Goulash – Stoofvlees of stoofschotels zouden regelmatiger op het menu mogen wat ons betreft. En sterker nog, dat geldt waarschijnlijk ook voor jou. Bijna iedereen, uiteraard met uitzondering van vegetariërs, bezwijkt voor een bordje stoofvlees. En toch maken we het niet zo veel. De reden? Tijd! We werken en hebben geen tijd voor een pruttelpotje als bijvoorbeeld deze goulash.
Om maar direct duidelijk te zijn, het maken van onderstaande goulash kost je 3 uur. Je eet het in 15 minuten op.
Waarom zou je?
Ja, waarom zou je drie uur in de keuken staan. Oké, dan heb je het niet begrepen. Je hoeft voor die stoofpot geen drie uur in de keuken te staan. Je moet wel drie uur in de buurt van de keuken zijn. Zeven dagen werken doen de meesten niet, dus er is vaak wel een dag dat een pan goulash wel te realiseren is. Waarom? Nou, in de eerste plaats is goulash gewoon een erg lekkere maaltijd. In de tweede plaats is Goulash de trots van Hongarije. Het kan dus ook jouw trots zijn. Dit recept is geen echte klassieker maar gewoon een recept om gewoon een lekkere goulash te maken. Zo’n bord goulash zet je gegarandeerd met plezier op tafel en je tafelgenoten zullen hun waardering absoluut laten blijken. Zo krijgen die drie uurtjes toch echt wel meerwaarde.
Goulash met rundvlees
Je kunt goulash ook van varkensvlees en zelfs van vis maken. Rundvlees is echter het meest gekozen. In onderstaand goulash recept gebruiken we riblappen. Je kunt ook sucadelappen gebruiken. Kies vooral wat vettere stoofvleessoorten omdat dat veel doet met de smaak en door de lange bereidingstijd van het vlees vind je er eigenlijk niets van terug.
Soep of stoofpot?
Oorspronkelijk is goulash een soep. Het recept draait dan ook meer om de paprika, de tomaat en de andere verse groenten die je er aan toevoegt. Dit maakt dan ook direct duidelijk dat je in goulash ook vis, kalfsvlees of lamsvlees kunt verwerken.
Riblappen; voor stoofpotjes en draadjesvlees
Lekker, al die stoofpotjes met rundvlees. Maar welke lappen kies je? Weet jij het verschil tussen runderlappen, sucadelappen en riblappen?
Goulash
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kg riblappen in blokjes
- 3 uien, gesnipperd
- 4 teentjes knoflook, gehakt
- 0,5 winterpeen, in kleine stukjes
- 0,5 rode peper, gehakt, zonder zaad
- 500 gram tomaten in stukjes
- 4 paprika’s ( kleur naar wens ), in reepjes
- 2 volle eetlepels paprikapoeder
- 2 volle theelepel oregano, gedroogd
- 2 laurierblaadjes
- 1 theelepel karwijzaad
- 2 runderbouillon blokjes
- ongeveer 250 ml water
- een paar takjes peterselie, gehakt
- olie of boter om te bakken
- peper en zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je goulash:
Bak in een grote braadpan het vlees rondom bruin. Voeg dan de uien, knoflook, winterpeen en chilipeper toe en bak even mee.
Roer dan de paprikapoeder, oregano en karwijzaad er door. Bak ook even mee.
Doe vervolgens de tomaten, laurierblaadjes en de bouillonblokjes erbij. Roer alles goed door elkaar en voeg water toe tot alles onder staat. Dit zal ongeveer 250 ml water zijn. Kan iets meer of minder zijn.
Laat dit alles op een heel laag vuur minstens 2,5 uur stoven. Langer mag ook. Wel af en toe roeren, en als nodig wat extra water toevoegen.
Voeg de verse paprika toe als het vlees nog ongeveer 15-20 minuten heeft te gaan.
Bestrooi met de peterselie en serveer de goulash met rijst, of aardappelpuree. Gekookte sperziebonen of een komkommersalade zijn er lekker bij.
Tafel lekker !!
Ben het nu aan het maken voor morgen.
Mijn moeder heeft Roma of San Marzano Tomaten aangeraden maar wil voor deze eerste keer toch dit receptje aanhouden. Ben gek van Goulash(soep) en ik maak dit voor de allereerste keer. wish me luck. 😉
Dat gaat je vast lukken, Patrick, daar hebben we alle vertrouwen in. Je kunt voor de goulash overigens heel goed Roma- of San Marzotomaten gebruiken, hoor.
In plaats van kruiden voeg ik aan het eind Gúlashkreme en paprika pasta toe uit een tube volgens Hongaars recept. Gewoon online te bestellen
Wij geven er de voorkeur aan om zoveel met verse, onbewerkte, producten te koken, Matthijs. Dus voor ons geen paprikapasta en Gúlashkreme.
Dag
Wil het recept gaan maken .
Chili peper wordt niet beschreven?
De chilipeper wordt in de eerste zin bij de uitleg van het recept beschreven, Mieke. Leuk dat je de goulash gaat maken. Laat je ons weten wat je er van vindt?
Voor hoeveel personen is dit recept?
De braadpan op de foto heeft een diameter van 24 cm. Dat is denk ik de meest gangbare maat. Hij gaat voor ongeveer 2/3 vol. Hoeveel personen daarvan eten is een beetje afhankelijk van of het grote eters zijn. In dat geval voor 5 à 6 personen.
Bij de ingrediënten staat peterselie, vervolgens in de bereidingswijze word er niet meer over gesproken.
Goed opgemerkt, dankjewel. De gehakte peterselie is ter garnering en kan over het gerecht gestrooid worden voor het serveren. We zullen het aanpassen in het recept!