• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
dinsdag, maart 28, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Vleesgerechten

Griekse souvlaki van varkenshaas

Een heerlijke recept voor de barbecue, maak het ook gerust in de grillpan

door Elise de Haan
in Vleesgerechten
0
8
Souvlaki

Souvlaki – Verlang jij terug naar je vakantie in Griekenland? En mis je de zwoele avonden met de heerlijke geur van geroosterd vlees? Duik dan nu even de keuken in en zet wat vlees in de marinade. Steek vanavond de barbecue aan en geniet van je zelfgemaakte souvlaki!

Souvlaki

Souvlaki is het Griekse woord voor spiesje. Vlees aan stokjes dus! Souvlaki wordt meestal gemaakt van varkens- of lamsvlees, en soms ook wel van kip. Gemarineerd in olijfolie, verse citroensap, knoflook en een heerlijk kruidenmengsel met een geur, waar je spontaan trek van krijgt. Na een paar uurtjes in de koelkast is de souvlaki klaar om geroosterd te worden.

Souvlaki van varkensvlees of lamsvlees

In dit recept gebruiken we varkenshaas om souvlaki te maken. Varkenshaas is een heerlijk zacht stukje vlees, snel klaar en dat maakt het uitermate geschikt om te roosteren aan spiesjes. Het lekkerst is varkenshaas, als het nog wat rosé is aan de binnenkant.

Je zou dit recept ook heel goed met lamsvlees kunnen maken. Neem in dat geval lamshaas of lamsfilet. Lamsfilet wordt gesneden uit het lamszadel. Ook dit vlees is heel snel klaar en wordt rosé gegeten. Vraag er om bij je slager!

Oven, grillpan of barbecue

Het is natuurlijk het lekkerst om je souvlaki te roosteren op een houtskoolvuurtje in de tuin. Glas wijn erbij en je waant je in Griekenland. Alleen heeft niet iedereen een tuin en een barbecue. Echter, geen probleem, in de oven, op de grillstand gaat het uiteraard ook. En zelfs in een grillpan kun je een heerlijke souvlaki maken.

Souvlaki – tip voor de marinade

In Griekenland kookt men, net als we bij Lekker Tafelen doen, met verse produkten. Met citroensap wordt het sap van een verse citroen bedoeld. Als je ‘citroensap’ uit zo’n geel plastic flesje gebruikt, realiseer je dan dat dit vrijwel nooit citroensap is, maar citroenconcentraat. Dit is citroenolie met water en vele malen zuurder dan citroensap en kan het dus een totaal andere, in dit geval zuurdere, smaak aan je gerecht geven als je het een op een vervangt.

In Griekenland wordt souvlaki geserveerd met pitabroodjes en knoflooksaus. Bij een barbecue past een Griekse salade en een tzatziki er natuurlijk geweldig bij.

barbecue recepten

Barbecue; recepten en tips voor een heerlijke zomer

Alles voor de barbecue. Goed barbecuevlees, recepten met vis, maar ook vegetarisch en we hebben uiteraard ook aan de bijgerechten voor de barbecue gedacht.

Souvlaki

Porties: 8 kleine of 4 grote spiezen
Bereidingstijd: 190 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 500 gram varkenshaas
  • 50 ml olijfolie
  • 50 ml citroensap, van een verse citroen
  • 2 flinke tenen knoflook, gehakt
  • 1 eetlepel gedroogde oregano (of 3 eetlepels verse)
  • 1 theelepel gedroogde tijm (of 3 theelepels verse)
  • ¼ theelepel (gerookt) paprikapoeder
  • zwarte peper, naar smaak
  • zout, naar smaak
  • 4 grote, houten of metalen spiesen of 8 kleinere

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je souvlaki:

Let op! Voor het bereiden van Souvlaki heb je slechts 10 minuten nodig. Het vlees moet echter wel 3 uur marineren.

Meng in een grote kom de olijfolie, het citroensap, de knoflook, de oregano, de tijm, het paprikapoeder, de peper en het zout.

Snijd de varkenshaas (of het lamsvlees) in blokjes en meng deze met de marinade. Zet dit minstens 3 uur afgedekt in de koelkast om te marineren.

Rijg het vlees aan de spiesjes.

Verhit een barbecue, of een grillpan, verwarm de oven-grill voor, wat je ook gaat gebruiken om het vlees te roosteren.

Rooster de souvlaki tot ze mooie grillstrepen hebben en van binnen nog een beetje rosé zijn. Dit zal, afhankelijk van hoe heet je barbecue of grill is, ongeveer 4 à 5 minuten duren. Heb je het vlees liever wat meer doorgebakken, laat ze dan iets langer liggen. Let er wel op dat ze niet verbranden, en laat ze ook niet té lang liggen. Je loopt dan het risico dat het vlees te droog wordt.

Serveer de souvlaki met een (zelfgemaakte!) knoflooksaus, of tzatziki en een Griekse salade.

Tafel lekker !!

Tags: VleesVlees - Varkensvlees - Varkenshaas
DeelPin1875Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

tartaar met een kaasvulling
Vleesgerechten

Tartaar met een kaasvulling

Cheeseburger
Vleesgerechten

Cheeseburger; klassiek Amerikaans fastfood

Blauwe kaasburger
Vleesgerechten

Blauwe kaasburger

Kip met 40 teentjes knoflook
Vleesgerechten

Kip met 40 teentjes knoflook

pittige kip
Vleesgerechten

Pittige kip in zoetzure ananassaus

Oma’s gehaktballen
Vleesgerechten

Oma’s gehaktballen

runderrollade uit de oven
Vleesgerechten

Runderrollade uit de oven

goulash uit de snelkookpan met paprika
Vleesgerechten

Goulash uit de snelkookpan

Reacties 8

  1. Mar says:
    9 maanden geleden

    Tot op heden hebben wij ons nog niet aan dit recept durven wagen. Een angststoornis zegt de psychiater. Maar het ziet er wel lekker uit. Zegt de Griek bij ons de hoek. Maar ja. Dan twijfelen wij toch ook om de commerciële bedoelingen van deze Griek. Paranoïde stoornis zegt onze psychiater. Afijn, laat ons maar aan ons lot over. U heeft hier waarschijnlijk toch niets aan.

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      9 maanden geleden

      Die Griek begrijpen we wel, een keer Souvlaki geproefd wil je meer, zeker als je het zelf maakt. Uiteraard volgens ons recept. Voor de rest? Misschien een andere psychiater zoeken?

      Beantwoorden
  2. Nena says:
    2 jaar geleden

    Dit recept was echt heerlijk.
    We hebben het op de bbq gemaakt.
    Zeker voor herhaling vatbaar.

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      2 jaar geleden

      Griekse souvlaki is inderdaad heerlijk om op de BBQ te bereiden. Fijn dat je het lekker vond, Nena! Dat horen we graag!

      Beantwoorden
  3. Schillings says:
    2 jaar geleden

    50 ml citroensap is wel heel veel . Voor mij te zuur.

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      2 jaar geleden

      50 ml is iets meer dan 3 eetlepels. Op een hoeveelheid van 500 gram vlees is dat niet overdreven veel. Daarnaast zitten er nog andere ingrediënten is de marinade, dus de smaak wordt niet alleen bepaald door het citroensap. Maar… koken is ook zelf creatief zijn en dingen durven veranderen. Het staat je uiteraard altijd vrij om een recept aan te passen naar je eigen smaak!

      Beantwoorden
      • Kari says:
        4 weken geleden

        Nou de citroensap wordt wel degelijk overheerst.. ik had 600 gram vlees, totaal mislukt 😞. Veel te zuur echt niet lekker! 10 euro vlees in mijn ogen weggegooid

        Beantwoorden
        • Redactie says:
          4 weken geleden

          Dat is vreemd Kari, want wij hebben dit recept pas nog opnieuw gemaakt en dat was toch echt heel lekker. Wat voor citroensap heb je gebruikt?

          Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Gefrituurde oesterzwammen
Hapjes

Gefrituurde oesterzwammen

Een lekkere snack uit de frituur? Maak eens gefrituurde oesterzwammen. Deze paddenstoelen geef je een heerlijk knapperig jasje! Proeven!

Check het recept of lees de info
Rösti

Rösti; aardappels op zijn Zwitsers!

witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Handige kooktips

eieren pellen
Kookschool

Eieren pellen

Waarom gaat eieren pellen de ene keer moeiteloos en lukt het de andere keer totaal niet. We leggen het uit en geven tips.

Check het recept of lees de info
onderdelen keukenmachine

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Janet Satnarain op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • kitty wal op Botersaus
  • Redactie op Griet grillen op de barbecue
  • Elise de Haan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Monique Aan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Redactie op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Carla Bos op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Benblom op Griet grillen op de barbecue
  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen