Indisch gekruide rookworst – Rookworst is een typisch Hollands product. Rookworsten worden natuurlijk vooral gegeten bij de traditionele winterse gerechten als stamppotten, erwtensoep of bruinebonensoep of in plakjes bij de borrel. Allemaal heerlijk, maar met rookworst kun je veel meer doen.
Om je te laten zien dat je met rookworst hele andere dingen kunt doen geef ik je een recept voor Indisch gekruide rookworst. Deze rookworstvariatie kun je gebruiken voor veel verschillende dingen. Want deze rookworst is ook heerlijk bij je favoriete stamppotje (op de foto met paksoistamppot), en zeker ook als snack! Maar met witte rijst en wat gewokte groenten maak je een compleet ander gerecht. En wat dacht je van Indisch gekruide rookworst als origineel rijsttafelgerecht?
Er zijn tegenwoordig heel veel soorten rookworst te koop. In de supermarkt liggen magere rookworsten, kiprookworsten, runderrookworsten etc. Maar koop eens een rookworst bij de slager. Die rookworsten zijn rauw, en moet je dus wel zelf wellen (tegen de kook aan houden in ruim water) voor je ze kunt eten. Dat kost je ongeveer 20 minuten, maar die tijd is het zeker waard. Terwijl je de rest van je maaltijd klaar maakt kan de rookworst wellen. Proef het verschil … en voortaan kies je vast vaker voor een echte, verse rookworst!
In onderstaand recept wordt de rookworst niet geweld, maar 20 minuten gesmoord in ketjapsaus. Zo wordt de rookworst ook gaar. De hoeveelheid sambal kun je naar smaak aanpassen. Als je het extra pittig wilt, doe je er wat extra in. In dit gerecht zou ik de sambal niet helemaal weglaten. Met de aangegeven hoeveelheden wordt het niet te scherp.
Indisch gekruide rookworst
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 verse rookworsten, in plakjes
- 1 kleine ui, heel fijn gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- ½ tl gemberpoeder
- ½ tl gemalen komijn
- ½ tl gemalen koriander
- 1 tl sambal oelek
- 1 el limoensap
- 150 ml ketjap manis
- neutrale olie om in te bakken
- gebakken uitjes
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Indisch gekruide rookworst:
Verhit wat olie in een wijde koekenpan of braadpan. Bak hierin de ui en de knoflook in een paar minuten glazig. Doe dan de in plakjes gesneden rookworsten in de pan en bak deze mee tot ze licht beginnen te kleuren. Voeg dan de gemberpoeder, koriander, komijn en sambal toe. Bak deze ook even mee. Blus af met de ketjap manis en het limoensap. Laat dit op een laag vuurtje 20 minuten heel zachtjes pruttelen. Voeg als de saus te dik is een scheutje heet water toe om te verdunnen.
Bestrooi de Indisch gekruide rookworst voor het serveren met gebakken uitjes.
Tafel lekker !!
Sorry, maar mijn Indische man en ik (die altijd super Indische gerechten maak) vonden dit recept echt niet lekker! Je blijft die rookworstsmaak proeven, die ik echt niet vind combineren met de kruiden, die overigens wel heel lekker zijn bij Babi of Ajam. Dus niet aan te bevelen!
Dit is een recept met rookworst Annelies. Het lijkt me logisch en ook te verwachten, dat het naar rookworst blijft smaken.
Als ik iets wilde dat naar ajam of babi smaakte, had ik dat wel gebruikt.
Maar smaken verschillen nou eenmaal…