Kip in ketjapsaus – We hebben een heerlijk stoofpotje met kip voor je, met een Oosters tintje. De in stukjes gesneden kippendijfilet wordt een uurtje gestoofd in een kruidige ketjapsaus, met een klein beetje pit er in. Een uur stoven klinkt lang, maar daarna heb je lekker zacht en gaar vlees. Je kunt het gerecht eventueel al eerder klaarmaken. Je hoeft het dan, als je gaat eten, alleen nog op te warmen. Makkelijk voor een drukke dag toch? De kip is heel geschikt voor een gewone, doordeweekse maaltijd. Serveer de kip in ketjapsaus met witte rijst, en gewone gekookte sperziebonen of sambalboontjes erbij. Ook een frisse komkommersalade past er prima bij. Het is bijna niet voor te stellen, maar mocht je wat van dit gerecht overhouden, eet het dan de volgende dag eens bij de lunch op een broodje. Je gaat daarna vast de volgende keer stiekem iets meer maken.
Je kunt dit gerecht ook heel goed serveren als onderdeel van een rijsttafel
Kip in ketjapsaus van kippendijen, of kipfilet?
Voor het maken van dit kipgerecht hebben we kippendijfilet gebruikt. De kippendijen of kipkarbonades zijn het bovenste deel van de kippenpoot. Zeg maar het deel dat overblijft als je de drumstick verwijdert. Als je een kippendij ontbeent houd je een kippendijfilet over. Het verschil tussen een filet van de kippendij en een gewone filet van de borst is om te beginnen de kleur. De kippendijfilet is wat donkerder van kleur. Verder is het vlees van de dij veel malser dan een gewone kipfilet. Kippendij is wat vetter en daarom meer geschikt om te stoven dan kipfilet. Houd je niet van kippendijfilet of wil je liever magerder koken en gebruik je liever toch gewone kipfilet? Dat kan, maar laat het vlees dan maximaal een half uurtje stoven. Dus, wil je sneller klaar zijn met koken, kies dan voor gewone kipfilet.
Kippendijen; een veelzijdig stukje kip
Kipkarbonades, kippendijfilet en kippendijen, allemaal verschillende namen voor het bovenste deel van de kippenpoot. Wat is het verschil?
Kip in ketjapsaus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 750 gram kippendijfilet, in stukjes
- 1 ui, in kwart ringen
- 3 teentjes knoflook, in dunne plakjes
- 1 stukje verse gember ter grootte van een duim, heel fijn gesneden
- 1 eetlepel gemalen komijn
- 1 eetlepel gemalen koriander
- 1 eetlepel laos
- 1 eetlepel sereh
- 2 eetlepels sambal manis
- 100 ml ketjap manis
- 2 eetlepels ketjap asin (zoute ketjap)
- 200 ml heet water
- neutrale olie om in te bakken
- Optioneel: gefrituurde uitjes
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je kip in ketjapsaus:
Verhit een scheut olie in een braadpan. Bak hierin de kipstukjes rondom aan. Voeg de ui, de knoflook en de gember toe en bak die even mee.
Vervolgens doe je de komijn, de koriander, de sereh en de laos erbij. Die bak je ook even mee.
Schenk het water en de ketjap manis in de pan. Voeg de ketjap asin en de sambal manis toe. Roer alles goed door elkaar.
Laat de kip nu op een heel laag vuurtje een uur zachtjes stoven. Gebruik eventueel een sudderplaatje.
Serveer de kip in ketjapsaus met witte rijst, en sambalboontjes, of een frisse komkommersalade. Bestrooi eventueel met wat gefrituurde uitjes.
Tafel lekker !!
Heb je er ook echt saus van of alleen gemarineerde kip?
We willen het eten met noodels.
Ik hen gemperpoeder hoeveel dan gebruiken?
Je krijgt genoeg saus om de kip in ketjapsaus met noedels te kunnen eten, Irene. Voor wat betreft de gember, er wordt meestal 1 theelepel gemberpoeder gebruikt om 2 cm verse gember te vervangen.
Sereh en laos vers of poeder?
In het recept is poeder gebruikt, Ayhan. Je kunt uiteraard ook verse laos en sereh gebruiken. Om een eetlepel laospoeder te vervangen gebruik je 6 schijfjes verse laos, van ongeveer 4 mm dik, die je heel fijnhakt. Als je het serehpoeder wilt vervangen door verse sereh kun je 2 (gekneusde) stengels mee laten stoven.