Kalfsgehaktballen – Ben jij een liefhebber van onze oer-Hollandse gehaktbal? Dan hebben we iets leuks voor je. Namelijk de Hollandse kalfsgehaktbal. Van kalfsgehakt kun je, net als van rundergehakt, heerlijke gehaktballen maken. De kalfsgehaktballen zijn wat fijner van structuur, en wat zachter van smaak. Koop eens een pondje kalfsgehakt en probeer het gewoon een keer. We denken dat je daarna vaker kalfsgehaktballen zult maken! Serveer ze met aardappelpuree en gekookte groente, of bij een lekker stamppotje.
Kalfsgehakt
Helaas wordt er in Nederland maar weinig kalfsvlees gegeten. Een beetje vreemd is dat wel, want we zijn wel grootgebruikers van zuivelproducten. Om al die melk te produceren worden er een heleboel kalfjes geboren, vrouwelijke kalfjes die niet opgroeien tot melkkoeien, en natuurlijk ook stierkalfjes. Die worden dus allemaal geslacht. En het meeste van dat vlees verdwijnt naar het buitenland omdat men het hier zo zielig vindt om kalfjes te slachten. Conclusie; of er moet drastisch minder zuivel geproduceerd worden, of er moet meer kalfsvlees gegeten worden. Begin eens met kalfsgehaktballen. Kalfsgehakt is een mager alternatief voor rundergehakt. Het gehakt heeft een fijnere structuur en is lichter van kleur dan ander gehakt. Kalfsgehakt heeft een aantal voordelen vergeleken met bijvoorbeeld rundergehakt of lamsgehakt. Er zit bijvoorbeeld minder vet in en dus ook minder calorieën, maar er zitten wel veel eiwitten en voedingsstoffen in. Dat maakt het een gezonde keuze voor wie op zoek is naar een magere proteïnebron.
Kalfsgehaktballen – tips
Ben je op zoek naar een lekker borrelhapje? Je kunt dit recept ook gebruiken om kleine kalfsgehaktballen te maken, die je dan aan een prikkertje serveert.
Behalve bij een warme maaltijd zijn kalfsgehaktballen ook heerlijk op een broodje. Maak dus eens een ander broodje bal! Besmeer een zacht wit bolletje met roomboter, snijd de gehaktbal in plakjes en leg die op het broodje. Serveer er een lik milde mosterd of mayonaise bij.
Kalfsgehaktballen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram kalfsgehakt
- 1 sjalot, heel fijn gesnipperd
- 2 eetlepels peterselie, gehakt
- 2 eetlepels panko of paneermeel
- 1 ei
- 1 eetlepel koffieroom of kookroom
- 1 theelepel zout
- 0,5 theelepel witte peper
- boter om in te bakken
- olie om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je kalfsgehaktballen:
Verhit een klein klontje boter in een pan en fruit hierin de sjalot even aan.
Doe het gehakt in een kom en meng het met de sjalot, de panko, het ei, de peterselie, de nootmuskaat, de room en de peper en zout. Meng alles goed door elkaar, verdeel het geheel in vier porties en draai daar vier gehaktballen van. Let er op dat er geen ‘naadjes’ meer in de kalfsgehaktballen zitten.
Leg de gehaktballen op een bord en zet dat voor een half uur in de koelkast om ze op te laten stijven.
Verhit een flinke klont boter en een scheutje olie in een braadpan. Bak de kalfsgehaktballen rondom bruin aan. Als het te hard gaat zet dan het vuur wat lager.
Voeg dan voorzichtig de bouillon toe, en sudder de gehaktballen op een laag vuurtje in een half uur gaar. Draai ze af en toe even om met een vleestang.
Serveer de kalfsgehaktballen bijvoorbeeld bij een aardappelpuree en wat gekookte groente.
Tafel lekker !!
Het is meer dan aangenaam om de recepten te kunnen lezen en het eventueel recept te kunnen afdrukken, Alleen wordt men krankzinnig van de reclame die er steeds tussen komt zelfs als men meld geen interesse te hebben. Waarom laten jullie dat toe? Moet men dan alle reclame weigeren om er niet mee geconfronteerd te worden? Alstublieft zeg!
Hoogachtend,
André Ghersin
Beste André, heeft u enig idee hoeveel energie er gestopt wordt in het publiceren van de recepten op deze website? Die recepten krijgt u, dankzij de adverteerders, helemaal gratis. Heeft u liever een alternatief? Dan kan. Met een maandelijks betaald abonnement kunt u de website reclamevrij bekijken. Ik ben heel benieuwd of u dat een goed alternatief vindt.