Karbonade uit de slowcooker – heerlijke gestoofde karbonades, zo zacht en kruidig, daar eet je je vingers bijna bij op. Vlees stoven in de slowcooker staat voor gemak en een lekker resultaat, zonder dat je er omkijken naar hebt.
Het gemak van karbonade uit de slowcooker
Een slow-cooker is een typisch Amerikaans apparaat. Daar bestaat hij al decennia en dat is met een reden. Het werkt. Hij is ideaal voor stoofgerechten, maar ook voor soepen, sauzen en curry’s. De slowcooker wint aan populariteit omdat:
- je er de meest uiteenlopende gerechten mee kunt maken.
- je er geen omkijken naar hebt.
- je de smaken goed behoudt.
- je goedkopere energie gebruikt
Maar als je karbonade uit de slowcooker wil maken kom je ook een nadeel van de slowcooker tegen. Dat is dat je er niet in kunt aanbraden en juist dat aanbraden geeft vlees en groenten extra smaak. Vaak wordt er in een recept aangegeven dat het vlees ongebakken in de slowcooker mag worden gelegd. Maar als je karbonade uit de slowcooker wil is het echt aan te bevelen om de karbonade eerst even krachtig aan te bakken in een pan op het fornuis. Hierdoor krijgt de karbonade echt meer smaak en ook belangrijk, een veel lekkerdere jus.
De karbonade eerst even aanbraden!! En, blijf van die deksel af!!
Het moeilijkste bij het maken van karbonade uit de slowcooker is om niet steeds de deksel omhoog te halen om te kijken en die heerlijke geur op te snuiven. Eenmaal mag je tussendoor even kijken of er genoeg vocht in de pan zit, en mag je even genieten van die heerlijke geur. Daarna moet de deksel er weer snel op om al die smaken en geuren in de pan te houden.
De karbonade is het perfecte vlees voor de slowcooker
Je kunt de lekkerste gerechten maken in de slowcooker, maar een karbonade uit de slowcooker is toch wel een echte topper. Dat is omdat de schouderkarbonade dooraderd is met vet. Vaak wordt vergeten dat vet in vlees echt voordelen heeft. Vet geeft het vlees veel smaak en zorgt ervoor dat het niet droog wordt. Nu zal vlees uit de slowcooker niet heel snel droog worden, maar met een beetje vetter vlees win je toch echt in kwaliteit. En die randjes vet die overblijven snijd je er, als je er echt niet van houdt, gewoon na het garen af.
Ga voor de maximale smaak
Als je karbonade uit de slowcooker wil serveren begin je om het vlees tijdig uit de koelkast te halen, minimaal een uur van tevoren. Daarna breng je de karbonades op smaak door ze te bestrooien met zout, peper en paprikapoeder. En omdat je natuurlijk alleen voor het lekkerste stukje vlees gaat bak je de karbonades even kort in een beetje boter op hoog vuur aan zodat het vlees karameliseert.
De aanbaksels die in die pan zitten spoel je niet weg in de gootsteen want dat is puur smaak. Door een beetje heet water in de pan te gieten komen die aanbaksels los en dat is de basis voor je jus. (Wees niet bang voor aanbranden, dit is echt genoeg vocht.) En als laatste leg je er tijdens het stoven twee flinke takken rozemarijn bij. Dit is echt het recept voor de lekkerste karbonade uit de slowcooker.
Karbonade; tips en recepten
Zoek je een lekker karbonade recept? Ontdek er hier heel veel. Van oma's karbonade tot een karbonade in jus of karbonade uit de koekenpan.
Karbonade uit de slowcooker
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 schouderkarbonades
- zout en peper
- 1 theelepel paprikapoeder
- een klontje boter
- 2 takken rozemarijn
- 125 ml warm water
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je karbonade uit de slowcooker:
Haal de karbonades tijdig uit de koelkast om op temperatuur te laten komen.
Kruid de karbonades met zout, peper en paprikapoeder.
Zet de slowcooker aan, (3 uur op hoog)
Verhit de boter in een koekenpan en bak op hoog vuur de karbonades krachtig aan.
Leg de karbonades in de warme slowcooker.
Giet voorzichtig het water in de koekenpan en roer alle aanbaksels goed los. Giet dit over het vlees.
Leg de takken rozemarijn op het vlees en sluit de slowcooker.
Kijk na 1,5 uur even of er nog genoeg vocht bij het vlees zit, en verleg het vlees een beetje zodat de onderste karbonades boven komen te liggen. Voeg eventueel een klein beetje vocht toe. Dit kan per slowcooker nogal verschillen.
Haal de karbonades voorzichtig met een spatel uit de slowcooker en leg ze op een (warm) bord.
Zeef de jus en giet die over de karbonades.
Tafel lekker !!