Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Kai panang ( Thaise kip in pindacurry)

Kai panang is één van de meest populaire curry’s uit Thailand. Normaliter gemaakt met kip, maar maak kai panang ook gerust met varkensvlees of rundvlees.

Kai panang is één van de meest populaire curry’s uit Thailand. Normaliter gemaakt met kip, maar heb je toevallig nog een stukje rund- of varkensvlees liggen, schroom niet om deze rijke curry te serveren. Dit is een heerlijk licht pikant Thais stoofgerecht. Serveer volgens de aanwijzingen onderaan het recept en je waant je voor even in Thailand.

Kijken, voelen, ruiken, proeven

Dit Thaïse stoofgerecht is er nu echt één waarvoor je graag een keertje over de markt struint. De ingrediënten kies je zorgvuldig bij de poelier en de groenteman. Ook de rijstolie is ongetwijfeld op de markt verkrijgbaar. Niet? Duik dan nog even de toko in. De inspiratie die je onderweg meeneemt komt straks helemaal van pas in de keuken. Die inspiratie neem je als het ware mee de pan in. Als tijdens het koken de geuren uit het gerecht vrij komen snap je wat ik bedoel. En dat proef je terug op het bord. Diezelfde inspiratie kun je op subtiele wijze in je presentatie verwerken.

Kai Panang

Vleesgerecht voor 4 personen

Pinda’s en noten worden veel gebruikt in de Thaise keuken. In de kai panang wordt pindakaas gebruikt en die maak je heel eenvoudig zelf. Doe een hoeveelheid pinda’s in een keukenmachine of sterke blender. Doe er wat olie bij, en laat simpelweg draaien. Je ziet de pindakaas vanzelf ontstaan. Voeg eventueel olie bij om jouw favoriete structuur te bereiken.

  • 400 gram kipfilet in fijne reepjes gesneden ( dit gaat het best als ze even in de diepvriezer heeft gelegen)
  • 3 teentjes knoflook gesnipperd
  • 1 middelgrote rode ui fijn gesneden
  • 5 eetlepels rijstolie
  • 2 eetlepels rode currypasta
  • 2,5 dl kokosmelk
  • 3 eetlepels pindakaas
  • 1 eetlepel vissaus
  • 1 eetlepel donkere sojasaus
  • 1 eetlepel limoensap
  • 4 a 5 limoenblaadjes
  • 2 bosuien (lente uitjes)
  • 2 oranje paprika’s
  • 1 zakje snelkookrijst
  • Basilicum en platte peterselie om af te werken

Verhit de olie in de wok tot je er licht rook vanaf ziet komen. Een hete wok is echt van groot belang. Roerbak de knoflook en ui kort (30 sec.) in de hete olie. Doe er dan de kip bij en laat al omscheppend licht kleuren.

Haal de kip uit de wok en verwarm in de overgebleven olie, de rode currypasta. Zodra je de currypasta echt ruikt voeg je de kokosolie bij die je dan weer naar het kookpunt brengt. Zet vervolgens het vuur helemaal laag en voeg er de pindakaas en limoenblaadjes aan toe. Meng alles goed en doe de licht gewokte kip er weer bij.

Voeg vissaus, sojasaus en limoensap bij en laat nog even zachtjes sudderen.

Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de paprika in blokjes, en snijd de bosuitjes over de lengte doormidden. Schep de paprika en wat fijn gesneden basilicum door de rijst en leg de gehalveerde bosuitjes erbij.

Serveer de kai panang in kleine kommetjes. Ook deze kommetjes leuk je even op met basilicum (koriander kan ook), bosuitjes en nog een klein stukje oranje paprika.

Tafel lekker.

Printen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.