Karbonade in jus – Een karbonade om en om bakken in een pan en er dan een sausje bij serveren, daar is geen kunst aan. Maar een karbonade in jus garen is een heel ander verhaal. En dan zet je echt iets lekkers op tafel. Ben jij degene die het eten op tafel zet, of ben je de kok in huis? Dat zijn echt twee verschillende dingen. Met dit recept ga je een echt lekkere karbonade in jus maken. Zo eentje waarbij je een beetje wegdroomt naar de eettafel van je oma. Echte Hollandse kost, geserveerd met aardappelen en verse groenten van het seizoen. Dit is een AGV’tje (Aardappelen, Groenten, Vlees) waar iedereen van houdt.
Echte jus kost tijd. Karbonade in jus maak je in slechts een uurtje
Er zijn veel recepten en manieren om zelf een heerlijke jus te maken. Het klassieke recept voor jus heeft even tijd nodig, die maak je van botten en groenten en staat uren op het vuur. De jus is dan wel geweldig lekker en dat is de jus die vooral in restaurants gebruikt wordt, tenminste in de goede restaurants. Dat vrij bewerkelijke recept wordt thuis weinig gebruikt omdat het veel tijd nodig heeft en omdat je thuis niet zoveel jus gebruikt. Voor een heerlijke malse karbonade in jus heb je echter geen uren nodig. Met dit recept zet je in een uur tijd een heerlijk vleesgerecht op tafel.
Echt malse karbonades door het sudderen in de jus
Een schouderkarbonade is een licht doorregen stukje varkensvlees, dit is geen mager vlees en juist dat maakt het zo lekker. Dat beetje vet in het vlees geeft heel veel smaak maar zorgt er ook voor dat de karbonade tijdens het sudderen heerlijk mals wordt.
Door het vlees eerst krachtig aan te bakken en later in de jus te laten sudderen heb je binnen een uur een heerlijk malse schouderkarbonade in jus, hier heb je echt geen ingewikkeld recept voor nodig. Die schouderkarbonade wordt zo heerlijk mals en zacht in die korte tijd in de jus dat hij bijna uiteenvalt.
Dat beetje vet in het vlees geeft heel veel smaak maar zorgt er ook voor dat de karbonade tijdens het sudderen heerlijk mals wordt.
Het recept voor echt lekkere karbonade in jus
Het zelf maken van een echt fantastische karbonade in jus doe je door je aan een paar eenvoudige tips te houden. Veel tips weet je misschien al van eerdere recepten, maar hier vind je nog een keer de nodige tips voor een echt malse karbonade:
- Laat het vlees eerst op kamertemperatuur komen, dat is echt belangrijk.
- Gebruik een pan met dikke bodem waar een deksel op past. Dat kan een koekenpan zijn, maar ook een geëmailleerde of gietijzeren braadpan.
- Zorg ervoor dat de pan goed heet is en de boter mooi verkleurd.
- Bak de karbonade krachtig aan en laat hem tijdens het aanbakken met rust. Prik er niet in en verschuif hem niet steeds.
- Bak het sjalotje kort aan in de hete pan voor extra smaak.
- Blus de aanbaksels los met een beetje warm water. Giet NOOIT koud water over het vlees. Daarvan schrikt het vlees en wordt het taai.
- Gebruik iets zuurs voor de smaak maar ook voor de malsheid van het vlees.
- Maak een ongebonden saus met de smaakmakers en laat daarin de karbonade rustig sudderen tot ze lekker mals zijn. Pas als de karbonade gaar is, kun je de jus eventueel binden.
Karbonade; tips en recepten
Zoek je een lekker karbonade recept? Ontdek er hier heel veel. Van oma's karbonade tot een karbonade in jus of karbonade uit de koekenpan.
Karbonade in jus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 schouderkarbonades
- boter om in te bakken
- zout en peper
- zacht paprikapoeder
- 50 ml cognac, of sherry
- 1 sjalotje
- 1/2 eetlepel tomatenketchup
- 1/2 eetlepel mosterd
- 1 eetlepel maizena
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je karbonade in jus:
Laat de karbonades op kamertemperatuur komen. Snijd het sjalotje ragfijn.
Dep het vlees droog met een stukje keukenpapier en bestrooi het met zout, peper en paprikapoeder.
Verhit een koekenpan of braadpan, smelt hierin de boter en laat die goed verkleuren maar niet aanbranden.
Leg de karbonades in de pan en laat ze op vrij hoog vuur aan een kant verkleuren zonder ze te verschuiven. Draai ze om en bak ook de andere kant mooi bruin. Ze hoeven nog niet gaar te zijn.
Haal het vlees uit de pan en leg het op een bord.
Bak de sjalotjes kort aan en blus af met ongeveer 300 ml warm water.
Voeg er de mosterd, ketchup en cognac of sherry aan toe en breng dit al roerende aan de kook. Zorg ervoor dat alle aanbaksels van de bodem af zijn.
Doe het vlees terug in de pan en breng alles weer aan de kook.
Zet het vuur laag en laat de karbonades een half uur tot een uur rustig sudderen met de deksel op de pan. Draai het vlees tussendoor een keer om en voeg indien nodig een beetje extra (heet) water toe.
Als de karbonades lekker zacht en gaar zijn, haal je ze voorzichtig uit de pan.
Meng de maizena met een scheutje water. Giet dit al roerende bij de jus in de pan tot die voor jou de juiste dikte heeft. Kook de jus even door.
Schenk de jus over het vlees of leg het vlees terug in de pan.
Serveer de karbonade in jus met gekookte aardappels en lekkere verse groenten van het seizoen.
Tafel lekker !!