Kip Cancun; een Mexicaans kippannetje – Cancun chicken oftewel kip Cancun is een bekend kipgerecht uit Mexico, heerlijk fris door de mango, maar tegelijkertijd lekker kruidig door de toegevoegde kruiden en specerijen. Een smakelijk gerecht met kippendijen dat zich makkelijk in één pan laat bereiden.
De Mexicaanse keuken
De Mexicaanse keuken is eigenlijk een samenvoeging van verschillende keukens, waaronder de Spaanse en Azteekse keuken. Mexicaanse gerechten zijn kleurrijk, er wordt vaak en veel gebruikgemaakt van mais, bonen en avocado. Bekende Mexicaanse gerechten zijn bijvoorbeeld taco’s, fajita’s, chili con carne en enchilada’s.
Kippendijen; een veelzijdig stukje kip
Kipkarbonades, kippendijfilet en kippendijen, allemaal verschillende namen voor het bovenste deel van de kippenpoot. Wat is het verschil?
Kip Cancun
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram kippendijen
- 200 gram grote verse garnalen
- 1 teen knoflook
- 20 gram koriander
- 1 rode puntpaprika
- 2 el olie
- 1 tl pikant paprikapoeder
- 4 stengels lente-ui
- 1 blikje bonduelle bonenmix (160 gram)
- 1 mango
- 1/2 rode peper vlokken
- 1 limoen
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je kip cancun:
Snijd het vlees is stukken. Pel de knoflook en hak hem fijn. De helft van de koriander fijn snijden. De garnalen even afspoelen onder de koude kraan.
Zorg dat het darmkanaal van de garnalen is verwijderd, is dit niet het geval neem dan een scherp mes en verwijder het darmkanaal alsnog door met een scherp mes een insnede te maken langs de rug van de garnaal, gebruik de punt van het mes om het zwarte kanaal omhoog te tillen, verwijder vervolgens voorzichtig, met je vingers, het darmkanaal.
Doe in een kom de olie samen met het paprikapoeder, de knoflook en de fijngesneden koriander en de pepervlokken, roer dit door elkaar en laat de kippendijen en de garnalen hierin marineren.
Snijd de paprika doormidden, verwijder de zaadlijsten en zaden en snijd de paprika in blokjes. Verwijder het kontje van de lente-ui, spoel de ui schoon onder de kraan en snijd hem in stukken van zo’n 3 cm. Schenk de bonenmix op een zeef en spoel af onder koud water. Schil de mango en snijd het vruchtvlees in blokjes.
Verhit wat olie in een wok en bak hierin de kipfilet en de garnalen gaar en neem ze weer uit de pan. Bak in het achtergebleven braadvet de paprika, de lente-ui en de bonenmix. Bak deze al scheppend 3 tot 4 minuten. Voeg de kip en garnalen weer toe. Bak deze nog 3 minuten mee. Neem de pan van het vuur schep de mango door het gerecht en knijp de limoen uit over het gerecht. Strooi er als laatste de overgebleven koriander over.
Serveer bij de kip cancun bijvoorbeeld een zoete aardappelpuree. 300 gram zoete aardappel gaar koken, afgieten en stampen met een flinke eetlepel slagroom.
Tafel lekker !!