Kalfsvleesrolletjes uit Italië; Involtini di vitello – Alleen de naam van het recept al doet je watertanden. Maar wat is het eigenlijk? Involtini betekent niets anders dan rol of rolletje. Vitello staat voor kalfsvlees. In het Nederlands heet het dan kalfsvleesrolletje. Dan klinkt Involtini di vitello toch een stuk beter, vind je ook niet? De Italiaanse keuken kent geweldige recepten met geweldige namen. Dit recept voor kalfsvleesrolletjes is een van die wereldberoemde klassiekers onder de vleesgerechten.
Die kalfsvleesrolletjes zien er natuurlijk prachtig uit. Dat maakt dit gerecht dan ook heel geschikt om als hoofdgerecht te serveren bij een speciaal etentje. Het gerecht is vast makkelijker te maken dan je verwacht. Dus ga er gewoon eens voor. Daar ga je echt geen spijt van krijgen.
Kalfslapjes koop je bij de slager
Kalfsvleesrolletjes maak je van kalfsvlees. Eet jij wel eens kalfsvlees? Het wordt in Nederland maar weinig verkocht. En dat is jammer, want kalfsvlees is een ware delicatesse. Het is een zacht en mager stukje vlees, dat maar een korte bereidingstijd nodig heeft. Kalfsvlees is vrij zacht van smaak en past bij heel veel andere smaken. Daarom is het zo geschikt om er de kalfsvleesrolletjes van te maken en/of te serveren in een saus. Kalfsvlees koop je bij een goede slager. In de supermarkt zul je het meestal niet vinden.
En waarmee worden die kalfsvleesrolletjes dan gevuld?
De kalfslapjes worden op heel veel verschillende manieren gevuld. Iedere streek in Italië heeft wel een eigen recept om ze te maken. Als eerste komt er vaak spek of ham in de kalfsvleesrolletjes, vergezeld van een lekker stukje kaas. Vaak ook nog salie, maar dat wisselt per recept, net als de saus. De ene keer zie je ze met een tomatensaus, de andere keer met een kaassaus of, zoals in dit recept, met een champignonsaus.
Kalfsvlees; waarom eten we dat niet vaker?
In Nederland wordt wel kalfsvlees geproduceerd, maar weinig gegeten. Toch is het erg lekker, dus tijd voor kalfsvlees!
Kalfsvleesrolletjes
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 kalfslapjes
- 4 plakken gedroogde ham
- 100 gram Emmentaler
- 8 blaadjes salie
- zout en peper
- een scheutje olijfolie
- 2 eetlepels bloem
- een takje rozemarijn
- 2 teentjes knoflook
- 150 gram bouillon
- 200 gram champignons, in kwarten gesneden
- 2 eetlepels crème fraîche
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de kalfsvleesrolletjes:
Dep de kalfslapjes droog met een keukenpapiertje en sla ze voorzichtig wat platter en groter. Dit kan met een vleeshamer maar ook met een kleine pan.
Leg op ieder lapje een plak ham, daarop de salie en daarop een stukje kaas. Maal er alleen wat peper over. Geen zout want de ham en de kaas bevatten al genoeg zout. Rol het plakje op en bind het samen met wat touw of gebruik hiervoor prikkers.
Doe de bloem in een plastic zakje en doe er 1 rolletje bij. Schud met het zakje, zodat het rolletje bedekt is met bloem. Doe dit bij alle vier de rolletjes, voeg zo nodig nog wat bloem toe.
Verwarm de olijfolie en smoor daarin heel rustig de in schijfjes gesneden knoflook en het takje rozemarijn. Haal de knoflook en rozemarijn na een paar minuten uit de olie en bak de rolletjes in de kruidige olie op een rustig vuurtje. Voeg er de in stukken gesneden champignons aan toe en bak ze kort mee. Verwarm de bouillon en voeg die er na 10 minuten aan toe. Laat de rolletjes nog 10 minuutjes zachtjes stoven.
Haal de kalfsvleesrolletjes uit de pan, voeg er de crème fraîche aan toe en roer die er goed doorheen. Serveer de kalfsvleesrolletjes en saus met wat pasta en een salade.
Tafel lekker !!
Ook ontzettend lekker is als je de champignonsaus afblust met marsala of Madeira.
Zeker Paul. Dat geldt ook voor een champignonragout of champignonsoep. Heerlijk!