Hachee – volgens oud-Hollands recept zonder toeters en bellen want eenvoud is vaak toch het lekkerst.
Hachee volgens oud-Hollands recept
Er zijn van die vleesgerechten die al een eeuwigheid meegaan, dat zijn dan ook vaak de beste. Want het is niet voor niets dat het steeds opnieuw gemaakt wordt. Soms is er hier en daar een kleine aanpassing, maar de basis voor hachee is bijna altijd gelijk. Zo zal ook iedereen er zijn eigen twist aan geven door ander stoofvlees te gebruiken, meer of minder kruiden, azijn of uien te gebruiken. Het mag allemaal, wij geven richtlijnen en koken doe je op smaak en gevoel maar blijf bij de basis voor het beste resultaat.
Geen wijn maar azijn
Bij stoofvlees wordt vaak gebruikgemaakt van wijn, omdat dit een vrij ouderwets gerecht is en de wijn toen niet altijd op voorraad was, wordt hachee gemaakt met azijn. Het zuur van wijn of azijn en soms tomatenpuree is nodig om het rundvlees lekker zacht te krijgen. Door het vlees te stoven in zuur breekt het bindweefsel af wat er voor zorgt dat het zo lekker uit elkaar gaat vallen. Behalve zuur is tijd en kwaliteit natuurlijk ook een belangrijke factor om een lekkere hachee te maken.
Welk vlees voor hachee
Hachee maak je van rundvlees. Dit kunnen runderlappen, riblappen of sucadelappen zijn, maar meestal wordt hiervoor gebruikgemaakt van runderpoulet. Dit zijn de afsnijdsels die overblijven als de slager het vlees in porties snijdt. Je kunt het duurste vlees kiezen voor hachee, maar eigenlijk is dat zonde. Het leuke van runderpoulet is dat het in feite restvlees is en dat het daarmee vaak een stuk voordeliger is dan ander vlees.
Maak grote porties voor meerdere dagen, je kunt hachee namelijk perfect opwarmen en invriezen.
De dag erna nog lekkerder
Wat is het toch wat die stoofpotjes de dag erna zo veel lekkerder maakt? Stoofvlees staat uren te pruttelen dus je zou zeggen dat de smaken wel goed doortrokken zijn maar door het een dag vooraf te maken wordt het nog lekkerder. Daarom deze gouden tip. Maak altijd minimaal voor 2 dagen tegelijk. Het is evenveel werk. Hachee is prima in te vriezen en het is natuurlijk fijn dat je het soms alleen maar hoeft op te warmen zonder er veel voor te hoeven doen.
Hachee
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kg runderpoulet
- 4-5 uien
- 500 ml runderbouillon
- 2 eetlepels witte wijnazijn
- 2 theelepels bruine basterdsuiker
- 3 laurierblaadjes
- 4 kruidnagels
- 50 gram boter
- 2 eetlepels bloem
- zout/peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je hachee:
Laat het vlees minimaal een half uur, maar liever een uur, op kamertemperatuur komen. Snijd de uien in grove stukken.
Verhit de boter en bak hier in twee porties de poulet. Bak het vlees op een hoog vuur mooi bruin, kleur is smaak. Bestrooi de poulet met peper en zout naar smaak. Haal het vlees uit de pan, voeg eventueel nog een beetje boter toe en bak de uien tot ze beginnen te verkleuren. Blus af met de bouillon en voeg er de azijn, suiker, laurier en kruidnagels aan toe. (doe de kruidnagels in een thee-ei of zakje om deze later makkelijk terug te vinden of wrijf ze fijn met een vijzel)
Breng alles tegen de kook aan en zet het met de deksel op de pan op een zeer klein vuur. Laat het vlees in ongeveer 3 uur rustig gaar stoven. Roer tussendoor even om aanbranden te voorkomen.
Meng een half kopje water met de bloem en giet dit al roerende bij het vlees. Laat dit 5 minuten of langer doorkoken tot de saus de gewenste dikte heeft. Hou je van een dikke saus dan kun je eventueel meer bloem toevoegen. Blijf goed roeren wanneer de bloem eenmaal is toegevoegd. Serveer de hachee met gekookte aardappelen en rode kool.
Tafel lekker !!
Gelukkig nog iemand die hachee klaar maakt zoals dat vroeger gebeurde. Inderdaad, met azijn, want wijn had de gewone mens niet! En de toevoeging van peperkoek gebeurde alleen in brabant en limburg.
Zulke recepten mogen ook echt niet verloren gaan.