Kalfsgehaktballen – Ben je een liefhebber van onze oer-Hollandse gehaktbal? Dan vind je dit vast een leuk recept. Namelijk de Hollandse kalfsgehaktbal. Van kalfsgehakt kun je, net als van rundergehakt, heerlijke gehaktballen maken. De kalfsgehaktballen zijn wat fijner van structuur, en wat zachter van smaak. Koop eens een pondje kalfsgehakt en probeer het gewoon een keer. Je gaat daarna vast vaker kalfsgehaktballen maken! Serveer ze met aardappelpuree en gekookte groente, of bij een lekker stamppotje.
Kalfsgehakt
Helaas wordt er in Nederland maar weinig kalfsvlees gegeten. Een beetje vreemd is dat wel, want de Nederlanders zijn wel grootgebruikers van zuivelproducten. Om al die melk te produceren worden er heel veel kalfjes geboren, vrouwelijke kalfjes die niet opgroeien tot melkkoeien, en natuurlijk ook stierkalfjes. Die worden dus allemaal geslacht. En het meeste van dat vlees verdwijnt naar het buitenland omdat men het hier zo zielig vindt om kalfjes te slachten. Conclusie; of er moet drastisch minder zuivel geproduceerd worden, of er moet meer kalfsvlees gegeten worden. Begin eens met kalfsgehaktballen. Kalfsgehakt is een mager alternatief voor rundergehakt. Het gehakt heeft een fijnere structuur en is lichter van kleur dan ander gehakt. Kalfsgehakt heeft een aantal voordelen vergeleken met bijvoorbeeld rundergehakt of lamsgehakt. Er zit bijvoorbeeld minder vet in en dus ook minder calorieën, maar er zitten wel veel eiwitten en voedingsstoffen in. Dat maakt het een gezonde keuze voor wie op zoek is naar een magere proteïnebron.
Kalfsgehaktballen of kalfsgehaktballetjes
Ben je op zoek naar een lekker borrelhapje? Je kunt dit recept ook gebruiken om kleine kalfsgehaktballen te maken, die je dan aan een prikkertje serveert.
Behalve bij een warme maaltijd zijn kalfsgehaktballen ook heerlijk op een broodje. Maak dus eens een ander broodje bal! Besmeer een zacht wit bolletje met roomboter, snijd de gehaktbal in plakjes en leg die op het broodje. Serveer er een lik milde mosterd of mayonaise bij.
Kalfsvlees; waarom eten we dat niet vaker?
In Nederland wordt wel kalfsvlees geproduceerd, maar weinig gegeten. Toch is het erg lekker, dus tijd voor kalfsvlees!
Gehaktballen; oneindig veel variatie!
Ze worden overal ter wereld gegeten, gemaakt van allerlei soorten vlees, op allerlei manieren gekruid, in ontelbare variaties; gehaktballen!
Kalfsgehaktballen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram kalfsgehakt
- 1 sjalot, heel fijn gesnipperd
- 2 eetlepels peterselie, gehakt
- 2 eetlepels panko of paneermeel
- 1 ei
- 1 eetlepel koffieroom of kookroom
- 1 theelepel zout
- 0,5 theelepel witte peper
- boter om in te bakken
- olie om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je kalfsgehaktballen:
Verhit een klein klontje boter in een pan en fruit hierin de sjalot even aan.
Doe het gehakt in een kom en meng het met de sjalot, de panko, het ei, de peterselie, de nootmuskaat, de room en de zout en peper. Meng alles goed door elkaar, verdeel het geheel in vier porties en draai daar vier gehaktballen van. Let er op dat er geen ‘naadjes’ meer in de kalfsgehaktballen zitten.
Leg de gehaktballen op een bord en zet dat voor een half uur in de koelkast om ze op te laten stijven.
Verhit een flinke klont boter en een scheutje olie in een braadpan. Bak de kalfsgehaktballen rondom bruin aan. Als het te hard gaat zet dan het vuur wat lager.
Voeg dan voorzichtig de bouillon toe, en sudder de gehaktballen op een laag vuurtje in een half uur gaar. Draai ze af en toe even om met een vleestang.
Serveer de kalfsgehaktballen bijvoorbeeld bij een aardappelpuree en wat gekookte groente.
Tafel lekker !!