Kip piri piri – Je hebt ongetwijfeld wel eens van het kipgerecht met die naam gehoord. Of misschien heb je het wel eens gegeten. Maar heb je het ook al een zelf gemaakt? Dat doe je dus niet met kipfilet, een kruidenmengseltje uit een potje, of een verspakket uit de supermarkt, maar je roostert een hele kip met marinade van heel hete, gedroogde pepers. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!
‘Kip piri piri’, wat is dat precies?
De term ‘piri piri’ kom je overal tegen. In elke supermarkt vind je piri piri kruiden en piri piri saus. In vrijwel alle gevallen zijn dit kruidenmengsels die zijn samengesteld voor de Nederlandse markt. Ze zitten vol met ingrediënten die helemaal niets met piri piri te maken hebben. Die mengsels zijn licht pittig en worden onder andere gebruikt om kip te kruiden. Dat wordt dan kip piri piri genoemd, maar het lijkt niet op het authentieke gerecht, waarvan de wortels in Mozambique, Afrika liggen en die nu vooral in de Portugese keuken erg populair is.
De basis van het vleesgerecht is, behalve die kip natuurlijk, een saus gemaakt van gedroogde pepers, laurier, knoflook, citroen, olijfolie, whiskey en zout. Die piri piri pepers, ook wel African Bird’s Eye genoemd, zijn kleine rode chilipepers die qua heetheid vergelijkbaar zijn met de Madame Jeanette peper. De pepers zijn in Nederland erg moeilijk verkrijgbaar. Om die reden, en omdat veel Nederlanders de African Bird’s Eye peper veel te heet zullen vinden, is er in het recept dat je in dat artikel vindt, gekozen voor het gebruik van gedroogde Spaanse pepers. Eigenlijk geen kip piri piri dus, maar kip in hete saus. Noem het zoals je het noemen wilt, het gaat erom dat het lekker is, nietwaar?
Voor je de kip gaat roosteren ga je haar vlinderen. Je leest hier hoe dat moet.
Om de maaltijd compleet te maken serveer je bijvoorbeeld een eenvoudige salade en patat bij de gebraden kip.
Gebraden kip; sharing food bij uitstek
Goede recepten voor gebraden kip inclusief tips voor de beste bereiding. Van schoonmaken tot vlinderen en het braden van een hele kip.
Kip piri piri
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 scharrelkip
- 250 ml olijfolie
- 100 ml whiskey
- 3 gedroogde Spaanse pepers
- 6 teentjes knoflook
- 2 eetlepels zout
- 1 eetlepel citroensap
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Kip piri piri:
Je hebt een blender nodig om de marinade te kunnen maken.
Doe de olijfolie, de whiskey, het citroensap, het zout, de gedroogde pepers en de knoflook in de blender en mix tot een marinade.
Verwarm de oven op 225 graden.
Vlinder de kip. Druk haar plat.
Leg de kip op een rooster dat je op een braadslede plaatst.
Smeer de kip met een kwastje in met de marinade.
Zet de braadslede in de oven en rooster de kip in ongeveer 45 minuten gaar. Als het te hard gaat, kun je kip afdekken met aluminiumfolie.
Serveer de kip met patat en een eenvoudige salade.
Tafel lekker !!