- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Hertenbiefstuk met pastinaakpuree en paddenstoelen

Hertenbiefstuk met pastinaakpuree en paddenstoelen –  Ben je van plan om een speciaal dinertje te geven en wil je eens goed uitpakken en iets niet alledaags serveren? Dan is wild zeker een goede optie. In de herfst en winter is wild in het seizoen, dus pas je het best ook je groenten hierop aan. Wij maakten een super malse hertenbiefstuk met pastinaakpuree en paddenstoelen. Voor de paddenstoelen maakt het niet zoveel uit welke je gebruikt. Kijk gewoon even wat er bij je groenteboer of de beter gesorteerde supermarkt ligt en kies de soorten die je zelf lekker vindt. We serveerden het gerecht met een romige portsaus[1].


Hertenbiefstuk met pastinaakpuree en paddenstoelen

Vleesgerecht[2] voor 4 personen

Voor de hertenbiefstuk:

Voor de pastinaakpuree en paddenstoelen:

Maak eerst de portsaus[3] en houd de saus warm op een laag vuurtje (of warm het later op).

Voor de hertenbiefstuk:

Haal het vlees minstens 2 uur van tevoren uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur is. Dep goed droog met keukenpapier. Kruid aan alle kanten met peper en zout. Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur met de olijfolie. Leg de biefstukken in de pan en laat 2 minuten bakken tot het vlees aan 1 kant bruin is. Beweeg het vlees regelmatig heen en weer. Doe de boter na 1 minuut bakken in erbij. Draai het vlees en bak de andere kant ook bruin terwijl je het in de pan blijft bewegen. Draai het vlees dan regelmatig om en zorg dat alle kanten gebakken worden. Schep met een lepel het olie-botermengsel zo nu en dan over het vlees. Na 4 minuten haal je de biefstukken uit de pan. Laat het vlees rusten in aluminiumfolie. Snijd het vlees tegen de draad in.

Voor de pastinaakpuree met paddenstoelen:

Hak de knoflook fijn. Snijd de aardappels en pastinaak in gelijke stukken en kook ze in ruim water met zout naar smaak net aan gaar. Doe de knoflook er de laatste minuut bij.  Giet af en strooi de blaadjes van 4 takjes tijm erbij.  Laat even uitstomen. Verwarm de melk in een steelpan (niet koken). Stamp de aardappels en pastinaak fijn met een stamper en giet beetje bij beetje de warme melk erbij tot je een smeuïg geheel krijgt. Gebruik niet alle melk als de puree al smeuïg genoeg is of verwarm nog een beetje bij als deze nog iets te droog is. Roer de boter erdoor en kruid met peper en zout naar smaak. Maak ondertussen de paddenstoelen schoon met keukenpapier of een borsteltje en snijd in grove stukken. Bak ze in de olijfolie en boter samen met de tijm tot ze gaar zijn. Kruid met peper en zout.

Tafel lekker!

Links in dit artikel:
  1. portsaus: https://lekkertafelen.nl/recepten/portsaus/
  2. Vleesgerecht: https://lekkertafelen.nl/rubriek/recepten/hoofdgerecht/hoofdgerechten-met-vlees/
  3. portsaus: https://lekkertafelen.nl/recepten/portsaus/