Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Kalkoen uit de oven ( met foto instructies )

Imponeer je gasten en serveer een heerlijk, sappige kalkoen uit de oven. Met deze beschrijving kan het bijna niet mislukken.

0 3.336

Kalkoen uit de oven – Een kalkoen ziet er altijd wat indrukwekkend uit en ik geloof dat dit ook de reden is dat veel mensen het niet aandurven om hem te bereiden. Toch is het niet zo moeilijk als het lijkt met een aantal relatief simpele handeling heb je een heerlijk, sappige kalkoen op tafel staan waarvan je tafelgenoten onder de indruk zullen zijn. Het enige waar je rekening mee moet houden is je planning, ontdooien en pekelen van een kalkoen heeft tijd nodig. Probeer het gewoon eens, met onderstaande beschrijving kan het bijna niet mislukken.

Vleesthermometer

Wat ik zou willen adviseren voor je gaat beginnen is een vleesthermometer aan te schaffen als je deze nog niet hebt. Wat we niet willen is vlees dat nog rauw is maar ook geen droog, te lang gebakken vlees. De kalkoen wordt bereidt in de oven maar zoals al vaker gezegd iedere oven is anders maar ook de grote van de kalkoen verschilt natuurlijk. Een lengte van bereidingstijd is dan ook moeilijk precies aan te geven. Wat wel op voorhand aan te geven is, is hoe warm de kerntemperatuur van de kalkoen moet zijn en dat meet je met de vleesthermometer.

Het ontdooien van de kalkoen

Heb je een bevroren kalkoen dan moet je er rekening mee houden dat deze niet binnen een paar uurtjes is ontdooit. Houd hier met je planning dus rekening mee. Ga uit van vijf uur per half kilo. Dit houdt in dat een kalkoen van vijf kilogram ruim twee dagen nodig heeft om te ontdooien. Leg de bevroren kalkoen in een schaal en laat hem onderin de koelkast ontdooien.

Het pekelen van de kalkoen

Neem de kalkoen uit de koelkast en check of alle ingewanden verwijdert zijn. Deze zitten in de holte bij de nek van de kalkoen en kun je, indien nog niet verwijdert, makkelijk zelf verwijderen. Om je kalkoen echt lekker sappig te krijgen begin je met het pekelen van de kalkoen.

 • 3.5 liter Groentebouillon
 • 250 gram Zout
 • 3,5 liter IJswater
 • 1 liter witte Wijn
 • 6 Laurierblaadjes
 • 6 teentjes Knoflook
 • 2 Uien
 • 3 takjes verse Rozemarijn
 • 1 eetlepel Venkelzaad
 • 1 eetlepel Jeneverbes
 • 1 theelepel Mosterdzaad
 • 2 eetlepels Peperkorrels

Neem een emmer en hang hier een grote plastic zak in waar je gehele kalkoen in past en onder het vocht komt te staan. Snijd de ui in ringen en plet de teentjes knoflook en de jeneverbessen. Breng in een pan één liter van de bouillon met het zout en de kruiden/specerijen aan de kook en laat koken tot het zout opgelost is, neem van het vuur en laat iets afkoelen. Schenk in de plastic zak de bouillon en de wijn. Zet de kalkoen met de buikholte naar beneden in de emmer. Schenk hierover het ijswater. Zorg dat je kalkoen helemaal onder het vocht staat, schenk eventueel extra water bij. Knoop de zak dicht en laat de kalkoen zo 24 uur op een koele plek staan.


Kalkoen uit de oven

Vleesgerecht voor 6 tot 8 personen

De Mediterrane kruiden voor ovengroente van Euroma bevat lekker veel groene kruiden zoals rozemarijn en tijm maar ook tomaat voor een intense smaak en extra rijkheid.

 • 1 kalkoen van 4 à 5 kilogram
 • 250 gram roomboter
 • 3 eetlepels mediterrane kruiden ovengroente van Euroma
 • 1 citroen
 • 2 rode appels
 • 1 ui
 • 1 kaneelstokje
 • 2 takjes verse rozemarijn
 • 4 takjes verse salie

Neem de kalkoen uit de plastic zak en spoel hem af onder zacht stromend water. Dep hem met een stukje keukenpapier goed droog.
Meng de boter met de Mediterrane kruiden van Euroma, deze geven je kruidenboter een heerlijk intense smaak. Snijd de citroen, de appel en de ui in parten. Verhit deze samen met het kaneelstokje, de rozemarijn en de salie eventjes in een droge koekenpan. Verwarm de oven voor op 250 graden.

Plaats de kalkoen in een braadslee met rooster, heb je geen rooster maak dan met behulp van aluminiumfolie twee ringen en leg de kalkoen hierop. Leg de kalkoen op zijn rug en open met behulp van je vingers de twee “zakjes” tussen het vlees en de huid. Vul deze zakjes rijkelijk met de kruidenboter. Draai de kalkoen nu om en vul de kalkoen nu met de appel, citroen, ui, het kaneelstokje en de rozemarijn en salie. Bind de poten samen met een stukje keukentouw. Besmeer de kalkoen nu helemaal met de overige kruidenboter.
Schuif de braadslee op de onderste rail in de oven en braad de kalkoen voor 30 minuten. Verlaag na 30 minuten de temperatuur naar 175 graden. Vouw over de rug van de kalkoen een stukje aluminiumfolie en plaats de vleesthermometer in het dikste stuk van het vlees.

Laat de kalkoen nu garen in de oven tot hij een kerntemparatuur van 73 graden heeft bereikt. Dit zal 2 tot 3 uur duren. Neem, als de gewenste temperatuur is bereikt de kalkoen uit de oven en laat hem vervolgens een half uurtje rusten. De kalkoen is nu klaar om aangesneden te worden.

Tafel lekker !!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer