Kip met 40 teentjes knoflook – Niet direct op de loop gaan als je de titel van dit recept hebt gelezen. Het klinkt een stuk heftiger dan het lijkt, en veel belangrijker, het is gewoon heel erg lekker! Kip met 40 teentjes knoflook is een kipgerecht uit de oven dat heel makkelijk te maken is. Een hele kip klaarmaken lijkt moeilijk, maar dat is het niet en het is een gerecht dat niet veel voorbereiding vraagt. De knoflook hoef je niet te pellen, je snijdt wat groenten en citroen, je vult de kip, de rest leg je eronder en om heen, en de oven doet de rest. Lekker met wat geroosterde aardappels en een groene salade.
Kies bewust een (hele) kip
Dit recept kan ook gemaakt worden met kipdelen als kippendijen of kippenbouten. Toch pleiten we ervoor om voor het klaarmaken van kip met 40 teentjes knoflook een hele kip te gebruiken. De kippendijen en -bouten zijn na de kipfilets de meest verkochte delen van de kip. De rest wordt veel minder verkocht. Als je een hele kip gebruikt, eet je het hele dier. Dus dan maak je een bewuste keuze. En natuurlijk koop je wel een ‘verantwoorde’ kip. Een echte scharrelkip is wel duurder dan een gewone kip, maar je eet ongetwijfeld een stuk lekkerder met het idee dat de kip op je bord een beter leven heeft gehad.
Kip met 40 teentjes knoflook… echt waar?
Toen je de titel van dit recept las, vroeg je je mogelijk af of je na het eten van het gerecht minstens drie dagen in quarantaine moet, omdat er een enorme knoflookwalm om je heen hangt. We kunnen je geruststellen, bij het braden van een kip met 40 teentjes knoflook gebruik je de knoflookteentjes ongepeld. Ze worden onder andere gebruikt om de kip te vullen, en als smaakmaker tijdens het klaarmaken onder en rond de kip. De knoflooksmaak die ze afgeven is niet extreem. Daarnaast, knoflook die heel goed gegaard is, en dat is het zeker na 90 minuten in de oven, geeft veel minder knoflookgeur af dan rauwe knoflook. Je kunt dus met een gerust hart kip met 40 teentjes knoflook eten!
Gebraden kip; sharing food bij uitstek
Goede recepten voor gebraden kip inclusief tips voor de beste bereiding. Van schoonmaken tot vlinderen en het braden van een hele kip.
Knoflook; een geurige smaakmaker
Je houdt er van, of je vindt het helemaal niets... we hebben het over knoflook, een van de geurigste smaakmakers uit de uienfamilie!
Kip met 40 teentjes knoflook
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 scharrelkip van ongeveer 1500 gram
- 40 teentjes knoflook, ongepeld
- 1 ui, in grove, kwart ringen
- 2 stengels bleekselderij, in boogjes
- 2 wortels, in plakjes
- 2 citroenen, in halve plakjes
- 4 takjes rozemarijn
- een klein bosje tijm
- olijfolie
- 150 ml witte wijn
- zout en peper
- keukentouw
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je kip met 40 teentjes knoflook:
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Bestrooi de kip van binnen met zout en peper. Vul de kip met wat teentjes knoflook, een paar plakjes citroen, een takje rozemarijn en een paar takjes tijm. Bind de kip dicht met keukentouw. Zorg dat de poten zo dicht mogelijk tegen de kip zitten en de vleugels onder de kip gevouwen. Dit om te voorkomen dat de kip ongelijkmatig gaart.
Smeer de kip in met olijfolie en bestrooi de buitenkant met zout en peper.
Verdeel de groenten, de rest van de citroen, de rest van de kruiden en de overige knoflookteentjes over de bodem van een braadslee of een grote vuurvaste schaal. Besprenkel met wat olijfolie en de wijn.
Leg de kip in de braadslee en zet in het midden van de oven. De kip heeft ongeveer 90 minuten nodig om gaar te worden. Let er op dat het niet te hard gaat en de kip verbrandt.
Haal na 90 minuten de braadslee uit de oven. Dek hem af met aluminiumfolie en laat 10 minuten rusten. Snijd de kip aan tafel aan. Serveer er wat stokbrood bij. Je kunt de gare knoflookteentjes uitknijpen en op een stukje brood smeren.
Tafel lekker !!