Hachee – Volgens oud-Hollands recept, zonder toeters en bellen want eenvoud is vaak toch het lekkerst.
Hachee volgens oud-Hollands recept
Er zijn van die vleesgerechten die al een eeuwigheid meegaan en dat zijn dan ook vaak de beste. Want het is niet voor niets dat die gerechten steeds opnieuw gemaakt worden. Soms is er hier en daar een kleine aanpassing, maar de basis voor hachee is bijna altijd gelijk. Zo zal ook iedereen er zijn eigen twist aan geven, door ander stoofvlees te gebruiken, meer of minder kruiden, azijn of uien te gebruiken. Het mag allemaal, je krijgt hier de richtlijnen en koken doe je op smaak en gevoel, maar blijf bij de basis van het recept voor het beste resultaat.
Geen wijn maar azijn
Bij een recept voor stoofvlees wordt vaak gebruikgemaakt van wijn. Omdat hachee een vrij ouderwets gerecht is en de wijn toen niet altijd op voorraad was, wordt hachee gemaakt met azijn. Het zuur van wijn of azijn en soms tomatenpuree is nodig om het rundvlees lekker zacht te krijgen. Door het vlees te stoven in zuur breekt het bindweefsel af, wat er voor zorgt dat het zo lekker uit elkaar gaat vallen. Behalve zuur is tijd en kwaliteit natuurlijk ook een belangrijke factor om een lekkere hachee te maken.
Welk vlees gebruik je voor hachee?
Hachee maak je van rundvlees. Dit kunnen runderlappen, riblappen of sukadelappen zijn, maar meestal wordt voor dit recept gebruikgemaakt van runderpoulet. Dit zijn de afsnijdsels die overblijven als de slager het vlees in porties snijdt. Je kunt het duurste vlees kiezen voor hachee, maar eigenlijk is dat zonde. Het leuke van runderpoulet is dat het in feite restvlees is en dat het daarmee vaak een stuk voordeliger is dan ander vlees.
Maak grote porties voor meerdere dagen, je kunt hachee namelijk perfect opwarmen en invriezen
Hachee is de dag erna nog lekkerder!
Wat is het toch dat die stoofpotjes de dag erna zo veel lekkerder maakt? Stoofvlees staat uren te pruttelen, dus je zou zeggen dat de smaken wel goed doortrokken zijn, maar door het een dag vooraf te maken wordt het nog lekkerder. Daarom de gouden tip. Maak altijd minimaal voor 2 dagen tegelijk. Het is evenveel werk. Hachee is prima in te vriezen en het is natuurlijk fijn dat je een gerecht soms alleen maar hoeft op te warmen, zonder er veel voor te hoeven doen.
Uien; veelzijdig en onmisbaar
Ontdek de veelzijdigheid en onmisbaarheid van uien in de keuken. Van stoofschotels tot salades, uien voegen smaak toe aan elk gerecht.
Rundvlees; soorten + heel veel heerlijke recepten
Hier vind je alles over rundvlees. Soorten rundvlees als biefstuk, picanha, ossenhaas en rosbief worden hier uitgelegd, inclusief recepten.
Hachee
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo runderpoulet
- 4-5 uien
- 500 ml runderbouillon
- 2 eetlepels witte wijnazijn
- 2 theelepels bruine basterdsuiker
- 3 laurierblaadjes
- 4 kruidnagels
- 50 gram boter
- 2 eetlepels bloem
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je hachee:
Laat het vlees minimaal een half uur, maar liever een uur, op kamertemperatuur komen.
Snijd de uien in grove stukken.
Verhit de boter en bak hier daarin in twee porties de poulet. Bak het vlees op een hoog vuur mooi bruin, kleur is smaak. Bestrooi de poulet met zout en peper naar smaak.
Haal het vlees uit de pan, voeg eventueel nog een beetje boter toe en bak de uien tot ze beginnen te verkleuren.
Blus af met de bouillon en voeg er de azijn, suiker, laurier en kruidnagels aan toe. (doe de kruidnagels in een thee-ei of zakje om ze later makkelijk terug te vinden of wrijf ze fijn met een vijzel) Verwarm de bouillon.
Voeg het vlees weer toe en breng alles tegen de kook aan en zet het met de deksel op de pan op een heel laag vuur. Laat het vlees in ongeveer 3 uur rustig gaar stoven. Roer tussendoor even om aanbranden te voorkomen.
Meng een half kopje water met de bloem en giet dit al roerende bij het vlees. Laat dit 5 minuten of langer doorkoken tot de saus de gewenste dikte heeft. Hou je van een dikke saus dan kun je eventueel meer bloem toevoegen. Blijf goed roeren als de bloem eenmaal is toegevoegd.
Serveer de hachee met gekookte aardappelen en rode kool.
Tafel lekker !!
Ik woon met mijn family in Australia (Townsville)
Mijn dochter komt vandaag op bezoek voor een paar dagen, uit Toowoomba.
Ik vraag wat wil je eten ,Hachee mam want dat heeft zij in a lange tijd niet meer gehad.
Zo ja nu momenteel staat op the kook plaat een grote pan met Hachee.
Ik ben 77 en geniet er nog veel van , en vandaag word het smullen , met zelf gemaakte rode kool, en aardappel puree.
Wat leuk om dit te lezen, geniet van het koken, de maaltijd en van elkaar.
Evan zeth
Heerlijk potje stoof, met grove puree en rode kool en appelstukjes erin.
Dat is een heerlijke combinatie Ed.
ik vind hachee het lekkerst bij een pot wortelstampot.
Is zeker een goede combinatie Benny, echt Hollandse pot.
Omg ik krijg hier zo’n enorme trek van 😂😂😂
Ik ga zo maar eens een pan maken. Heb altijd wel een setje vlees in de vriezer klaarliggen voor Hachée of runderstooflappen. Ik maak zowiezo altijd voor een aantal dagen tegelijk. Eerst met rode kool en gekookte aardappelen. Dag erna meestal patatje stoofvlees/zuur vlees (Hachée) .
Ik moet weg nu …
😄
Haha, dat horen we graag dat je trek krijgt van onze recepten. Smakelijk alvast, maar dat gaat vast wel lukken.
Heerlijk van gegeten.
Met lekkere kruimige aardappels.
Morgen bakken we de aardappeltjes weer op en dan is alles nog veel lekkerder…
Ik heb er wel 2 keer zoveel uien in gedaan.
Er kunnen nooit teveel uien in… 😉
Heerlijk Ate, met lekker veel uien en na een dag is hachee inderdaad nog lekkerder.
Had nog porties (zelf gemaakte) rode kool in de vriezer liggen, maar geen hachee meer, dus nu wederom een grote pan hachee aan het maken. Vries ik ook weer per portie in. Eet ik zomer en winter….heerlijk!!
Heerlijk, helemaal mee eens Eveline, het is altijd weer voor hachee. En die rode kool is erg lekker erbij.
Lekker van t weekend maken het is zomer maar. Smaakt dan ook prima!
Hachee is altijd lekker, en echt zomers is het weer toch niet. Geniet ervan Ray.
Gelukkig nog iemand die hachee klaar maakt zoals dat vroeger gebeurde. Inderdaad, met azijn, want wijn had de gewone mens niet! En de toevoeging van peperkoek gebeurde alleen in brabant en limburg.
Zulke recepten mogen ook echt niet verloren gaan.