en rol ze strak op in plasticfolie.
Gaar ze ongeveer 25 minuten voor in de voorverwarmde oven. Laat de gevulde fazantfilet afkoelen in de koelkast tot je serveert.
Haal de rolletjes uit de folie en snij in plakken en laat aan beide zijden kleuren in wat boter. Let op, alleen wat kleuren in boter. Het is van belang dat de gevulde fazantfilet niet te lang bakt, anders wordt het vlees droog.
Tafel lekker!
Welk folie moet je hiervoor gebruiken?
Is hittebestendig magnetronfolie goed?
Jazeker Herbert, op een temperatuur van 70 graden kan dat prima.