Saté van lamsvlees – Ben je een fervent liefhebber van de Oosterse keuken? Of ben je gewoon op zoek bent naar een bijzonder vleesgerecht om je smaakpapillen te verwennen? Een heerlijke saté van lamsvlees is een traktatie die je niet wilt missen. Met zijn perfect gegrilde stukjes malse lamsbiefstuk, gemarineerd in exotische kruiden en specerijen en geserveerd met een lekkere ketjapsaus, is lamssaté een luchtige en smaakvolle lekkernij die je steeds weer zult willen maken.
Goed lamsvlees en een krachtige marinade
Een van de geheimen achter het verrukkelijke aroma en de onweerstaanbare smaak van de heerlijke saté van lamsvlees, schuilt in de marinade. Het lamsvlees wordt gemarineerd in een mengsel van knoflook, gember, limoensap, sojasaus, suiker en komijn. Natuurlijk mag ook een beetje pit niet ontbreken, daarvoor voeg je sambal toe. De combinatie van ingrediënten geeft het vlees een heerlijke smaak en helpt bij het mals maken van de stukjes lam. Het marineren van het vlees gedurende minstens een paar uur, of zelfs een nacht, zorgt ervoor dat de smaken diep doordringen en elke hap een ware smaaksensatie wordt.
Saté van lamsvlees klaarmaken; wat tips
Om een heerlijke saté van lamsvlees te maken kun je het beste het vlees lang laten marineren. Een uur minstens, maar nog liever een hele nacht. Dat geeft de marinade de tijd om goed in het vlees te trekken. Dit komt het uiteindelijke resultaat alleen maar ten goede. De bereidingstijd in het recept is exclusief de tijd dat het in de marinade staat.
Je kunt dit gerecht behalve op de barbecue uiteraard ook in de oven grillen of op een grillplaat. Je mist dan jammer genoeg wel de rokerige smaak die de barbecue er aan geeft.
Gebruik je houten of bamboe spiezen om de saté van lamsvlees aan te rijgen? Leg ze dan een uurtje voordat je het vlees er aan gaat rijgen in koud water. Ze zullen dan minder snel verbranden als je ze op de barbecue legt.
Ketjapsaus
Traditioneel wordt er bij saté van lamsvlees geen pindasaus gegeten, maar ketjapsaus. Een makkelijk receptje voor een ketjapsaus: verwarm een scheut zonnebloemolie, voeg hier 2 heel fijn gesnipperde rode uien, 2 teentjes gehakt knoflook, 1,5 theelepel sambal oelek, 100 ml ketjap manis en 50 ml limoensap aan toe. Laat dit zachtjes inkoken tot een stroperige saus.
Barbecue; recepten en tips voor een heerlijke zomer
Alles voor de barbecue. Goed barbecuevlees, recepten met vis, maar ook vegetarisch en we hebben uiteraard ook aan de bijgerechten voor de barbecue gedacht.
Lamsbiefstuk; het lekkerste stukje van het lam
Lamsbiefstuk, volgens sommigen het beste stuk van het lam! Moeilijk te maken? Nee! Ook jij kunt dat met deze recepten om van te watertanden!
Heerlijke saté van lamsvlees
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram lamsbiefstuk, in blokjes
- 2 eetlepels ketjap manis
- 1 eetlepel ketjap asin
- 1 eetlepel limoensap
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 2 cm gember, geraspt of zeer fijn gesneden
- 1/2 theelepel korianderpoeder
- 1/2 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel gula djawa of bruine basterd suiker
- 1 theelepel sambal oelek
- 1 eetlepel zonnebloemolie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je saté van lamsvlees:
Meng in een schaal de 2 soorten ketjap, het limoensap, de knoflook, de gember, de koriander, de komijn, de gula djawa of de bruine suiker, de sambal oelek en de olie tot een marinade. Leg het vlees erin en laat het minstens een uur marineren.
Rijg het vlees aan de spiesjes. Maak 8 grote spiezen of meerdere kleine spiezen. Doe wat je zelf het handigst vindt.
Verhit de barbecue en gril de saté van lamsvlees rondom bruin en gaar. Serveer direct, eventueel met de ketjapsaus uit de tekst hierboven. Je kunt de saté ook in de oven of op een grillplaat grillen.
Vers stokbrood is er heerlijk bij, maar voor een complete maaltijd kun je er ook rijst en wat gewokte groente bij geven.
Tafel lekker !!