• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
dinsdag, september 26, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Vleesgerechten

Kalfsgehaktballen; zo maak je de allerlekkerste

Bij de maaltijd, bij de borrel, maar ook bij een broodje

door Elise de Haan
in Vleesgerechten
0
2
Kalfsgehaktballen

Kalfsgehaktballen – Ben jij een liefhebber van onze oer-Hollandse gehaktbal? Dan hebben we iets leuks voor je. Namelijk de Hollandse kalfsgehaktbal. Van kalfsgehakt kun je, net als van rundergehakt, heerlijke gehaktballen maken. De kalfsgehaktballen zijn wat fijner van structuur, en wat zachter van smaak. Koop eens een pondje kalfsgehakt en probeer het gewoon een keer. We denken dat je daarna vaker kalfsgehaktballen zult maken! Serveer ze met aardappelpuree en gekookte groente, of bij een lekker stamppotje.

Kalfsgehakt

Helaas wordt er in Nederland maar weinig kalfsvlees gegeten. Een beetje vreemd is dat wel, want we zijn wel grootgebruikers van zuivelproducten. Om al die melk te produceren worden er een heleboel kalfjes geboren, vrouwelijke kalfjes die niet opgroeien tot melkkoeien, en natuurlijk ook stierkalfjes. Die worden dus allemaal geslacht. En het meeste van dat vlees verdwijnt naar het buitenland omdat men het hier zo zielig vindt om kalfjes te slachten. Conclusie; of er moet drastisch minder zuivel geproduceerd worden, of er moet meer kalfsvlees gegeten worden. Begin eens met kalfsgehaktballen. Kalfsgehakt is een mager alternatief voor rundergehakt. Het gehakt heeft een fijnere structuur en is lichter van kleur dan ander gehakt. Kalfsgehakt heeft een aantal voordelen vergeleken met bijvoorbeeld rundergehakt of lamsgehakt. Er zit bijvoorbeeld minder vet in en dus ook minder calorieën, maar er zitten wel veel eiwitten en voedingsstoffen in. Dat maakt het een gezonde keuze voor wie op zoek is naar een magere proteïnebron.

Kalfsgehaktballen – tips

Ben je op zoek naar een lekker borrelhapje? Je kunt dit recept ook gebruiken om kleine kalfsgehaktballen te maken, die je dan aan een prikkertje serveert.

Behalve bij een warme maaltijd zijn kalfsgehaktballen ook heerlijk op een broodje. Maak dus eens een ander broodje bal! Besmeer een zacht wit bolletje met roomboter, snijd de gehaktbal in plakjes en leg die op het broodje. Serveer er een lik milde mosterd of mayonaise bij.

Kalfsgehaktballen

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 45 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 500 gram kalfsgehakt
  • 1 sjalot, heel fijn gesnipperd
  • 2 eetlepels peterselie, gehakt
  • 2 eetlepels panko of paneermeel
  • 1 ei
  • 1 eetlepel koffieroom of kookroom
  • 1 theelepel zout
  • 0,5 theelepel witte peper
  • boter om in te bakken
  • olie om in te bakken

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je kalfsgehaktballen:

Verhit een klein klontje boter in een pan en fruit hierin de sjalot even aan.

Doe het gehakt in een kom en meng het met de sjalot, de panko, het ei, de peterselie, de nootmuskaat, de room en de peper en zout. Meng alles goed door elkaar, verdeel het geheel in vier porties en draai daar vier gehaktballen van. Let er op dat er geen ‘naadjes’ meer in de kalfsgehaktballen zitten.

Leg de gehaktballen op een bord en zet dat voor een half uur in de koelkast om ze op te laten stijven.

Verhit een flinke klont boter en een scheutje olie in een braadpan. Bak de kalfsgehaktballen rondom bruin aan. Als het te hard gaat zet dan het vuur wat lager.

Voeg dan voorzichtig de bouillon toe, en sudder de gehaktballen op een laag vuurtje in een half uur gaar. Draai ze af en toe even om met een vleestang.

Serveer de kalfsgehaktballen bijvoorbeeld bij een aardappelpuree en wat gekookte groente.

Tafel lekker !!

DeelPin6Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Kalfswangen in rode wijn
Stoofschotel

Kalfswangen in rode wijn

kalfsbiefstuk
Vleesgerechten

Kalfsbiefstuk

Kalfskotelet bakken
Vleesgerechten

Kalfskotelet bakken

Kalfskroketten
Recepten

Kalfskroketten

Kalfssoep met prei en gehaktballetjes
Soep

Kalfssoep; met prei en gehaktballetjes

Kalfsragout
Vleesgerechten

Kalfsragout zelf maken is echt niet moeilijk

stoven met kalfsvlees
Specials

Stoven met kalfsvlees; Deze recepten wil je niet missen

Stoofpot van kalfsschouder recept
Stoofschotel

Stoofpot van kalfsschouder; De dag erna nog lekkerder

Reacties 2

  1. André Ghersin says:
    5 maanden geleden

    Het is meer dan aangenaam om de recepten te kunnen lezen en het eventueel recept te kunnen afdrukken, Alleen wordt men krankzinnig van de reclame die er steeds tussen komt zelfs als men meld geen interesse te hebben. Waarom laten jullie dat toe? Moet men dan alle reclame weigeren om er niet mee geconfronteerd te worden? Alstublieft zeg!
    Hoogachtend,
    André Ghersin

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      5 maanden geleden

      Beste André, heeft u enig idee hoeveel energie er gestopt wordt in het publiceren van de recepten op deze website? Die recepten krijgt u, dankzij de adverteerders, helemaal gratis. Heeft u liever een alternatief? Dan kan. Met een maandelijks betaald abonnement kunt u de website reclamevrij bekijken. Ik ben heel benieuwd of u dat een goed alternatief vindt.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Krieltjes
Specials

Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes

Hou jij ook zo van krieltjes? Krieltjes zijn kleine aardappeltjes waarmee je veel meer kunt dan basic koken en bakken. Lekker om te variëren!

Check het recept of lees de info
Sucadelappen

Sucadelappen; minder vet dan riblappen

Oesterzwammen

Oesterzwammen; pak eens een duurzame paddenstoel!

Gebraden kip

Gebraden kip; Sharing food bij uitstek

Recept in de picture

Gehaktbrood met verse kruiden
Vleesgerechten

Gehaktbrood met verse kruiden

Een groot stuk vlees serveren, maar niet ingewikkeld? Een gehaktbrood met verse kruiden zet je zo op tafel, en mislukken kan bijna niet!

Check het recept of lees de info
pompoen ovenschotel

Pompoen ovenschotel

Gevulde aardappelen met gorgonzola

Gevulde aardappelen met gorgonzola

Handige kooktips

zelf soezen maken
Bakken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Bijna niemand wil zelf soezen maken. Het lijkt veel werk en ze kunnen mislukken. Maar met dit recept en deze tips bak jij perfecte soezen.

Check het recept of lees de info
Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Mosselen bewaren

Mosselen bewaren, Zo doe je dat het best

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Currysoep met courgette
  • Margo Gielkens op Currysoep met courgette
  • Evie op Gezonde, zachte, lichtbruine bolletjes met lijnzaad
  • Redactie op Gebakken appel op brood
  • Lidy Schalekamp op Gebakken appel op brood
  • J de Clerck op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Zwitserse aardappelschotel; met gevulde tomaten en Emmentaler
  • Connie Derks op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Hans op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen