Kip in het pannetje; de klassieker! – Dit is typisch zo’n recept dat in de jaren 70 in de nodige restaurants op de kaart stond. Inmiddels allang vervangen door meer trendy gerechten natuurlijk. Maar eigenlijk is dat jammer, want het is wel een erg lekker recept. En veel mensen die zijn opgegroeid in de jaren 70 zullen het zich zeker nog kunnen herinneren. Als je van kip houdt, zul je het zeker lekker vinden. Hoe klassiek dit gerecht ook is, we hebben gemerkt dat ook jongere generaties kip die op die manier klaar is gemaakt zeker waarderen! En laat die ‘Kip in het pannetje’ nu een vleesgerecht zijn wat ook nog eens heel makkelijk te maken is. De bereidingstijd van 75 minuten klinkt erger dan het is, de kip suddert een uur op een laag vuurtje. Je hebt er weinig omkijken naar.
Doe eens gek, en ga een avondje terug naar de jaren 70 met ‘Kip in het pannetje’!
Het meest veelzijdige stukje vlees
Dat is de bekende leus uit de kipreclame. In dit geval gaat dat ook echt op, want je kunt voor dit recept met bijna alle delen van de kip maken. In dit recept worden kippendijen gebruikt, maar kippenpoten, drumsticks, of een hele kip in 8 delen gesneden kan ook heel goed. Kipfilet is een minder goed idee, je loopt de kans dat dat erg droog wordt. Wil je liever geen botjes, gebruik dan kippendijfilet.
Ga je ‘Kip in het pannetje’ maken, koop dan scharrelkip van goede kwaliteit en zeker geen kiloknallers. Je slager of poelier zal je hier graag advies over geven. Hij of zij weet ook de herkomst van de kip. Daarnaast, een kip van goede kwaliteit en herkomst smaakt gewoon een stuk beter!
Tips en weetjes bij het recept voor kip in het pannetje
Kip in het pannetje is een leuk recept om te serveren als je gasten krijgt en niet te ingewikkeld wilt koken. Je kunt het een dag van tevoren maken, af laten afkoelen en in de koelkast bewaren.
Je kunt van kip in het pannetje een eenpansgerecht maken door 20 minuten voor het einde van de kooktijd wat stukken rauwe, vastkokende aardappels toe te voegen en die in de saus te laten garen. Een groene salade erbij voor de vitamientjes en je maaltijd is compleet!
Kippendijen; een veelzijdig stukje kip
Kipkarbonades, kippendijfilet en kippendijen, allemaal verschillende namen voor het bovenste deel van de kippenpoot. Wat is het verschil?
Kip in het pannetje
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 8 kippendijen, of 1 kip in 8 stukken, of 8 drumsticks
- 125 gram gerookte spekblokjes
- 2 uien, in halve ringen
- 2 teentjes knoflook
- 1 flinke winterpeen, in blokjes
- 3 stengels bleekselderij, in boogjes
- 70 gram tomatenpuree
- 50 gram boter
- olie om in te bakken
- 300 ml rode wijn
- 300 ml kippenbouillon
- 2 eetlepels verse tijmblaadjes
- zout en peper
- wat gehakte peterselie ter garnering
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je kip in het pannetje:
Bestrooi de kipdelen met zout en peper.
Verhit de boter en de olie in een braadpan die groot genoeg is, zo dat alle ingrediënten er goed in passen. Bak de kip rondom bruin aan, haal het vervolgens uit de pan en leg het even weg op een bord.
Bak de spekjes uit in hetzelfde braadvet. Voeg dan de ui, de knoflook, de winterpeen en de bleekselderij toe en bak ze even mee. Daarna de tomatenpuree erbij en ook even mee bakken. Schenk de bouillon en de wijn in de pan, voeg de tijm toe en breng alles weer aan de kook.
Doe de kipdelen terug in de pan en laat ze op een zacht vuurtje een uurtje sudderen.
Bestrooi de kip in het pannetje voor je het gaat serveren met wat gehakte peterselie. Lekker met gekookte aardappels, aardappelpuree of gebakken aardappels en gekookte groente of een salade.
Tafel lekker !!
Hmmmm… smaakt naar vroeger. Ik doe er ook nog een fijngesnipperde puntpaprika en een hand diepvriesdoppers in, 15 minuten voor het einde vd gaartijd. Geeft een klein zoetje en staat vrolijk. Ipv aardappels eten wij het gerecht met een goede knapperige baguette waarvan je een stuk afscheurt en de saus mee opveegt. Een rode Faugères smaakt er prima bij.
Dat klinkt goed, Saske!
Het recept met kip ga ik een keer maken maar wel met kippendijen. Lijk mij een heerlijk recept als je visite krijgt. Als je een hele kip gebruikt is dan een uur sudderen genoeg?
Voor kipdijen is een uur genoeg, maar het hangt een beetje af van de leeftijd vd kip. Voor een boerenkip heb je 15-30 minuten langer nodig. Maak het een dag tevoren, zodat je niet staat te hannessen tegen etenstijd met een niet-gare kip. Bovendien is dit gerecht, als alle stoofschotels, een dag later nog veel en veel lekkerder.
Bij het testkoken, met kippendijen, en ook als je drumsticks gebruikt, is bij mij gebleken dat een uur meer dan genoeg om het vlees heel goed gaar te krijgen. Ik ben het met je eens dat een stoofschotel een dag later beslist lekkerder is!