Souvlaki – Verlang jij terug naar je vakantie in Griekenland? En mis je de zwoele avonden met de heerlijke geur van geroosterd vlees? Duik dan nu even de keuken in en zet wat vlees in de marinade. Steek vanavond de barbecue aan en geniet van een zelfgemaakte souvlaki!
Souvlaki
Souvlaki is het Griekse woord voor spiesje. Vlees aan stokjes dus! Souvlaki wordt meestal gemaakt van varkens- of lamsvlees, en soms ook wel van kip. Gemarineerd in olijfolie, verse citroensap, knoflook en een heerlijk kruidenmengsel met een geur, waar je spontaan trek van krijgt. Na een paar uurtjes in de koelkast is de souvlaki klaar om geroosterd te worden.
Souvlaki van varkensvlees of lamsvlees
In dit recept gebruik je varkenshaas om souvlaki te maken. Varkenshaas is een heerlijk zacht stukje vlees, snel klaar en dat maakt het uitermate geschikt om te roosteren aan spiesjes. Het lekkerst is varkenshaas, als het nog wat rosé is aan de binnenkant.
Je zou dit vleesgerecht ook heel goed met lamsvlees kunnen maken. Neem in dat geval lamshaas of lamsfilet. Lamsfilet wordt gesneden uit het lamszadel. Ook dit vlees is heel snel klaar en wordt rosé gegeten. Vraag er om bij je slager!
Oven, grillpan of barbecue
Het is natuurlijk het lekkerst om je souvlaki te roosteren op een houtskoolvuurtje in de tuin. Glas wijn erbij en je waant je in Griekenland. Alleen heeft niet iedereen een tuin en een barbecue. Echter, geen probleem, in de oven, op de grillstand gaat het uiteraard ook. En zelfs in een grillpan kun je een heerlijke souvlaki maken.
Souvlaki; een belangrijke tip voor de marinade
In Griekenland kookt men, net als we bij Lekker Tafelen doen, met verse producten. Met citroensap wordt het sap van een verse citroen bedoeld. Als je ‘citroensap’ uit zo’n geel plastic flesje gebruikt, realiseer je dan dat dit vrijwel nooit citroensap is, maar citroenconcentraat. Dit is citroenolie met water en vele malen zuurder dan citroensap en kan het dus een totaal andere, in dit geval zuurdere, smaak aan je gerecht geven als je het een op een vervangt.
In Griekenland wordt souvlaki geserveerd met pitabroodjes en knoflooksaus. Bij een barbecue past een Griekse salade en een tzatziki er natuurlijk geweldig bij.
Varkenshaas; een mals stukje varkensvlees
Het meest malse stukje van het varken, dat is de varkenshaas. Lekker om zo te bakken, maar ook voor een saté of een brochette onverslaanbaar!
Barbecue; recepten en tips voor een heerlijke zomer
Alles voor de barbecue. Goed barbecuevlees, recepten met vis, maar ook vegetarisch en we hebben uiteraard ook aan de bijgerechten voor de barbecue gedacht.
Souvlaki
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram varkenshaas
- 50 ml olijfolie
- 50 ml citroensap, van een verse citroen
- 2 flinke tenen knoflook, gehakt
- 1 eetlepel gedroogde oregano (of 3 eetlepels verse)
- 1 theelepel gedroogde tijm (of 3 theelepels verse)
- ¼ theelepel (gerookt) paprikapoeder
- zwarte peper, naar smaak
- zout, naar smaak
- 4 grote, houten of metalen spiesen of 8 kleinere
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je souvlaki:
Let op! Voor het bereiden van Souvlaki heb je slechts 10 minuten nodig. Het vlees moet echter wel 3 uur marineren.
Meng in een grote kom de olijfolie, het citroensap, de knoflook, de oregano, de tijm, het paprikapoeder, de peper en het zout.
Snijd de varkenshaas (of het lamsvlees) in blokjes en meng het met de marinade. Zet dit minstens 3 uur afgedekt in de koelkast om te marineren.
Rijg het vlees aan de spiesjes.
Verhit een barbecue, of een grillpan, verwarm de ovengrill voor, wat je ook gaat gebruiken om het vlees te roosteren.
Rooster de souvlaki tot ze mooie grillstrepen hebben en van binnen nog een beetje rosé zijn. Dit zal, afhankelijk van hoe heet je barbecue of grill is, ongeveer 4 à 5 minuten duren. Heb je het vlees liever wat meer doorgebakken, laat ze dan iets langer liggen. Let er wel op dat ze niet verbranden, en laat ze ook niet te lang liggen. Je loopt dan het risico dat het vlees te droog wordt.
Serveer de souvlaki met een (zelfgemaakte!) knoflooksaus, of tzatziki en een Griekse salade.
Tafel lekker !!
Heerlijk recept. Varkenshaas blijft lekker mals van binnen. Ik bereid de spiesjes op een grillplaat op het gasfornuis. Soms lastig om 3 uur marineren aan te houden als je op het laatste moment dit gerecht wilt maken. Ik heb het nu 1,5 uur laten marineren. Maakt dat heel veel verschil?
Je kunt het vlees ook wel iets korter marineren, Olga. Het kan dan wel gebeuren dat de smaak van de marinade wat minder sterk is.
Tot op heden hebben wij ons nog niet aan dit recept durven wagen. Een angststoornis zegt de psychiater. Maar het ziet er wel lekker uit. Zegt de Griek bij ons de hoek. Maar ja. Dan twijfelen wij toch ook om de commerciële bedoelingen van deze Griek. Paranoïde stoornis zegt onze psychiater. Afijn, laat ons maar aan ons lot over. U heeft hier waarschijnlijk toch niets aan.
Die Griek begrijpen we wel, een keer Souvlaki geproefd wil je meer, zeker als je het zelf maakt. Uiteraard volgens ons recept. Voor de rest? Misschien een andere psychiater zoeken?
Dit recept was echt heerlijk.
We hebben het op de bbq gemaakt.
Zeker voor herhaling vatbaar.
Griekse souvlaki is inderdaad heerlijk om op de BBQ te bereiden. Fijn dat je het lekker vond, Nena! Dat horen we graag!
50 ml citroensap is wel heel veel . Voor mij te zuur.
50 ml is iets meer dan 3 eetlepels. Op een hoeveelheid van 500 gram vlees is dat niet overdreven veel. Daarnaast zitten er nog andere ingrediënten is de marinade, dus de smaak wordt niet alleen bepaald door het citroensap. Maar… koken is ook zelf creatief zijn en dingen durven veranderen. Het staat je uiteraard altijd vrij om een recept aan te passen naar je eigen smaak!
Nou de citroensap wordt wel degelijk overheerst.. ik had 600 gram vlees, totaal mislukt 😞. Veel te zuur echt niet lekker! 10 euro vlees in mijn ogen weggegooid
Dat is vreemd Kari, want wij hebben dit recept pas nog opnieuw gemaakt en dat was toch echt heel lekker. Wat voor citroensap heb je gebruikt?
Heb je de citroensap uit zo’n flesje gehaald en vervolgens het hele flesje er bij gegoten? 🙂
Vers geperst citroensap is inderdaad altijd beter, Remko😉