Kalfsgehaktballetjes met champignons in roomsaus – Als je weer eens gehaktballetjes maakt, neem dan eens kalfsgehakt in plaats van rundergehakt of half-om-half. Het is weer eens wat anders en zeker zo lekker. Kalfsvlees is mager vlees, met een fijne structuur. Het is licht van kleur en zacht van smaak. Naarmate het kalf ouder wordt, wordt de kleur van het vlees donkerder. Kalfsgehaktballetjes met champignons in roomsaus zijn een prima gerecht voor een doordeweekse maaltijd, maar kunnen ook heel goed geserveerd worden bij een wat meer bijzondere gelegenheid.
Eet eens wat vaker kalfsvlees
Ga eens voor die kalfsgehaktballetjes met champignons in roomsaus. Er wordt in Nederland niet heel veel kalfsvlees gegeten en dat mag best veranderen. 90% van het Nederlandse kalfsvlees wordt geëxporteerd. De reden dat er wel zoveel kalveren worden geboren in Nederland, is omdat melkkoeien regelmatig een kalf moeten werpen om melk te blijven produceren. Een klein deel van de vrouwelijke kalveren wordt gebruikt in de melkveehouderij. De stiertjes en de rest van de vrouwelijke kalveren worden gemest tot vleeskalveren en vervolgens geslacht. Een kalf is tot de leeftijd van een jaar een kalf. Daarna is het een rund.
Kalfsgehaktballetjes met champignons in roomsaus passen bij veel andere smaken
Kalfsgehaktballetjes met champignons in roomsaus is een vleesgerecht dat zacht van smaak is. Je kunt het daarom met veel andere smaken combineren. De champignons kun je eventueel vervangen door gemengde paddenstoelen. Je kunt dit gerecht heel goed van tevoren klaarmaken en weer opwarmen op het moment dat je wilt gaan eten.
Gehaktballetjes
De lekkerste gehaktballetjes? Die vind je op Lekker Tafelen! Internationale balletjes, kipgehaktballetjes, balletjes voor elke smaak!
Kalfsvlees; waarom eten we dat niet vaker?
In Nederland wordt wel kalfsvlees geproduceerd, maar weinig gegeten. Toch is het erg lekker, dus tijd voor kalfsvlees!
Recepten met champignons; genieten van verse paddenstoelen
Champignons zijn de meest verkochte en meest gebruikte paddenstoelen. Laat je inspireren door onze verrassende recepten met champignons.
Kalfsgehaktballetjes met champignons in roomsaus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram kalfsgehakt
- rasp van een halve citroen
- 1 eetlepel citroensap
- 1 ei
- 3 eetlepels paneermeel
- 1 theelepel zout
- zwarte peper
- 10 blaadjes salie, fijn gesneden
- 250 gram champignons
- 200 ml crème fraîche
- 150 ml runderbouillon
- boter om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je kalfsgehaktballetjes met champignons in roomsaus:
Doe het gehakt met de citroenrasp, het citroensap, de helft van de salie, het zout, het paneermeel, het ei en wat zwarte peper in een grote kom. Meng alles goed door elkaar en vorm er balletjes van, ter grootte van een golfbal. Leg ze op een bord en laat een half uur opstijven in de koelkast.
Verhit wat boter in een braadpan. Bak hier in de ui met de knoflook glazig. Voeg dan de champignons toe en bak die mee tot ze gaar zijn. Roer de crème fraîche er door en verdun de saus met de bouillon. Als het te dun wordt, laat de saus dan nog even inkoken. Breng op smaak met zout en peper.
Verhit wat boter in een grote koekenpan. Bak hier in de gehaktballetjes rondom bruin en gaar. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
Als de gehaktballetjes gaar zijn, schep ze dan voorzichtig door de saus. Strooi de andere helft van de salie erover om te garneren.
Serveer met gnocchi, pasta, of gekookte aardappels en gekookte groente of een groene salade.
Tafel lekker !!
Ik word hoe langer hoe meer fan van jullie site. Vandaag hebben we gesmuld van deze gehaktballetjes in roomaus. In plaats van champignons heb ik eekhoorntjesbrood genomen en als pasta tagiatella met eekhoorntjesbrood. Ik had geen gekleurde bietjes, dus werden het rode , even voorgekookt en daarna in de oven. Helemaal top!
Klinkt goed, Margriet! Eekhoorntjesbrood in plaats van champignons lijkt ons ook erg lekker. Goed idee!