• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, maart 22, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Vleesgerechten

Hachee volgens oud-Hollands recept

Met dit recept maak je echt lekkere hachee

door Connie Derks
in Vleesgerechten
1
2
Hachee

Hachee – volgens oud-Hollands recept zonder toeters en bellen want eenvoud is vaak toch het lekkerst.

Hachee volgens oud-Hollands recept

Er zijn van die vleesgerechten die al een eeuwigheid meegaan, dat zijn dan ook vaak de beste. Want het is niet voor niets dat het steeds opnieuw gemaakt wordt. Soms is er hier en daar een kleine aanpassing, maar de basis voor hachee is bijna altijd gelijk. Zo zal ook iedereen er zijn eigen twist aan geven door ander stoofvlees te gebruiken, meer of minder kruiden, azijn of uien te gebruiken. Het mag allemaal, wij geven richtlijnen en koken doe je op smaak en gevoel maar blijf bij de basis voor het beste resultaat.

Geen wijn maar azijn

Bij stoofvlees wordt vaak gebruikgemaakt van wijn, omdat dit een vrij ouderwets gerecht is en de wijn toen niet altijd op voorraad was, wordt hachee gemaakt met azijn. Het zuur van wijn of azijn en soms tomatenpuree is nodig om het rundvlees lekker zacht te krijgen. Door het vlees te stoven in zuur breekt het bindweefsel af wat er voor zorgt dat het zo lekker uit elkaar gaat vallen. Behalve zuur is tijd en kwaliteit natuurlijk ook een belangrijke factor om een lekkere hachee te maken.

Welk vlees voor hachee

Hachee maak je van rundvlees. Dit kunnen runderlappen, riblappen of sucadelappen zijn, maar meestal wordt hiervoor gebruikgemaakt van runderpoulet. Dit zijn de afsnijdsels die overblijven als de slager het vlees in porties snijdt. Je kunt het duurste vlees kiezen voor hachee, maar eigenlijk is dat zonde. Het leuke van runderpoulet is dat het in feite restvlees is en dat het daarmee vaak een stuk voordeliger is dan ander vlees.

Maak grote porties voor meerdere dagen, je kunt hachee namelijk perfect opwarmen en invriezen.

De dag erna nog lekkerder

Wat is het toch wat die stoofpotjes de dag erna zo veel lekkerder maakt? Stoofvlees staat uren te pruttelen dus je zou zeggen dat de smaken wel goed doortrokken zijn maar door het een dag vooraf te maken wordt het nog lekkerder. Daarom deze gouden tip. Maak altijd minimaal voor 2 dagen tegelijk. Het is evenveel werk. Hachee is prima in te vriezen en het is natuurlijk fijn dat je het soms alleen maar hoeft op te warmen zonder er veel voor te hoeven doen.

Hachee

Porties: 6-8 porties
Bereidingstijd: 240 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kg runderpoulet
  • 4-5 uien
  • 500 ml runderbouillon
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • 2 theelepels bruine basterdsuiker
  • 3 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels
  • 50 gram boter
  • 2 eetlepels bloem
  • zout/peper

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je hachee:

Laat het vlees minimaal een half uur, maar liever een uur, op kamertemperatuur komen. Snijd de uien in grove stukken.

Verhit de boter en bak hier in twee porties de poulet. Bak het vlees op een hoog vuur mooi bruin, kleur is smaak. Bestrooi de poulet met peper en zout naar smaak. Haal het vlees uit de pan, voeg eventueel nog een beetje boter toe en bak de uien tot ze beginnen te verkleuren. Blus af met de bouillon en voeg er de azijn, suiker, laurier en kruidnagels aan toe. (doe de kruidnagels in een thee-ei of zakje om deze later makkelijk terug te vinden of wrijf ze fijn met een vijzel)

Breng alles tegen de kook aan en zet het met de deksel op de pan op een zeer klein vuur. Laat het vlees in ongeveer 3 uur rustig gaar stoven. Roer tussendoor even om aanbranden te voorkomen.

Meng een half kopje water met de bloem en giet dit al roerende bij het vlees. Laat dit 5 minuten of langer doorkoken tot de saus de gewenste dikte heeft. Hou je van een dikke saus dan kun je eventueel meer bloem toevoegen. Blijf goed roeren wanneer de bloem eenmaal is toegevoegd. Serveer de hachee met gekookte aardappelen en rode kool.

Tafel lekker !!

Tags: VleesVlees - Rundvlees - Runderpoulet
DeelPin65Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

tartaar met een kaasvulling
Vleesgerechten

Tartaar met een kaasvulling

Cheeseburger
Vleesgerechten

Cheeseburger; klassiek Amerikaans fastfood

Blauwe kaasburger
Vleesgerechten

Blauwe kaasburger

Kip met 40 teentjes knoflook
Vleesgerechten

Kip met 40 teentjes knoflook

pittige kip
Vleesgerechten

Pittige kip in zoetzure ananassaus

Souvlaki
Vleesgerechten

Griekse souvlaki van varkenshaas

Oma’s gehaktballen
Vleesgerechten

Oma’s gehaktballen

runderrollade uit de oven
Vleesgerechten

Runderrollade uit de oven

Reacties 2

  1. Ine says:
    1 maand geleden

    Gelukkig nog iemand die hachee klaar maakt zoals dat vroeger gebeurde. Inderdaad, met azijn, want wijn had de gewone mens niet! En de toevoeging van peperkoek gebeurde alleen in brabant en limburg.

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      1 maand geleden

      Zulke recepten mogen ook echt niet verloren gaan.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

ananas
Specials

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

Heerlijk fris zo uit het vuistje, maar ook erg lekker in zowel hartige als zoete gerechten, verse ananas is een topper in de keuken.

Check het recept of lees de info
salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Rode kool met appel

Rode kool met appel; een fantastische combi

Recept in de picture

gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten
Pastagerechten

Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

Toe aan een dagje zonder vlees of een makkelijke maaltijd? Dan is deze gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten een perfecte keuze.

Check het recept of lees de info
Risotto met drie kazen

Risotto met drie kazen

ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin

Ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin

Handige kooktips

onderdelen keukenmachine
Kookschool

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Waar gebruik je al die onderdelen van de keukenmachine voor? Hier vind je een uitgebreide uitleg over het hoe en waarom van deze onderdelen.

Check het recept of lees de info
Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Leidse kaas

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Oosterse zalm uit de oven
  • Elise de Haan op Turkse bietensalade (vegetarisch)
  • Peggy Lieuwsjong-Schultz op Turkse bietensalade (vegetarisch)
  • O. Sandu op Oosterse zalm uit de oven
  • Elise de Haan op Gegratineerde aardappels met kwark
  • Gerard van der Leeuw op Gegratineerde aardappels met kwark
  • Redactie op Ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin
  • lea devriese op Ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin
  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..
  • Willem TenWolde op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen