Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Kalfsgehaktballetjes met champignons in roomsaus

Drink je melk? Eet dan ook eens vaker kalfsvlees. Bij dit recept voor Kalfsgehaktballetjes met champignons in roomsaus leggen we je uit waarom.

0 260

Kalfsgehaktballetjes met champignons in roomsaus – Als je weer eens gehaktballetjes maakt, neem dan eens kalfsgehakt in plaats van rundergehakt of half-om-half. Het is weer eens wat anders en zeker zo lekker. Kalfsvlees is mager vlees, met een fijne structuur. Het is licht van kleur en zacht van smaak. Naarmate het kalf ouder wordt, wordt de kleur van het vlees donkerder.

Er wordt in Nederland niet heel veel kalfsvlees gegeten. 90% van het Nederlandse kalfsvlees wordt geëxporteerd. De reden dat er wel zoveel kalveren worden geboren in Nederland, is omdat melkkoeien regelmatig een kalf moeten werpen om melk te blijven produceren. Een klein deel van de vrouwelijke kalveren wordt gebruikt in de melkveehouderij. De stiertjes en de rest van de vrouwelijke kalveren worden gemest tot vleeskalveren en vervolgens geslacht. Een kalf is tot de leeftijd van een jaar een kalf. Daarna is het een rund.

Kalfsgehaktballetjes met champignons in roomsaus is een gerecht dat zacht van smaak is. Je kunt het daarom met veel andere smaken combineren. De champignons kun je eventueel vervangen door gemengde paddenstoelen.

Kalfsgehaktballetjes met champignons in roomsaus

Vleesgerecht voor 3 tot 4 personen:

  • 500 gram kalfsgehakt
  • rasp van een halve citroen
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 ei
  • 3 eetlepels paneermeel
  • 1 theelepel zout
  • zwarte peper
  • 10 blaadjes salie, fijn gesneden
  • 250 gram champignons
  • 200 ml crème fraîche
  • 150 ml runderbouillon
  • boter om in te bakken

Zo maak je kalfsgehaktballetjes met champignons in roomsaus:

Doe het gehakt met de citroenrasp, het citroensap, de helft van de salie, het zout, het paneermeel, het ei en wat zwarte peper in een grote kom. Meng alles goed door elkaar en vorm er balletjes van, ter grootte van een golfbal. Leg deze op een bord en laat een half uur opstijven in de koelkast.

Verhit wat boter in een braadpan. Bak hier in de ui met de knoflook glazig. Voeg dan de champignons toe en bak deze mee tot ze gaar zijn. Roer de crème fraîche er door en verdun de saus met de bouillon. Als het te dun wordt, laat de saus dan nog even inkoken. Breng op smaak met peper en zout.

Verhit wat boter in een grote koekenpan. Bak hier in de gehaktballetjes rondom bruin en gaar. Dit duurt ongeveer 10 minuten.

Als de gehaktballetjes gaar zijn, schep ze dan voorzichtig door de saus. Strooi de andere helft van de salie erover om te garneren.

Serveer met gnocchi, pasta, of gekookte aardappels en gekookte groente of een groene salade.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer